Следвайте ни

През 2021 г.: Чакат се нови придобивки за спортната база на Пазарджик 

Залите отесняха и новите трябва да поемат "трафика"

viber icon

Новата 2021-ва ще бъде поредната добра година за пазарджишкият спорт, който ще увеличи и модернизира допълнително базата си. А, тя е първото условие за приобщаване на все повече млади хора от областния център и населените места в общината към социалния феномен наречен спорт. Той е сред основните приоритети на Община Пазарджик, която вече пета година продължава с мащабното строителство и модернизиране на базата за спорт. Желаещите да спортуват младежи са все повече, в резултат на което потребностите от разширяване на спортната база растат прогресивно.  

Плановете на общинското ръководство са до края на годината за спортистите да бъдат завършени две нови спортни зали и летен плувен комплекс. Но това не е всичко. През пролетта ще приключи ремонтът на фасадата и покривната конструкция на спортна зала „Васил Левски”, след което пък ще започне втория етап от модернизиране на трибуните на стадион „Георги Бенковски”. Всичко това независимо от продължаващата в света и страната COVID пандемия, която безусловно засяга всички сфери на живота. 

Новите зали   

Без никакво забавяне и с ударни темпове продължава изграждането на новата тренировъчна зала в двора на спортното училище, чиято първа копка в края на октомври месец направиха спортният министър Красен Кралев и кметът на общината Тодор Попов. 

Новата зала се изгражда със съвместно финансиране, осигурено поравно от Министерството на образованието и науката и Община Пазарджик, което е на стойност 1 288 771 лева с ДДС.

Основите на новата зала в Спорното са положени

Съоръжението ще бъде на един етаж, на който ще са разположени зала, съблекални за мъже, жени и хора в неравностойно положение, помещения с душове, общи помещения и фитнес зала. 

Втори фронт за строително-ремонтни дейности през тази зима ще бъде „отворен” на някогашния работнически спортен комплекс „Зона на здравето”.

През отминалата 2020-та година там бе реновирана цялата налична инфраструктура, която се превърна в поредното бижу от патримониума на общинската спортна база. Средства не достигнаха само за старата и порутена зала, която чака своето тотално обновление вече 30 години. 

Ремонтът на залата в Зоната на здравето предстои

Междувременно кметът Тодор Попов успя да договори държавно финансиране за нея и с дофинансиране чрез средства от общинския бюджет тази компрометирана постройка до няколко месеца ще се превърне в една чисто нова зала, която веднага ще поеме част от „трафика” по дейността на трениращите на закрито спортни клубове в Пазарджик. 

С финансиране по линия на  ММС, в края на 2020-та година стартира и ремонтът на покрива и фасадата на спортна зала “Васил Левски”, която е най-голямата на територията на община Пазарджик.

Зала "Васил Левски" ще има нов облик съвсем скоро

Този проект беше дългоочакван, след като през годините в нея се направиха няколко вътрешни ремонта, свързани със смяна на отоплението, модернизиране на всички общи части, тоалетни и сервизни помещения.

С преобразяването на външната част залата ще добие съвсем нов съвременен облик. Предстои и подмяна на външното осветление, като ще бъдат монтирани големи осветителни тела в цветовете на българското знаме – бяло, зелено, червено, а на предните фасади и колоните ще има пана на олимпийските и световни шампиони на Пазарджик.

Още планове

При последното си идване в областният център Министър Кралев обсъди с кметът Тодор Попов и общинският съветник Ренета Камберова плановете за изграждане на вентилация в залата по художествена гимнастика „Младост”. За това община Пазарджик ще кандидатства с проект за финансиране от ММС.

На дневен ред и планирането за дългоочаквания ремонт на зала „Хебър”, който по обективни причини бе отлаган във времето. 

В плановете на общинското ръководство влизат и още дейности, свързани с подобряване на спортната база на Пазарджик. 

В парк “Стадиона” ще бъде изграден нов спортен комплекс с игрища за волейбол и баскетбол и лекоатлетическа писта, така че живущите в тази част на града да спортуват там и да не се налага да отиват чак до “Острова”.

Проектът за новите два сектора на стадиона

По отношение на спортна база „Георги Бенковски” през 2021-ва предстои изграждане на втория етап от трибуните с козирка. Модернизацията включва направата на нови две сектора със седалки, които ще бъдат разположени от двете страни на основната трибуна, намираща се над корпуса със съблекалните. 

Последният, трети етап от реновирането на стадион "Георги Бенковски" е свързана със сектор "А", чийто ремонт трябва да се случи през 2022 г. 

Друг дългочакан проект по отношение на общинската спортна база на открито е този за някогашния „Балон” – основна лятна база на плуването и модерния петобой в Пазарджик през 80-те години на миналия век. 

В миналото "Балонът" бе основна база за плувните спортове в Пазарджик

След зората на демокрацията той бе тотално унищожен и постепенно разграбен. Намеренията на община Пазарджик са „кацналият” на брега на река Марица спортен комплекс да бъде основно реконструиран, а паркът около него облагороден. 

Според представители на плувните спортове в Пазарджик реставрацията на „Балона” е от витално значение за още по-големия просперитет на плуването. Закрития басейн в центъра на Пазарджик отесня отдавна и помещаващите се в него няколко клуба буквално се „задушват” от много спортуващи този хармоничен спорт млади и по-възрастни пазарджиклии.        

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ромул и Рем

Ромул и Рем

07.01.2021 | 11:18

А в циганската махала няма ли да има площадки за спорт? Вместо да мислят за айдуклук, ромите ще упражняват физическа култура

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?