Следвайте ни

Пандемията може да спре Игрите в Токио през юли

viber icon

Отлагане в провеждането на Олимпийските игри в Токио с 1-2 години вероятно би било най-правилното решение, ако събитието не може да се проведе това лято заради епидемията от коронавирус. Това е заявил пред Reuters Харуюки Такахаши, един от близо 30-имата членове на Изпълнителния комитет за Олимпиадата в Токио. По неговите думи, организаторите току-що са започнали да разработват сценарий за това как вирусът може да засегне най-важното спортно събитие тази година.

По-рано Такахаши заяви пред Wall Street Journal, че бордът не е обсъждал въздействието на вируса, като за последно се е срещнал през декември преди избухването на епидемията.

Организаторите веднага отговориха на коментара му с уверението, че са запознати с възможностите, но нито те, нито Международният олимпийски комитет (МОК) са обмисляли да отложат или анулират Игрите.

„Потърсихме разяснения от г-н Такахаши и той заяви, че по невнимание е дал своето лично мнение в отговор на хипотетичен въпрос. Както президентът на МОК (Томас Бах) заяви онзи ден, че нито МОК, нито организационният комитет обмислят да отложат или отменят Игрите в Токио и ние пристъпваме към подготовката си за безопасни и сигурни олимпийски игри с откриване на 24 юли 2020 г., както е по план“, се казва в изявлението им.

Организаторите твърдо настояват през последните седмици, че Олимпиадата няма да бъде отменена или отложена, но спонсорите, които са подписали договори за милиарди долари, стават все по-нервни от това как избухването на коронавируса ще се отрази на събитието.

Такахаши обясни пред Reuters, че финансовите щети от отмяната на Олимпийските игри или провеждането им без зрители биха били прекалено големи, докато забавянето от година би се сблъскало с други големи професионални спортни графици. 

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?