Следвайте ни

Пастор от Нигерия тренира пелетата от махалата СНИМКИ

Филип Шейгун крои планове за градска лига, в която тимът от "Столипиново" да мери сили с децата от другите квартали

Без драскотина е откритото преди два месеца спортно игрище на ул. „Крайна" в „Източен". 36-метровата площадка с меко покритие, на което може да се играе футбол на малки вратички, е окупирана целодневно от играещи деца.

Освен тази площадка в района има и едно затревено игрище с размерите на стадион - 110 метра. Зад него на 200 метра са високите блокове на ул. „Преспа".

Точно то е в центъра на плановете на нигерийския християнски пастор и треньор Филип Шейгун. Той мечтае да го превърне в място за аматьорски срещи с отбори от други градове. Сега мястото е тревясало и доста неподдържано.

Пасторът треньор иска да се окоси тревата и тук да се организират футболни срещи. Вече е получил обещание от кмета Николай Чунчуков за това.

Плановете на бившия нигерийски нападател са отборът на аматьорите от махалата да стане домакин на футболни срещи с момчета от други градове.

„Да се помисли и за малки трибуни. Общината да помогне, защото имаме възможност да играем в някаква по-нисша лига", обяснява Шейгун.

Децата обожават треньора си Филип Шейгун. Нигериецът дошъл у нас преди 18 години, за да се пробва в професионалния футбол. Бил на проби в Славия, но до договор не се стигнало.

След това е играл в Спартак Пд и Рилски спортист, накрая приключил кариерата си в Стара Загора. Като свършил с футбола, се запознал с бъдещата си съпруга Йоана. Сега двамата живеят в центъра на Пловдив. За 18 години само един път си е ходил в Нигерия.

Преди два месеца бе назначен от кметството на района за треньор на малките. По обяд той работи с децата, а вечерно време - с техните батковци.

Едните са на новото малко игрище, а другите на тревясалия голям стадион. В неделя проповядва в църквата.

„Малко игра, малко ходи почивка", съветва възпитаниците си Шейгун. Забелязва, че Рамзан, един от малките футболисти, е с джапанки на игрището.

„Нямаш ли обувки? Ще ти дам другия път", казва на момчето треньорът. Филип се смята за професионалист във футбола, който може да научи на нещо малките от махалата. Спортът за него е самодисциплина.

А тя помага децата да станат добри хора, да ходят на училище и да не посягат към наркотиците.

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?