64

Пламена Миткова е на финал в скока на дължина с рекорд

Пламена Миткова се класира за финала в скока на дължина от Европейското първенство по лека атлетика в Рим, Италия. Българката записа постижение от 6.71 метра, неин личен рекорд, в последния си трети опит и се нареди сред 12-те състезателки, които ще си оспорват медалите. Квалификационната норма бе 6.70 м.

Постижението на световната шампионка за девойки и Атлетка №1 на България за 2023 година е със сантиметър по-добро от досегашния й върхов резултат, постигнат в зала през февруари в София.

Най-добра в квалификациите беше олимпийската и двукратна световна шампионка Малайка Михамбо (Германия) с най-добър резултат в Европа за годината от 7.01 метра, а постижението на 19-годишната Миткова беше шесто в пресявките.

"Страхотно е, че съм на финал на първото европейско на открито, на което участвам, заяви Пламена след края на квалификациите. - Стана нормално да постигам резултатите в последния си опит. Конкуренцията е много голяма. Тук са и хора с квоти за олимпиадата, затова и конкуренцията е голяма. Това е добре за мен. Вече съм разкрепостена, след като се класирах. Надявам се утре отново да направя лично постижение. Уверена съм, че ще успея да се класирам за Олимпиадата. Сега с нетърпение очаквам родителите си. Те са от два дни в Италия и още не сме се виждали. Искам да им благодаря, на тях и на всички, които ме подкрепяха по трибуните", каза Пламена пред репортерите от България.

Финалът е утре от 21:54 часа българско време.

Българското участие на Евро 2024 в Рим продължава във вечерната сесия на шампионата, в която Тихомир Иванов ще се състезава във финала на скок височина, а Ясна Петрова ще бяга във финала на 10 000 метра.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?