Повелителят на пистите в Пампорово: Станах шампион на Пловдив по ски маскиран като баскетболист

„Казвам, че възрастта ми е 38 евро и 50 цента. Един караше след мен веднъж по пистата и като стигнахме на плаца, ми се скара: "Ей, младеж, много си наперен!". Свалих шапката и видях изненадата му. Питат ме редовно на колко съм години и така се майтапя с хората, казвам си годините в евро“, разказва Георги Фотев.

Ветеранът скиор е пенсионер отдавна, но това му дава шанс да се занимава със ските и то като ски учител и учител на ски учители. Роден е на един баир разстояние от Пампорово, в смолянското село Стойките, докъдето сега от курорта слиза най-модерният лифт на Балканите.

Първите му спомени като малък обаче са за почти голи ливади в курорта, а ски зоната тепърва предстояло да се случи пред очите му. Казва, че в началото, за да правели състезания, утъпквали със ски пистите.

„Първите ми спомени в живота са на ски. Качил съм се на 3-4 годинки. Тогава си правехме ските сами от букови дъсчици, варяхме ги да омекнат и после ги извивахме. На 3 годинки ми е първото състезание. На училище след това ходихме със ски", разказва Фотев.

До VII клас участвал в много ски състезания и то с големи съперници. „В Стойките имахме много силни скиори и си правихме сериозни състезания с  „Рилски спортист", Самоков. Възхищавах се тогава на Кръстана Стоева, Добрина Кашерова, Сийка Каранлъкова, все скиорки от селото. Най-голямата скиорка беше Рада Стоева. Толкова беше добра, че имаше и каламбур за нея: "- На пистата се задава гюса (гърдите) на Рада. - Не, не, дъската й. (Рада нямаше големи гърди и се смееха, че е като дъска)", разказва с усмивка Фотев.  

Сбъдва му се мечтата да учи в Чепеларе, ​където има ски школа, а треньор бил известният Апостол Апостолов. Оказало се, че съдбата му е и казармата да изкара на ски.

Той бил сред тримата войници, които избрали от Смолян от „Ботев" - Пловдив, след като възстановили армейските състезания. „Трима ни изтеглиха ужким като баскетболисти, но ние знаехме, че ни взимат като скиори - Кочо Сариев - ски бегач и ски скок, и двама ни с Андон Сакалов като алпийски скиори. Там тренирахме за армейски състезания. Като войник две години бях шампион на Пловдив. Тогава най-известният пловдивски алпийски скиор беше Гаро Бардизбанян. Той още участва във ветерански състезания. На хижа „Здравец" се правеха състезания. Служил съм като войник с Георги Аспарухов - Гунди", разказва ветеранът.

След това го приели във ВИФ, специалност „Ски“, маркиран вече като добър състезател. Като студент става шампион в състезания и в две световни универсиади - в Чехословакия и Италия.

Шампионската му серия спира рязко с контузия през 1970 г. в Пампорово. Тогава „Родопа" - Смолян под ръководството на Любен Данчев прави голямо състезание в курорта. В местността Делево дере при излитане от противонаклон Фотев се удря в дърво и получава тежка травма - луксация на дясна тазобедрена става. След сложна операция 6 месеца лежи в гипсово корито, а след това още половин година не може да си стъпи на крака. Следва дълга рехабилитация. "Чаках с такова нетърпение проф. Желев да ми каже, че мога отново да стъпвам на ски. Озверявах от стоене. Вярващ човек съм, с божията помощ се върнах на ските. Без тях за мен няма живот", казва Фотев.

След като се връща на ските, той започва първата си треньорска практика в Чепеларе. Две години и половина тренира момичета от V-VI клас. В онези години жените скиори били много малко. Фотев печели конкурс в Полувисшия институт за учители в Смолян и 30 години след това изкарва на едно и също работно място като спортен педагог.

10 години преподава в Пловдивския университет след откриването на педагогически профил на Факултет „Физкултура". „В първият випуск беше сегашният кмет на Пловдив Здравко Димитров - Зико. Провеждахме ски курсове по една седмица", разказва Фотев.

Като се пенсионира, става ски учител и сертифицира и изпитва за ски учители. „Пампорово има около 35 ски училища с по до 7-8 ски учители. Добрият ски учител е много важно да разбира и от педагогика", заявява Фотев. 

Той е треньор в „Родопа" от 2005 г. до 2009 г. "За 2 часа абсолютно начинаеща, ако има двигателна култура, я спускам от връх Снежанка по зелената писта до ски плац „Студенец", казва Фотев.

От него по-възрастен на пистите е само легендата Иван Раев от Чепеларе, който продължава да е на ските и на 95 години. Фотев обаче е най-възрастният ски учител в курорта.

Научих и баба германка да се пързаля

Най-възрастната му ученичка била 74-годишна германка. “Знам немски език и ѝ казах, че за 2 дни по 2 часа тренировки ще я подготвя да слезе сама от кулата до ски плац “Студенец”. Тя заявяваше, че това е невъзможно, но стана”, казва Фотев. Спомня си как, без да знае английски, научил и туристка от Англия да кара ски, като се спуснал пред нея на заден ход по цялата писта и ѝ давал указания. Научил и стотици малки и големи българи на ски.

Обучавал и малчугани от забавачките

Георги Фотев е автор на единствената книжка - методическо ръководство у нас за оптимизиран двигателен режим в детските градини. “Имаше четиригодишен експеримент да се прилага методиката във всички детски градини в страната. Обучих детските учителки. Имаше такива обучения в Пампорово, Самоков и Сепарева баня. Давахме научни доклади за наблюденията си от ефекта на обучението. И след това тези наблюдения ги издадох в книжката как да се обучават в ските малките деца,” разказва той.

Омръзна ми да съм първи!

Фотев продължава да се състезава. Той е в ръководството на ски клуб “Ветеран” - Смолян “Омръзнало ми е да съм първи в моята възрастова група. Със самоковци се борим винаги. Имаме десетки купи и грамоти, които искам да се подредят на изложба в Смолян. Досега това не е правено”, казва той. Сега му предстои състезание в Осогово, на 14 и 15 март. “Не мога да седя на едно място. Движението е здраве и живот. Спреш ли - и край, атрофираш”, заявява родопчанинът.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Родопчанин

Родопчанин

24.02.2020 | 06:55

Вечна памет и мир на праха на спортното училище в Чепеларе, да прости Бог греховете на градските управници, които продадоха общежитието и залите за спортна подготовка на фалирала фирма и сложиха за директори неспособни хора.

Отговори
1 1

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?