Приеха новата Наредба за субсидиране на спорта, вижте я

На редовната сесия снощи Общинския съвет прие новата Наредба за условията, реда и критериите за финансово подпомагане на спортните дейности в Община Пазарджик. С документа се цели оптимизиране на работата на спортните клубове и регламентираме на финансирането на различните им дейности, с оглед постигането на по-високи спортни постижения и ангажирането на повече хора в сферата на спорта, мотивираха се от администрацията.

Новата наредба сменя досегашния Правилник за финансиране на спортните клубове, който бе приет на 29-ти януари, 2009 година.

Последният на времето придоби гражданственост като „Наредбата Георги Георгиев”.

Приетият нов документ включва критериите за подпомагане, механизмите за оценка на спортните резултатите, указания, процедури и ред за отчитане на резултатите, както и контрол върху дейността на спортните клубове и санкции за онези, които не се придържат към Наредбата.

Ето и пълното съдържание на новата Наредба:

 

НАРЕДБА

ЗА УСЛОВИЯТА, РЕДА И КРИТЕРИИТЕ

ЗА ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ НА

СПОРТНИТЕ ДЕЙНОСТИ В ОБЩИНА ПАЗАРДЖИК

 

                                                    І. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

 

Чл. 1. С тази наредба се определят условията, реда и критериите за отпускане и разпределение на финансови средства от Община Пазарджик за финансово подпомагане на местната спортна дейност.

 

Чл. 2. Дирекция „Образование и култура“, в срок до 30 дни след приемането на бюджета на Общината, изготвя „план-сметка“ за текущата календарна година за разпределение на финансовите средства за подпомагане на спортните дейности в Община Пазарджик, по следните направления:

1.Спортен календар.

2. Материално техническо оборудване и съоръжения.

3. Спорт за високо спортно майсторство.

    3.1 Индивидуален спорт.

    3.2 Колективен спорт.

4. Спорт за хора с увреждания.

5. Спорт от социално значение и социален туризъм.

6. Чествания на спортни празници

 

Чл. 3. В тридневен срок от изготвянето на план-сметката по чл. 2, същата се предоставя на комисията по чл. 8, ал. 1 от настоящата наредба за разглеждане и одобрение.

 

Чл. 4. Право да бъдат подпомагани по реда на тази наредба имат спортни клубове, развиващи детско-юношески спорт, учебно-тренировъчна и състезателна дейност, спорт с престижни и социални функции, спорт за високи постижения и туристически дружества, осъществяващи социален туризъм по смисъла на § 1, т. 2 от ДР на Закона за физическото възпитание и спорта.

 

Чл. 5. Размерът на финансовото подпомагане за спортните организации е в зависимост от: постигнатите спортно-технически резултати от състезателите и отборите, обхвата възрастови групи на участниците в клубовете, спортната база и условията за развитие, както и степента на участие в общинските, държавни и международни прояви.

 

ІІ. УСЛОВИЯ ЗА ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ

 

Чл. 6. (1) Спортните клубове, кандидатстващи за финансово подпомагане от Община Пазарджик трябва да отговарят на следните условия: 

1. Да са вписани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за общественополезна дейност при министерството на правосъдието.

2. Да имат валидно членство в съответната лицензирана спортна федерация и да са вписани в Националния регистър на спортните организации, воден от Министерство на младежта и спорта.

3.  Да развиват и администрират спорт с престижни и/или социални функции.

4. Да осъществяват активен тренировъчен процес и спортна дейност на територията на Община Пазарджик, като участват в състезания, включени в държавния/международния спортен календар от съответната спортна федерация и в мероприятия организирани от Община Пазарджик.

5. Осъществяват социално значима дейност.

6. Разполагат с квалифицирани кадри за осъществяване на дейността си по смисъла на ЗФВС относно професионалната правоспособност и квалификацията на спортно-педагогическите кадри (диплом, сертификат, НСА, треньорска школа или международни сертификати за правоспособност и др.).

7. Да са регистрирани и развивали дейността си, не по-малко от една година преди годината на кандидатстването.

8. Да нямат финансови задължения към държавата и Община Пазарджик.

9. Да водят отчетност според изискванията на Закона за счетоводството и Националните счетоводни стандарти.

(2) Туристическите дружества, кандидатстващи за финансово подпомагане от Община Пазарджик трябва да отговарят на следните условия:

1. Да имат седалище на територията на Община Пазарджик.

2. Да нямат финансови задължения към държавата и Община Пазарджик.

3. Да водят отчетност според изискванията на Закона за счетоводството и Националните  счетоводни стандарти.

4. Да развиват дейност на територията на Община Пазарджик.

 

Чл. 7. По реда и условия на настоящата наредба, не се подпомагат финансово:

1. спортни организации, реализиращи собствени приходи от ползване на общински стопански обекти;

2. спортни организации, издържани дългосрочно от спонсори срещу безвъзмездно ползваните от тях общински стопански обекти или земя;

3. спортни организации регистрирани като търговски дружества по Търговския закон;

4. спортни организации регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на дейност в частна полза;

5. мероприятия на политически партии и организации, професионални съюзи, кооперации и религиозни организации;

6. дарения, стипендии или благотворителни дейности;

7. ремонтна дейност на спортни обекти;

8. спортни организации и туристически дружества със задължения към държавата и община Пазарджик.

 

Чл. 8. (1) Със заповед Кметът на Община Пазарджик назначава тричленна комисия, която разглежда проектите с предложения за финансово подпомагане по направленията по чл. 2 и ги одобрява, редуцира или отхвърля, съгласно заложените в наредбата критерии и финансови рамки. Комисията изготвя протокол с предложение на „план-сметка“ за настоящата календарна година. В „План-сметката“ се описват одобрените финансови помощи по съответните направления, съгласно чл. 2 от настоящата наредба.

(2)  Комисията изготвя мотивиран доклад до Кмета на Община Пазарджик, към който прилага протокола и „План-сметката“ по ал. 1.

(3) Със заповед Кметът одобрява или отхвърля предложената „План-сметка“ за съответната календарна година.

(4) Въз основа на одобрената по „План-сметка” по ал. 3 кметът сключва договор със спортната организация/туристическо дружество. С договора се урежда целесъобразното разходване на финансовото подпомагане от община Пазарджик, отчитане, права, задължения и отговорности на страните, контрол и санкции. В договора се посочва банкова сметка на организацията, по която да бъдат преведени средствата, лицето което има разпоредителни права върху сметката, както и начин на изплащане.

 

Чл. 9. Община Пазарджик превежда финансовите средства по сметка на спортната организация/туристическо дружество, след представяне на фактура, отговаряща на изискванията на Закона за счетоводството.

 

 

III. ВИДОВЕ ФИНАНСИРАНИ ДЕЙНОСТИ

 

А. СПОРТЕН КАЛЕНДАР

 

Чл. 10. (1) Спортни организации, кандидатстващи за финансово подпомагане от Община Пазарджик за участие, организиране и провеждане на спортно състезание следва да подадат в деловодството на Община Пазарджик, в срок до 30 ноември на предходната година следните документи:

1. Проект с предложение и информация за спортното състезание, което ще бъде организирано през следващата календарна година. Информацията следва да съдържа основни цели, очаквани резултати, размер на предвидените собствени средства и разчет за разходване на исканото финансово подпомагане от Община Пазарджик.

2. Документ удостоверяващ липсата на задължения към държавата и Общината.

3. Декларация от организацията за размера на предвиденото събиране на такси и дарения от участниците или от законните им представители, при провеждане на спортното състезание.

 

Чл. 11. Община Пазарджик подпомага финансово спортни организации по направление спортен календар съгласно следните критерии:

(1) Вид на спортното състезание:

1. Олимпийски игри.

2. Световни първенства.

3. Европейски първенства.

4. Балкански първенства.

5. Международни първенства.

6. Спортни състезания от национален мащаб (Държавни първенства), Национална купа за колективните спортове.

(2) Ниво на спортното състезание: спортното състезание да е включено в международния и държавен спортен календар на съответната спортна федерация.

(3) Възрастов обхват на спортното състезание: 

1. Състезание за деца.

2. Състезание за юноши.

3. Състезание за младежи.

4. Състезание за мъже и жени.

5. Състезание за ветерани.

 

Чл. 12. Не се подпомагат финансово спортни клубове за организиране и провеждане на Държавни първенства и/или кръгове от Държавни първенства. Не се подпомагат Национални купи финансирани от съответните спортни федерации.

 

Чл. 13. Община Пазарджик подпомага финансово годишно само едно спортно състезание, организирано от една спортна организация.

 

Чл. 14. По реда на настоящата наредба се подпомагат финансово спортни организации по направление спортен календар за:

1. Организиране и провеждане на Световни първенства в град Пазарджик.

2. Организиране и провеждане на Европейски първенства в град Пазарджик.

3. Организиране и провеждане на Международни състезания в град Пазарджик.

4. Организиране и провеждане на спортни състезания от Национален мащаб в град Пазарджик.

 

Чл. 15. Комисията по чл. 8, ал. 1 от настоящата наредба упражнява контрол върху разходването на средствата, предоставени от бюджета на Общината, като има право да изисква всички необходими счетоводни документи, информация за дейността и да извършва проверки на място.

 

Чл. 16. За правомерни ще бъдат признавани следните разходи:

1. разходи за наем и/или консумативи на спортна зала или спортно съоръжение за провеждане на спортното състезание;

2. разходи за награден фонд;

3. разходи за съдийски хонорари;

4. разходи за медицинско лице, медицинско обслужване;

5. разходи за услуги по озвучаване и материали, популяризиращи спортното събитие;

6. разходи за транспорт, нощувка и храна при участие в състезания.

 

Чл. 17. Отпуснатата финансовата помощ следва да бъде разходвана стриктно от спортната организация, спазвайки заявения проект с предложение за спортното състезание, одобрен от комисията по чл. 8, ал. 1 от настоящата наредба.

 

Чл. 18. (1) При невъзможност да бъде проведено планираното спортно състезание или при промяна на датите за провеждането му, спортната организация следва да уведоми своевременно Община Пазарджик, като подаде в деловодството на Община Пазарджик, писмо с описание на обстоятелствата налагащи промяната.

(2) В случай на непровеждане на спортно състезание, за чието организиране спортна организация е получила финансова помощ от Община Пазарджик или състезател, картотекиран към организацията-домакин е доказано уличен в употреба на забранени стимулиращи вещества, спортната организация е длъжна да я възстанови в едномесечен срок по сметка на общината.

 

 

Б. МАТЕРИАЛНО ТЕХНИЧЕСКО ОБОРУДВАНЕ И СЪОРЪЖЕНИЯ

 

Чл. 19. (1) Община Пазарджик подпомага финансово спортни организации, развиващи дейност на територията на град Пазарджик за закупуване на спортно материално-техническо оборудване и съоръжения според спецификата на съответния вид спорт.

(2) За закупуване на спортно материално-техническо оборудване и съоръжения приоритетно се подпомагат спортни организации, сключили договори за стопанисване на спортни обекти, находящи се на територията на гр. Пазарджик, които не развиват друга дейност в предоставените им обекти, включително търговска.

 

Чл. 20. (1) Община Пазарджик подпомага финансово материално-техническото оборудване и съоръжения на спортни организации, подготвящи състезатели за участие в:

а) Олимпийски игри;

б) Световни първенства;

в) Европейски първенства;

г) Балкански игри.

(2) Община Пазарджик подпомага финансово материално-техническото оборудване и съоръжения на спортни организации, постигнали високи спортни резултати в Държавния спортен календар през предходната година.

 

Чл. 21. Спортна организация, желаеща да бъде финансово подпомогната за закупуване на материално-техническо оборудване и съоръжения според спецификата на съответния вид спорт, следва да подаде в деловодството на Община Пазарджик, в срок до 30 ноември на предходната година следните документи:

1. Информация за вида на материално­-техническото оборудване, съоръжението и стойността на подпомагането, за което кандидатства.

2. Документ за липса на задължения към държавата и Общината.

 

Чл. 22. (1) Отпуснатата финансова помощ за материално-техническо оборудване и съоръжения следва да бъде разходвана от спортните организации стриктно спазвайки одобрените артикули от комисията по чл. 8, ал. 1 от настоящата наредба.

(2) Дирекция „Образование и култура” води Материална книга с отчетни картони за всяко съоръжение, материално-техническо оборудване и спортни уреди, закупени от спортните организации с финансови средства по реда на настоящата наредба.

(3) В срок от десет дни от доставката на новите съоръжения, материално-техническото оборудване, спортните уреди, спортната организация уведомява Община Пазарджик и ги представя за проверка. За приемането им се изготвя констативен протокол между представител на спортната организация и двама експерти от Дирекция „Образование и култура”. Данните от протокола се завеждат в Материалната книга на Дирекция „Образование и култура”.

(4) Комисията може да извършва периодични проверки при съмнение относно целесъобразното разходване на предоставените средства.

(5) Материално-техническо оборудване, съоръжения и спортни уреди, за които не е съставен протокол по реда на ал. 3, не се признават за разход на спортната организация. В този случай отпуснатата финансова помощ следва да бъде възстановена в пълен размер в срок до 31 януари на следващата календарна година, по сметка на Община Пазарджик.

(6) Спортните организации, финансирани по реда на този раздел, могат да кандидатстват отново за закупуване на същия вид уреди, съоръжения или оборудване, не по-рано от една календарна година, считано от датата на отпускане на финансовите средства.

 

 

В. СПОРТ ОТ СОЦИАЛНО ЗНАЧЕНИЕ, СПОРТ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ  И СОЦИАЛЕН ТУРИЗЪМ

 

Чл. 23. Община Пазарджик подпомага финансово спортни клубове, развиващи спорт за хора с увреждания; туристически дружества, осъществяващи спорт от социално значение или социален туризъм. Основната цел е да се осигурят условия за участие на хора с увреждания в адаптивни спортни занимания, подобряване качеството на живот, осмисляне на свободното време, възможност за личностна реализация и социална интеграция в обществения живот.

 

Чл. 24. (1) Спортна организация и туристическо дружество, отговарящи на условията по чл. 6, ал. 1 и 2, могат да кандидатстват за финансово подпомагане от община Пазарджик за осъществяване на спортна дейност, социален туризъм, провеждане на спортно мероприятие от социално значение, за закупуване на адаптивни спортни уреди за спорт за хора с увреждания. Кандидатът подава в деловодството на Община Пазарджик, в срок до 30 ноември, информация за едно от следните изброени:

1. спортното мероприятие, което ще организира с предоставеното финансиране;

2. спортното състезание, което ще организира с предоставеното финансиране;

3. вида на адаптивните спортни уреди и съоръжения, които ще закупи с предоставеното финансиране.

(2) Информацията по ал. 1, т.1-3 следва да съдържа разчет за използване на отпуснатите средства от Община Пазарджик.

(3) Спортната организация/туристическото дружество представя документ за липса на задължения към държавата и общината.

(4) За правомерни ще бъдат признавани разходи за:

1. наем на зала и съоръжение и/или консумативи за провеждане на мероприятие;

2. награден фонд;

3. настаняване (хотел и храна) и транспорт на участниците.

(5) Финансовите средства се отпускат през календарната година, следваща годината, в която е отправено искането по ал. 1, т.1-3.

 

Чл. 25. Спортните мероприятия от социално значение се финансират след преценка степента на изпълнение на критериите:

1. осигурени условия за участие на хора с увреждания в адаптивни спортни занимания;

2. подобряване качеството на живот, физическото и психическо състояние на участващите лица, осмисляне на свободното им време;

3. възможност за личностна реализация, за социална интеграция, адаптация и пълноценна реализация в обществения живот.

 

Чл. 26. По реда на настоящата наредба се подпомагат:

1. спортни организации, развиващи спортна дейност от социално значение;

2. туристически дружества, развиващи социален туризъм;

3. спортни състезания от социално значение, реализирани на територията на гр. Пазарджик;

4. адаптивно материално-техническо оборудване, уреди и екипировка според спецификата на съответният вид спорт.

 

Чл. 27. (1) Финансовото подпомагане от Община Пазарджик следва да бъде разходвано стриктно, съобразно одобрените артикули в протокола на комисията по чл. 8, ал. 1  от настоящата наредба.

(2) При невъзможност да бъде проведена планираната спортна дейност или при промяна на периода на провеждане, спортната организация уведомява писмено Община Пазарджик за обстоятелствата налагащи промяната.

(3) В едномесечен срок от възникване на обстоятелството по ал. 2, спортната организация/туристическото дружество, връща полученото финансиране по сметка на общината.

(4) Финансовата помощ се предоставя на спортна организация, развиваща спорт от социално значение или на туристическо дружество, за осъществяването на не повече от две спортни състезания/туристически мероприятия в рамките на календарната година.

(5) По реда на настоящата наредба не се подпомагат мероприятия на туристически дружества, финансирани от Български туристически съюз.

 

 

Г. СПОРТ ЗА ВИСОКО СПОРТНО МАЙСТОРСТВО

 

Чл. 28. Община Пазарджик подпомага финансово лицензирани спортни организации и техни членове, които отговарят на условията по чл. 6 ал. 1, осъществяват тренировъчна и състезателна дейност на територията й, развиват спорт за високи постижения за издигане престижа на Общината.

 

Чл. 29. Спортна организация, кандидатстваща за финансово подпомагане за развитие на спорт за високо спортно майсторство в срок до 31 януари на настоящата календарна година подава в деловодството на Община Пазарджик, следните документи:

1. Формуляр 1;

2. Формуляр 2;

3. Формуляр 3;

4. копия на протоколи от участия в състезанията по вид спорт, подписани, подпечатани и заверени с  „Вярно с оригинала”;

5. картотека на състезателите на спортните клубове от предходната година, заверени с подпис и печат на съответната спортна федерация.

 

Чл. 30. Критериите за подпомагане дейността на спортните клубове са както следва:

(1) Постигнати резултати в Международния спортен календар ­(МСК­) и Държавния спортен календар (ДСК) за предходната година: 

1. състезатели на спортни клубове, участвали и класирали се в Балкански, Европейски и Световни първенства, Олимпийски и Параолимпийски игри за предходната година;

2. постигнати резултати от състезатели на спортни клубове, участвали и класирани в Държавните първенства през предходната година.

(2) Стимулиране развитието на детско - юношеския спорт в гр. Пазарджик – „коефициент за обхват” на състезатели и отбори по възрастови групи на спортните клубове взели участие в Държавните първенства през предходната година.

(3) „Коефициент за конкурентност” – в отборните и индивидуални спортове.

(4) Брой картотекирани спортисти и участвали в Държавни първенства.

(5) Брой спортисти включени в националните отбори.

(6) Брой спортно - педагогически кадри по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта (диплом, сертификат, НСА, треньорска школа или международни сертификати за правоспособност и др.).

(7) Спорт с обществена и социална значимост.

(8) Спортни организации, които зачитат и спазват спортната етика, като: демонстрират солидни етични принципи в своята работа със спорта; предприемат подходящи мерки за популяризиране на спортните идеали, идеята за честна игра, насърчават взаимното уважение между зрители и между играчи, а също така и по-широко активно участие в спорта, предприемат мерки срещу проявите на насилие по време на спортни състезания и срещу използването на допинг, и всички форми на социална дискриминация.

 

Чл. 31. (1) Финансовото подпомагане на индивидуалния спорт се извършва въз основа на посочените критерии по чл. 30.

(2) Комисията по чл. 8, ал. 1 от настоящата наредба разпределя индивидуалния спорт в три групи, всяка от които получава процент от бюджета, определен съгласно чл. 2, т.3.1– за настоящата календарна година.

(3) Разпределението на финансовото подпомагане в първа, втора и трета група се извършва въз основа на подадените документи от спортните клубове по чл. 29.

 

Чл. 32. Финансовото подпомагане на колективния спорт се извършва въз основа на критериите по чл. 36, разпределениетопо чл. 2, т. 3.2 и подадените документи от спортните клубове по чл. 29.

 

 

 

ІV. МЕХАНИЗЪМ ЗА ОЦЕНКА НА СПОРТНИТЕ РЕЗУЛТАТИ

 

Чл. 33. Спортен клуб, подготвил състезател, участник в Олимпийски/ Параолимпийски игри, Световни и Европейски първенства, Балкански игри, но некласиран съгласно Таблица 2, получава еднократно за всеки състезател точки по Таблица 1:

 

Таблица 1

 

 
Мъже, Жени
Юноши, Девойки, Младежи
1.Олимпийски игри
70
60
2. Световни първенства 
50 
40
3.Европейски първенства 
30
20
4. Балкански игри
20
10
 

Чл. 34. Класиране на състезатели от съответните спортни клубове в Международния спортен календар се оценява според Таблица 2.

 

 

 

Таблица  2

 

Класиране
Олимпийски

игри
Световни

първенства
Европейски първенства
Балканиада
Мъже/ жени
Младежи
Мъже/

жени
Юноши/ младежи/ девойки
Мъже/

жени
Юноши/ младежи/ девойки
І
500
220
245
150
200
125
100
ІІ
450
200
215
130
170
105
85
ІІІ
400
180
195
125
150
90
70
ІV
360
160
180
115
135
80
60
V
320
140
160
110
110
75
50

280
130
150
105
100
70
-
VІІ
260
120
130
100
90
60
-
VІІІ
240
110
120
95
80
50
-
IX
220
100
110
90
-
-
-
X
200
90
100
85
-
-
-
 

Всяко следващо класиране носи:

-          за Олимпийски игри - 100 т.;

-          за Световно първенство - 70 т.;

-          за Европейско първенство - 40 т.;

-          за Балкански игри - 30 т.

 

Чл. 35. Точките получени от клубовете за класиране на техните състезатели по този раздел Международни първенства не се умножават по допълнителен коефициент. Те се отчитат на формуляр № 2.

 

От Държавни първенства

 

Чл. 36. (1) За всеки свой състезател, всяка спортна организация има право да отчете най-много по две класирания, независимо в коя възрастова група и в кое Държавно първенство­ (шампионат) индивидуално или отборно е взел участие, като за колективните спортове се признава и класирането в турнира от Държавното първенство.

(2) За колективните спортове се признава и класирането в турнира за Националната купа както следва:

 

Таблица 3

 

ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО
Класиране
Деца
Юн. д. мл. в.
Юн. д. ст. в.
Мъже и жени
І
55
65
78
100
ІІ
45
53
63
80
ІІІ
43
51
60
76
ІV
39
45
53
67
V
35
40
47
59

31
36
42
52
VІІ
29
33
38
47
VІІІ
28
32
36
45
ІХ
26
30
34
35
Х
25
28
33
30
ХІ
24
27
31
28
ХІІ
23
26
30
27
ХІІІ
22
25
28
26
ХІV
21
24
27
25
ХV
20
23
26
24
ХVІ
19
22
25
23
XVІІ
18
10
10
10
XVІІІ
5
10
10
10
XІХ
5
10
10
10

5
10
10
10

5
10
10
10
XХІ
5
10
10
10
XХІІ
5
10
10
10
XХІІІ
5
10
10
10
XХІV
5
10
10
10
XХV
5
10
10
10
XХVІ
5
10
10
10
XXVІІ
5
10
10
10
XXVІІІ
5
10
10
10
XXІХ
5
10
10
10
XXХ
5
10
10
10
 

(3) За спортните игри се начисляват точки на всички основни състезатели поотделно от отбора, но не повече от 12 души.

 

Чл. 37. (1) Резултатът от набраните точки от Държавните първенства на съответния спортен клуб е в зависимост от обхванатите (броя) спортисти, възрастови групи и отбори, взели участие в състезанията от Държавния спортен календар.

 

Чл. 38. (1) Отчитането на обхванатите възрастови групи става с коефициент за обхват в 4 групи за всеки пол както следва:

 

За 1 в. група
1,00                             
За 2 в. групи
1,05                     
За 3 в. групи
1,10               
За 4 в. групи
1,15   
За 5 в. групи
1,20
За 6 в. групи
1,25  
За 7 в. групи
1,30               
За 8 групи
1,35
 

(2) В единични случаи на спорт, които нямат мъжко и женско, направление коефициента за обхват се определя от комисията. С този коефициент за обхват се умножават само точките от Държавния спортен календар.   

 

Чл. 39. ­(1) Броят на възрастовите групи се удостоверява по заверената картотека от съответната спортна федерация.

(2) Броят на състезателите във всяка група да отговаря на норматива на съответната спортна федерация. Същите трябва да са участвали в състезания от Държавния спортен календар.

 

Чл. 40. Коефициенти за конкурентност при отборните и индивидуалните спортове, съобразно броя участващи отбори или състезатели, както следва по реда:

1. Отборни спортове:

а) до 5 участващи отбора                          – 1.05

б) от 6 до 15 участващи отбора              – 1.20

в) над 15 участващи отбора                     – 1.40

 

2. Индивидуални спортове:

а) до 5 участника                                           – 1.00

б) до 10 участника                                         – 1.05

в) от 10 до 30 участника                             – 1.30

г) от 30 до 50 участника                              – 1.40

д) над 50 участника                                      – 1.60

С този коефициент за обхват се умножават само точките от Държавния спортен календар. 

 

Чл. 41. Спортни клубове, които имат подготвителни групи неучастващи в Държавни първенства трябва да предоставят на всяко шестмесечие (до 31 януари и  до 31 юли):

- трите имена и възраст на детето;

- телефон за контакт на родителя;

- график за тренировка.

  

Чл. 42. За правомерни ще бъдат признавани следните разходи:

1. транспортни разходи до мястото на състезанието или друго, свързано със спортното мероприятие (без командировъчни разходи на лицата, нямащи пряко отношение към спортната проява);

2. разходи за храна (без алкохол и представителни коктейли);

3. изплатени хонорари (хонорарни сметки);

4. разходи за наем и/или консумативи на стопанисваната от лицензираната спортна организация спортна база;

5. разходи за спортна екипировка, спортни уреди, спортни пособия;

6. разходи за нощувки във връзка със състезанието или тренировъчния лагер;

7. разходи за възстановителни средства, позволени от Антидопинговата комисия;

8.  застраховка на  състезатели.

 

V. СПОРТНИ ПРАЗНИЦИ И ЧЕСТВАНИЯ

 

Чл. 43. (1) Община Пазарджик награждава медалисти от олимпийски/параолимпийски игри, световни и европейски първенства и техните треньори.

(2) Община Пазарджик финансово подпомага организирането и провеждането на церемонията по награждаването на 10-те най-добри спортисти на град Пазарджик за текущата календарна година.

(3) Община Пазарджик награждава изтъкнати спортни деятели с юбилейни годишнини през текущата година, както и с безспорни заслуги за развитието на спорта в град Пазарджик.

 

 

VI. ПРОЦЕДУРА, РЕД ЗА ОТЧИТАНЕ

 

Чл. 44. (1) Спортните организации и туристическите дружества, които са получили средства от общинския бюджет, отчитат и доказват пред Община Пазарджик целесъобразността на разходваните средства с финансов отчет, който трябва да съдържа:

1. финансови документи – копия от платежни документи, придружени с касов бон, платежно нареждане, ведомости заверени с подпис „Вярно с оригинала“ и подпечатани с печат на спортната организация;

2. съдържателен отчет доказващ целесъобразността на направения разход и информация относно спортната дейност или спортна проява, с която е свързан всеки отчетен платежен документ. Отчетът се изготвя поотделно за всяко направление от настоящата наредба.

(2) Финансовият отчет трябва да отговаря на правилата, въведени с настоящата наредба.

(3) Спортните организации и туристическите дружества внасят отчетната си документация за календарната година, за която са получили финансиране по реда на тази наредба в срок до 31 януари на следващата календарна година в деловодството на Община Пазарджик.

 

 

 

VІІ. КОНТРОЛ И САНКЦИИ

 

Чл. 45. (1) Спортни организации и туристически дружества, неотчели финансови средства, невъзстановили дължими средства, съгласно чл. 18, ал. 2; чл. 22, ал. 5; чл. 27, ал. 3 от настоящата наредба или недобросъвестно отчели същите, чрез представени документи с невярно съдържание за предходната календарна година, се лишават от финансово подпомагане за срок от две календарни години от Община Пазарджик.

(2) Спортни клубове, които използват финансовите средства не по предназначение, ги възстановяват в пълен размер по сметка на Община Пазарджик, в срок до 31 януари на следващата календарна година. В случай, че не ги възстановят, същите се лишават от финансово подпомагане от община Пазарджик за срок от две календарни години.

 

Чл. 46. (1) Комисията назначена по реда на чл. 8, ал. 1 от настоящата наредба, разглежда представените финансови отчети, упражнява контрол върху изразходването на средствата, съгласно заложените правила по настоящата наредба, като има право да изисква всички необходими счетоводни документи и пълна информация за дейността, за която са разходвани финансовите средства.

(2) Комисията по чл. 8, ал. 1 от настоящата наредба изготвя протокол за отчетите, като в него отразява:

1. спортните организации и туристически дружества, непредали финансов отчет за предходната година;

2. спортните организации и туристически дружества, на които приема или отхвърля изготвените финансови отчети.

(3) Спортни организации и туристически дружества с неприети или непредадени отчети, не се подпомагат финансово за две календарни години съгласно чл. 45 от настоящата наредба.

(4) Комисията изготвя мотивиран доклад до Кмета на Община Пазарджик и прилага протокола, в който описва спортни организации и туристически дружества, непредали финансови отчети, както и тези с приети и неприети финансови отчети за предходната година. Докладът заедно с приложения протокол се одобрява от Кмета на Община Пазарджик.

(5) Одобреният доклад заедно с приложения протокол се вземат предвид при изготвянето на „план-сметката“ за текущата календарна година.

 

Чл. 47. Финансовата документация за отпуснатите по настоящата наредба финансови средства се съхраняват съгласно Закона за счетоводството в архива на Дирекция “Образование и култура” към Община Пазарджик, заедно с копия до комисията по чл. 8, ал. 1 от настоящата наредба.

 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

 

§ 1. Контрол по изпълнението на тази наредба се осъществява от Кмета на Община Пазарджик или от определени от него длъжностни лица.

§ 2. Тази наредба се приема на основание чл. 21 ал. 2 от ЗМСМА и  във връзка с чл.76, ал. 3 от АПК и чл.59, ал.6 от  ЗФВС.

§ 3. Неразделна част от настоящата наредба са Приложения 1-4, в това число: Формуляр № 1, Формуляр № 2, Формуляр № 3.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?