Следвайте ни

Плуването тръгва към Токио с надежда за поне 2 финала

viber icon

Поне два финала е постижима цел пред българските плувци на Олимпиадата, твърди председателят на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев на пресконференция днес. 

Петима състезатели ще представят България на плувния турнир в Токио, като двама от тях - Йосиф Миладинов и Антъни Иванов, имат всички шансове да се борят за влизане във финал и за призово класиране в своите коронни дисциплини, съответно 100 и 200 метра бътерфлай. Останалите трима с покрити нормативи са Диана Петкова, Любомир Епитропов и Калоян Левтеров.

“Изпратихме може би най-успешното Европейско първенство за юноши и девойки от 30 години насам (б.р. две титли на Миладинов, бронз на Левтеров,четвърто място на мъжката ни щафета и пето на Жанет Ангелова). Изключително удовлетворен съм от представянето, искам да изкажа поздравления към състезателите, треньорите и лекаря, които се справиха изключително добре”, коментира Георги Аврамчев.

“На 16 юли отборът заминава за Токио. Всичко е наред, подготовката върви нормално. Само всички да са здрави и да се аклиматизират добре, очакваме много добри резултати. Тръгваме с голям оптимизъм. Очаквам минимум два финала. Не искам да прогнозирам, защото нашите състезатели са още млади и не искам да ги натоварвам с очаквания. Най-важно е всички да постигнат върховите си резултати, оттам-нататък всичко е въпрос на ден, късмет и добра подготовка. Конкуренцията в плуването е убийствена. На такива състезания в рамките на стотни, хилядни се събират по няколко плувци. Ние сме направили всичко, остава състезателите да реализират потенциала си.

Нямам съмнение, че условията в Токио ще бъдат добри. Знаете, че е тежко да се седи в една стая, това е допълнителна психологическа тежест. Но аз вярвам в моите състезатели, те са доказали, че са бойци, така че се надявам на два финала, а защо не и нещо повече. Хубаво е, че вече България, смея да кажа, влезе в европейския и световен елит на плуването и се надявам на следващите олимпийски игри да бъдем още по многобройни и с още по-големи възможности. Който полага труд и е целеустремен и има високи цели, ще ги достигне”, добави Аврамчев.

Той разкри, че от федерацията са взели всички възможни мерки срещу КОВИД-19 и се надява състезателите да нямат проблеми от това естество в Токио. Всички плувци, които тръгват за Япония, са ваксинирани, с изключение на Йосиф Миладинов, който е отказал ваксина по лични съображения.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?