Следвайте ни

Респект: Ивет Лалова е седма в света!

Ивет Лалова отсрами българската атлетика на Световното първенство в Доха като финишира седма на финала на 200 метра с време 22.77 секунди. Това  бе трети финал в кариера на българката и общо седмо участие на шампионата на планетата.

Титлата в Доха спечели фаворитката Дина Ашър-Смит. Британката триумфира с време 21.88 секунди. Зад нея се нареди Британ Браун от САЩ (22.22), а бронзът остана за Муджинга Камбунджи с 22.51 секунди. Бягането на българката беше по-слабо от това, което я класира за финала - 22.58 секунди. Лалова се забави малко на старта, след което не успя да компенсира, за да завърши по-напред.

През 2020 г. Лалова ще участва на олимпийските игри в Токио, където си осигури квоти на 100 и 200 метра. За българката това ще бъде пета олимпиада след Атина 2004, Пекин 2008, Лондон 2012 и Рио 2016.

През годините Ивет Лалова е успявала да достигне до последния спринт и на световните в Дагу и Пекин. На първия си финал през 2011 година Ивет финишира на седмо място на бягане 100 метра. Няколко години по-късно - през 2015- атлетката ни отново е седма, но в дисциплина 200 метра.

С постижението си 35-годишната българка стана третата най-възрастна спринтьорка, участвала на световен финал. Рекордът се държи от 37-годишната Мерлин Оти - Пейдж от Ямайка, а второто място се изплъзва на Ивет само с 94 дни. Според един от най-добрите ни треньори по лека атлетика - Валя Демирева, дългите години на пистата са плюс за Ивет. “Бяла жена аз не знам да има в спринта на толкова години такива резултати да дава. От една страна помага, защото вече имаш толкова години опит, от друга страна не е така, защото с годините пада бързината, но тя толкова много работи, че няма как да стане”, коментира Демирева.

Дончо Донев

Редактор-репортер екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?