46

Почина един от легендарните борци на България

Един от легендарните борци на България, заслужил майстор на спорта и почетен гражданин на Бургас - Руси Петров, почина на 79 години. По повод тъжната вест кметът Димитър Николов изказа съболезнования към неговите близки и приятели. В съболезнователните думи Николов посочва, че Руси Петров е едно голямо име както в спорта, така и в летописа на Бургас. Със своите успехи на тепиха той е прославил града, а под негово ръководство се формирали много големи състезатели по борба, които на свой ред са донесли спортна слава на Бургас и страната.

Руси Петров Петров е роден на 16 април 1944 г. в село Крушевец. Бил е старши треньор на юношите по свободна борба на Черноморец Бургас, а след това и на мъжете от 1976 г. до 1980 г. Печели отборно три пъти шампионата по свободна борба на България като старши треньор на мъжете с отбора Черноморец Бургас през 1977, 1978 и 1979 година.

Като треньор по свободна борба под ръководството му израстват редица световноизвестни борци -  Стефан Иванов, Петър Иванов, Румен Йорданов, Иван Гинов, Христо Калпакчиев, Христо Делчев, Димитър Павлов, Стефан Ставрев, Стойчо Петков, Иван Стоянов и други.

По време на Олимпиадата в Москва 1980 е помощник - треньор на националния отбор по свободна борба на България.

След Олимпиадата в Москва 80 напуска официално борбата.

Руси Петров притежава званията "Заслужил майстор на спорта", "Почетен гражданин на Община Бургас" от 2007 г. и "Почетен гражданин на Община Созопол" от 2020 г.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 15 оценки
3.7/5 от 15 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

21.08.2023 | 16:47

П о к л о н

Отговори
4 0

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?