Следвайте ни

Почина голям бос, разтърсил българския спорт

viber icon

Бившият президент на Международния олимпийски комитет (МОК) Жак Рох е починал на 79-годишна възраст, съобщиха от организацията. Белгийският хирург беше начело на МОК между 2001 и 2013 г., след което заемаше длъжността на почетен президент.

По време на управленитео на Рог, МОК бе разтърсен от много скандали за корупция. През 2005 г. от организацията бе изключен тогавашният президент на БОК Иван Славков, заради разкрития на ВВС. Обвиненията срещу Славков така и не бяха доказани, но той се прости с всички постове в спорта, в това число и като шеф на БФС.

Рог пое поста след Хуан Антонио Самаранч. Негов наследник стана настоящият президент Томас Бах. "На първо място, Жак обичаше спорта и да бъде със спортисти - и той предаде тази страст на всички, които го познаваха. Радостта му в спорта беше заразна. Той беше завършен президент, помогнал за модернизирането и трансформирането на МОК. Той ще бъде запомнен особено с това, че е шампион на младежкия спорт и с откриването на Младежките олимпийски игри. Той също беше яростен привърженик на чистия спорт и се бори неуморно срещу злото на допинг", написаха от МОК.

По време на управлението си Рог беше запомнен и с някои противоречиви коментари. Сред тях беше критика към Юсеин Болт за начина, по който ямайският спринтьор празнуваше победите си. Също така през 2012 г. Рох отхвърли исканията за минута мълчание в памет на жертвите от Мюнхен 1972 на 40-ата годишнина от инцидента.


"Тъй като бяхме избрани заедно за членове на МОК, ние споделихме прекрасна връзка на приятелство и това продължи до последните му дни, когато цялото олимпийско движение и аз все още можехме да се възползваме от неговия принос, по -специално в борда на Олимпийската фондация за култура и наследство."Цялото олимпийско движение дълбоко ще оплаква загубата на голям приятел и страстен фен на спорта", бе адресът на Бах след новината за кончината на неговия предшественик.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?