Пловдивчанката Елица Йоргова живее на пост и йога

Пловдивчанката Елица Йоргова е преподавател по йога. През 2009 г. завършва Кайвалядхама Йога Институт, Лонавла, Индия. Основател и преподавател в Йога Арт студио Шанти - Пловдив. Води курсове за начинаещи, напреднали, бременни, мама-бебе. Един от лицензираните преподаватели на Българската федерация по йога, където има 73 ученици. Завършила е финанси и банково дело в Търговската гимназия, има университетска диплома по икономика и банково дело. Три години е била стюардеса в известна международна компания с база в Бахрейн, Персийския залив. Вегетарианка от 17 години, веган от 7.

Изящна като статуетка, Елица има пленителна усмивка и излъчва ведрина. Неслучайно е любимка на учениците си по йога. Ели е част от множащото се общество на веганите - хората, които са изключили от храната си не само месото, но и млечните продукти и яйцата. При това е живо доказателство, че консумацията само на растителна храна е полезна и не крие рискове за здравето при разумно прилагане. По време на бременността пила единствено фолиева киселина. Родила на 38, без проблеми. Продължава да кърми едногодишната си дъщеричка Радост, която също не е боледувала.

Няма нищо страшно в това да си майка веган, аз съм живо доказателство, казва Елица. От 10 години не е боледувала, не пие лекарства. Майка също намалила месото и млякото и се чувствала по-добре. На 22 спрях месото - нямах здравословен проблем, просто изведнъж ми стана противно да го ям. Дадох си сметка, че ядейки месо, участваме в убийството на животните, казва тя.

През 2008 г. прекарала 10 месеца в Индия, където завършила обучение по йога за преподаватели в Института Кайвалядхама, най-старото училище в света. Учили теория, практика, анатомия, физиология, древни ръкописи, философски индийски системи. Правели дихателни и очистителни упражнения, медитация по два пъти, всеки ден от 7 до 7.

В Индия направила следващата стъпка към веганството. Колега в курса, веган от Виена, показал на Елица документалния филм Earthlings, „Земляни”, който показва бруталната истина за консумацията на месо и млечни продукти, за носенето на кожи, за използването на животни за проби в козметиката и фармацията. Гледах филма и горчиво плаках, беше ме срам, че съм човек, разказва Елица. Под въздействието на филма пловдивчанката спряла да яде млечни продукти.

Тайната е в разнообразното хранене, с много плодове и зеленчуци, ядки - бадеми, орехи, кашу, кълнове от лимец, понякога тофу - веганско сирене, боб, леща, има вегански шоколад и торти. Огромна грешка е вегетарианството да се възприема като бял хляб с пържени картофи, това е много вредна комбинация, обяснява Елица. Любимата храна е богата салата с авокадо, ядки, кълнове. В началото се прияждало пица с кашкавал, но вече има вегански кашкавал. Ели сама си прави вегански торти.

Не съм мазохист, чувствам се чудесно. Нямах проблеми през цялата бременност. Компенсира калция от млякото със сусамов тахан. Яде и меласа, вид захарна тръстика, която съдържа над 90 процента от желязото и над 60 процента от калция.

А за постите казва, че веганите постят цял живот, това им е начина на живот. Майка й прави бисквитена торта с млечен крем за брат й, а за Елица – сладкиш с райска ябълка, орехи и обикновени бисквити.

Още на 15 Елица се записва в пловдивския аероклуб и става парашутистка. Скачали от 1000 метра. Бяхме подготвени, а и парашутът в началото е закачен за самолета. Има и таймер – ако не можеш да го отвориш,той се отваря автоматично, обяснява Елица.

След години пловдивчанката сменила скучноватото счетоводство с детската си любов - летенето. Издиржала трудните изпити за стюардеса. Изискванията за тази професия са много – перфектна усмивка, да нямаш белези или татуировки на видими места, да си с перфектен английски. Постоянно летиш, излиташ от Тайланд, кацаш в Лондон – от лятото в зимата, казва тя. Случвало се от Лондон да екстрадират мигранти към Индия и Пакистан. В задната част на самолета ги настанявали с белезници, съпровождани от цивилни полицаи. Понякога буйствали, не искали да си ходят у дома.

Не е имала извънредни ситуации, ала с колежките й били обучени на техники за безопасност, ако някой ги атакува да му вържат ръцете и да го обезвредят. Тренирали и как да реагират в случай, че самолетът падне в океана. В огромен басейн упражнявали действия при аварийно кацане във водата. Сред пътниците в бизнес класа имало доста арабски величия, шейхове, разказва пловдивчанката. Имала редкия шанс да види под краката си сред облаците най-високия връх Еверест при полет Бахрейн-Шанхай.

За три години посетили 25 държави, ала приключила с летенето заради рисковете за здравето от драстичната и постоянна смяна на налягането. Така напуснала самолетите и се заела да изучи йога.

Днес йога е начин на живот и философия за Елица. Не са само физически упражнения, а цялостна наука за това как да си щастлив. Станах много по-спокойна, научих се да ценя самата себе си, казва пловдивчанката. А и работата не е вързана с традиционното от 8 до 5 в офиса. Парите, които получавам, не могат да се сравняват със заплатата на стюардеса, ала най-важно е удовлетворението, обяснява Елица.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?