Следвайте ни

Преди шоуто днес: Легендарен вратар на Локо разчувства Кубрат и Тервел СНИМКИ

viber icon

Венко Камбуров разказа, че бащата на шампионите бил №1 за своето време в тежката категория. Повечето ги побеждавал с нокаут и щял да стане световна звезда, ако не била затворената политическа система.

Българските звезди на световния професионален бокс Кубрат и Тервел Пулеви бяха разчувствани от неочакван подарък, който получиха на демонстрационната тренировка в Пловдив Плаза Мол. Господин на достолепна възраст накара коравия мъж Кобрата почти да се просълзи от албум със снимки. Те показаха още една неподозирана от братя Пулеви тяхна връзка с града под тепетата. Въпросният мъж се оказа не кой да е, а легендарният вратар на Локомотив и младежкия национален отбор от 70-те години на миналия век Венко Камбуров.

Сребърният и бронзов медалист от славния отбор на Зума, Гочо Василев, Тошо Иванов показа на Пулеви невиждани от тях фотографии на техния баща Венко Пулев.  Камбуров разказа, че са потомствени приятели с родата на Пулеви. Бащата на Венко Васил Камбуров и Пулев-старши сбили най-близки приятели. Пулев е от Пловдив, а неговите синове с гордост отбелязват тукашния си корен. Бай Васил до дълбока старост бе шофьор на клубния автобус на Локомотив Пловдив през 70-те и 80-те години. Впоследствие Венко Пулев става кум на сватбата на Венко Камбуров, а след това и кръстник на сина му Васил Камбуров, който с капитанската лента вдига шампионската купа на 15 май 2004 година.

"Венко Пулев и татко бяха изключително близки. Много пъти сме гостували у тях, а и те у нас. Когато се зажених, най-естествено бе да поканя за кум Венко. После той стана и кръстник на сина ми Васко. Тогава той беше семеен с първата си жена, която почина. От нея има дъщеря. От втората са Кубрат и Тервел. А Венко има още и две дъщери", разказа пред "Марица" Венко Камбуров.

Бившият вратар на Локо разкри още, че постиженията на ринга на Кубрат и Тервел никак не са случайни, тъй като баща им е бил голям боксьор на своето време. "Венко беше уникален талант като боксьор. Никак не се учудвам, че точно неговият син ще се бие за световната титла в тежка категория. Не съм специалист в бокса и не мога да сравнявам Венко със синовете му като състезатели. Все пак те са в различни епохи.  Мога обаче да кажа, че Венко бе №1 за своето време в тежката категория. Просто нямаше кой да го бие. Повечето ги побеждаваше с нокаут. Беше състезател на Спортклуб. От ЦСКА обаче го забелязаха и веднага го изтеглиха като войник в тяхната школа. Жалко че тогава политическата система беше затворена. Убеден съм, че Венко щеше да направи голяма международна кариера като боксьор. За сметка на това сега синовете му се представят отлично, а той успя да види част от победите им на аматьорския ринг. Сигурно някъде на небето се радва и на сегашните им успехи. Освен че беше голям боксьор бащата на Тервел и Кубрат четеше много. Той беше запален по историята. Обичаше България, съветваше синовете си никога да не изоставят родината си, да я обичат и да бъдат патриоти. Затова им даде и тези имена на български владетели. Те нямаха късмет с щастливо детство, защото майка им почина рано. Трите им каки се грижеха за тях. Трудностите обаче ги изградиха като мъже с твърди характери, което им помогна в кариерата. С удоволствие ще отида и ще стискам палци за победа на Тервел в събота", сподели Венко Камбуров.

Пулев - старши има и три дъщери

Бащата на Кубрат и Тервел Пулеви оставя голямо наследство от деца въпреки трудния си живот. Освен Кобрата и Тервел Венко Пулев създава и отглежда три дъщерите.  Те са Ана, Виктория и Боряна. Пулев-старши е добър боксьор, ала в правенето на синове хич не го бива, шегували се негови приятели. От първите три опита - три щерки. Той обаче не се отказва, иска да има двама синове, които да го наследят в боксовата зала. Така сравнително късничко, след 50-годишнината му, на бял свят се появява първата гордост на Венко - Кубрат. След 2 години идва и Тервел.

“Освен боксьор баща им беше запален историк. Обичаше България, съветваше синовете си никога да не изоставят родината си, да я обичат и да бъдат патриоти. Затова им даде и тези имена”, споделя приятел на Пулев-старши.

Двамата братя влизат за пръв път залата в жк “Младост” през 1994 година, Кубрат е на 13, а Тервел на 11 години. Преди това баща им обикаля столичните зали, пробва ги в “Левски” и “Академик”, ала условията не му харесват. И така в ЦСКА.

Първи треньор им е Михаил Таков. Бащата на Таков е един от съперниците на Венко Пулев по онова време. Двамата сополанковци приличат на закачалки, дрехите им висят отвсякъде. Кубрат тежи 40 килограма, Тервел още по-малко.

Дончо Донев

Дончо Донев

Журналист - екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?