64
Следвайте ни

Родителите от "Младост": В момента тренират 4 клуба с над 350 плувци

viber icon

Обръщение към родителите на плувците от ВСИ от родителите на децата от четирите клуба, провеждащи тренировки на басейн "Младост". Ето какво пратиха на редакционната ни поща: 

Уважаеми родители,

Искаме да Ви уверим, че нямаме нищо против Вас и вашите деца. Приветстваме желанието  за развитието на всички деца в спорта. Наясно сме, че конкуренцията е ползотворна за всички ни.

Но, нека ви запознаем с условията в басейн "Младост, изграден през 1973 година.

В момента в него тренират 4 клуба с над 350 картотекирани състезатели, включващи и учениците от Спортно училище. Отделно от тях се провежда обучение  на начинаещи с приблизителнооколо 100 деца от всички клубове.

В басейн "Младост" провеждат занятия и спасители на БЧК, деца от Общински детски комплекс, ветерани, военни формирования, свободно плуващи граждани и деца с увреждания.

Басейнът е с размери 25 на 12.5 метра и старнартно трябва да бъде разделен на 5 коридора. Но поради прекомерната натовареност е разделен на 6 коридора, което допълнително стеснява пространството и създава невъзможност за трениране на стартове и обръщания.

Басейнът разполага само с две малки съблекални с по 5 душа, което създава напрежение и струпване на деца.

Работата с картотекирани състезатели и учениците от Спортното училище е много трудна и почти невъзможна. Често се налага част от децата да прекратят по-рано тренировките си, за да може да се даде възможност на учениците от Спортното училище да довършат часа си.

Освен всичко това Ковид ограниченията допълнително усложняват работата в басейна. Голяма част от децата тренират през няколко дни. Те нямат възможност за ежедневни тренировки, необходимо условие за тяхното развитие. 

Когато даден клуб, независимо от кой спорт, кандидатства да бъдат приети ученици за Спортно училище, сключва тристранен договор и указва базата, на която ще бъдат провеждани тренировките по спорта.

В случая ВСИ е представил пред БФПС и Спортно училище "Васил Левски" базата на басейн ВСИ.

Общината и СУ нямат ангажимент да осигуряват тренировъчна база за нито един от спортните клубове в града, която следва да бъде предварително осигурена от техните клубове, когато предлагат прием в СУ.

Наясно сме, че ученици от различни спортове в СУ също ежедневно пътуват до своите бази, осигурени от техните клубове и които не са в близост до училището.

От друга страна условията в басейн ВСИ са по-добри. Имайки предвид, че басейнът на ВСИ е 25-метров с 5 коридора, същите размери като басейн "Младост"  и с много по-малка натовареност.

Смятате ли, че ръководството на клуба Ви изпраща на по-добри условия и прави най-доброто за Вас и вашите деца?

Не е ли по-разумно клубът или Общината да помислят за осигуряване на транспхорт на децата влезнали в СУ, да тренират при по-добрите условия, които имате в момента?

Недупостимо и обидно е в случая да бъдат употребявани децата за прокарване на лични интереси.

Очевидно назрелия проблем може да бъде решен с построяване на нов 50-метров басейн, крещящо необходим за огромния брой желаещи да практикуват този чудесет спорт.

Нека всички заедно се обидним и гляавната ни цел бъде насочена към осигурянване на съвременна база и адекватни уксловия за тренировки по плуване на децата на гр. Пловдив.

С уважение: Родители на деца, трениращи на басейн "Младост"

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Андонов

Андонов

20.09.2021 | 09:21

А нещо по въпроса, че басейн "Младост" е общинска собственост, а децата които окопалите там т. нар. "клубове" не искат да допуснат не са ВСИ, а деца от спортното училище?

Отговори
0 1
Христо

Христо

20.09.2021 | 15:37

Г-н Андонов , басейна е общински . НО басейна се ползва от клубовете сключили договор за ползване. В случая ВСИ нямат такъв договор. А и това ,че учиш в спортно училище не означава ,че трябва да ползваш този басейн. Училището осигорява само програма съобразена с часовете по Спортна подготовка. А всеки един клуб по даден вид спорт си осигорява базата за провежда на занятия. В случая нещата са малко изопачени.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?