1553

Руски шампиони избират: ЦСКА или Олимпиадата

Шефът на Международния олимпийски комитет Томас Бах явно е чувал за поговорката: "И вълкът сит, и агнето цяло". Опитът да я приложи спрямо санкциите срещу спортистите на Русия и Беларус обаче по-скоро ще има обратен ефект.  

Такива са повечето коментари след днешното решение на Изпълнителният комитет на МОК да отмени препоръката за пълна забрана за представяне на руски и беларуски спортисти на големи състезания, която продължи повече от година в по-голямата част от спортовете. Решението на Томас Бах и неговите съратници обаче се посреща на нож, както от поддръжниците на Русия, така и от западния лагер.

Русия ще бъде изправена пред тежка процедура за допускане, която ще доведе до отстраняване на хиляди спортисти по неясни причини. А Западът тепърва ще има повод за политически демарши, отмяна на турнири и бойкоти. И най-важното е, че решението на олимпийските шефове е временно и не важи за Игрите през 2024 г. в Париж.

Какво всъщност реши МОК?

Като цяло се препоръчва на международните федерации да допускат руснаците до големи състезания в неутрален статут. Препоръките не са задължителни - теоретично федерациите могат да заемат собствена позиция. Тези, които решат да действат в съответствие с политиките на Томас Бах, обаче трябва да следват следните препоръки:

* Позволете на руснаците да участват само индивидуално. Отмяната на санкциите не важи за отборните спортове. Все още не е ясна позицията относно отборните дисциплини в индивидуалните състезания (например в щафетите).

* Не допускайте руски спортисти, които публично са се изказали в подкрепа на специалната военна операция в Украйна, както Кремъл нарича агресията.

* Не допускайте спортисти, които представляват въоръжените сили и правоприлагащите органи, тоест регистрирани в армията, Националната гвардия или полицията.

* Не допускайте представители на Русия със съмнителна допинг история.

* Забраната за провеждане на състезания в Русия остава, както и забраната за местни спортни функционери.

За да се приложат всички тези изключително противоречиви точки, на всяка федерация се препоръчва да създаде комисии за приемане, които да разглеждат конкретни заявления.

На практика това означава повечето елитни руски спортисти да останат зад борда. Като олимпийската шампионка и трикратна световна шампионка във високия скок Мария Ласицкане, която представлява ЦСКА и има чин капитан от Въоръжените сили на Русия. Същият чин има и световният и европейски шампион на 110 м с препятствия  Сергей Шубенков. 

За ЦСКА се състезават двукратните олимпийски шампионки във фехтовката София Велика и София Позднякова. Емблемата на армейския клуб носят и сестрите Дина и Арина Аверини, които са най-титулуваните състезателки по художествена гимнастика в момента. Гимнастикът Никита Нагорни, олимпийски шампион и трикратен световен първенец, е младши лейтенант от Националната гвардия на Русия.

 Гимнастичката Ангелина Мелникова, абсолютна световна шампионка в многобоя, също представя ЦСКА.  Това важи и за най-успешния руски ас в ски бягането Александър Болшунов и неговия основен съперник Сергей Устюгов. На практика най-елитните руски спортисти масово ще трябва да сменят клубната си принадлежност, за да изпълнят условията на МОК. "Това е прекалено унизително", реагира вече шефката на руските ски бегачи Елена Вялбе.

Друго изискване е допуснатите спортисти да се състезават като индивидуални неутрални спортисти и да използват AIN като акроним, настояват още от МОК, потвърждавайки категоричната забрана на големите състезания да присъстват химните и знамената на Русия и Беларус.

"Участието на спортисти с руски и беларуски паспорти в международни състезания работи", каза Бах в обръщението си в началото на срещата на изпълнителния борд на МОК в централата му в Лозана.

"Виждаме това почти всеки ден в редица спортове, най-вече в тениса, но също и в колоезденето, в някои състезания по тенис на маса. Виждаме го в хокей на лед, хандбал, виждаме го във футбола и в други първенства в Съединените щати, но също и в Европа, както и на други континенти. В нито едно от тези състезания не са се случвали инциденти със сигурността", каза Бах.

"Правителствата, на чиято територия се провеждат състезанията, издават визи (на руснаци и беларуски спортисти) с много малки изключения, а в други страни дори издават разрешителни за работа на тези играчи и спортисти", каза Бах.

Дузина страни бойкотираха световното първенство по бокс за жени този месец в знак на протест срещу присъствието им на събитието.

По-рано във вторник повече от 300 фехтовачи писаха на Бах, за да поискат от МОК да преразгледа възможността Русия и Беларус да се върнат, наричайки го "катастрофална грешка".

Решението на МОК обаче предизвика гневни коментари в Русия, където мнозина спортни функционери и атлети обявиха, че по-добре директно да им кажат да забравят за завръщане в големия спорт, отколкото да ги изхвърлят с йезуитски похвати. 

"Уви, трябва да признаем, че всички тези твърдения и мотиви са шедьоври на политическата изобретателност и нямат нищо общо със спортните закони, логиката или здравия разум. В какъв сън Томас Бах мечтаеше за клауза в договора на руските спортисти, която е посветена на специалната военна операция в Украйна? Защо забраната за изява на спортисти в индивидуалните спортове е дискриминация, а в колективните не е? И накрая, къде в Олимпийската харта се появява забраната за подкрепа на военни действия? И защо важи само за руснаци и беларуси? Въпросите са много, а отговорът на тях, за съжаление, е само един. Единственият мотив, който доминираше в Изпълнителното бюро на МОК по време на приемането на тези критерии, беше да спаси собствената си репутация на страниците на западните медии и, вероятно, от санкциите на западните правителства", написа в коментар "Спорт Експрес".


„Разглеждаме решението на Изпълнителния комитет на МОК като признание за собствената им грешка, когато на 28 февруари миналата година те решиха да не допуснат руски спортисти“, каза Станислав Поздняков, ръководител на Руския олимпийски комитет.

"Категорично не сме съгласни с допълнителните процедури за допускане на руски спортисти. Считаме условията за прекомерни и незаконни", добави той. 

Двукратният олимпийски шампион по хокей Александър Кожевников обобщо настроенията сред руските спортни шефове. 

„Нека политиците правят политика, но в спорта не трябва да има политика.  Категорично няма да се съгласим на такива условия. Ще чакаме следващото световно първенство, Олимпийските игри. Да, ще загубим едно поколение, момчетата много съжаляват. Но имаме достатъчно удоволствие да ги считаме за шампиони. Това вече са въпроси за тях, как ще правят състезания без най-силната страна.

Бах просто се наведе под американците. Каза, че трябва да ни оставят да говорим, но накрая се оказа, че няма мнение. Той не е спортист, той е зависим човек. Но това са нашите грешки. Ние избираме тези, които ни предават “, заяви Кожевников РИА Новости.

Каква ще бъде развръзката и ще има ли руснаци и беларуси на олимпиадата в Париж скоро ще стане ясно. Засега обаче никой не изглежда щастлив от решението на МОК.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Вас

Вас

30.03.2023 | 17:01

Руснаците нямат място в цивилизациования свят ! Пълна изолация на този крепостен , алкохолизиран и жесток народ!

Отговори
4 1
Истината

Истината

29.03.2023 | 08:17

Военнопрестъпници и убийци на жени и деца изобщо нямат място на Олимпиада!

Отговори
5 4
Така е и с глу-паците,

Така е и с глу-паците,

29.03.2023 | 08:45

Сред "хората".

Отговори
2 3
Поредният

Поредният

29.03.2023 | 08:11

ПИНДИЛ, носен към миризмата на печено пиле. Древните гърци, биха го похвалили по Езоповски. А англосаксите днес , по правилата на Момона. В противовес на дедите им друиди.

Отговори
4 3

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?