Плувната федерация: Чисти сме, не сме давали допинг

В добавките и витамините, давани на националните състезатели по плуване, няма забранени вещества, категорични са от Българската федерация по плувни спортове. Самите добавки са изследвани в австрийска лаборатория след допинг скандала с уличените в употреба на анаболния стероид станозолол трима национали - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.

"Няма наличие на забранени вещества в добавките. Това показа изследването. Допинг пробите на всички състезатели от националните отбори са с отрицателен резултат. Над 200 допинг теста са направени за последните две години, които винаги са били отрицателни. Българска федерация по плувни спортове изчисти името и ние вече не сме страна в този конфликт. Това не означава, че няма да окажем пълно съдействие на тримата уличени в употреба на допинг. Никога не са давани забранени средства на нашите състезатели. Нашето вътрешно разследване не показа как са попаднали забранените вещества в пробите на тримата състезатели", каза председателят на БФПС Георги Аврамчев на пресконференция.

"За последните 2,5 години от олимпийския цикъл - българските национални състезатели са подобрили 103 рекорда. Имаме медали от големи първенства на Йосиф Миладинов, финал на световно първенство на Антъни Иванов, десет финала от световни и европейски първенства - мъже, жени, юноши и девойки. Имаме три олимпийски норматива "А" и сме близо до още два нормативи на Любомир Епитропов и Габриела Георгиева. Всичко това говори за добре свършена работа. На прав път сме, без да разчитаме на странични помощни средства.

И Майкъл Фелпс сме виждали да взима добавките си в чашки. Никой никога не е каран насила да взима каквото и да било. Тримата състезатели с положителни проби са наели адвокати и ще доказват своята невинност", каза още Георги Аврамчев.

Главният селекционер на националните отбори Кристиян Минковски отново повтори, че няма да подава оставка.

"Не сме давали замърсени добавки. Не виждам каква отговорност да поема. Не е давано нищо, което съдържа забранени вещества", каза Минковски.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?