Следвайте ни

Откриха паметна плоча на Велик Капсъзов в Асеновград

viber icon

Паметна плоча на олимпийския медалист Велик Капсъзов бе открита днес в Асеновград.

Уважение към човека и спортиста – олимпийският медалист с асеновградски корени Велик Капсъзов, с поставяне на паметна плоча на мястото на родната му къща в Асеновград, засвидетелстаха днес семейството му, градската управа, асеновградски спортисти и много граждани, съобщава tvsatcom.

Велик Капсъзов участва на олимпийските игри през 1956, 1960 и 1964 година. Състезава се в дисциплините индивидуален многобой, земя, прескок, успоредка, висилка, халки, кон с гривни и отборно. Носител е на бронзов медал на халки от летните олимпийски игри през 1960 година в Рим. Той е първият българин, който печели олимпийски медал в спортната гимнастика.

Бронзов медалист е на халки от европейското първенство през 1959 година и златен медалист в същата дисциплина от европейските първенства през 1961 и 1963 година. Носител е на три медала от Универсиадата в София през 1961 година, където става бронзов медалист в индивидуалния многобой и победител в дисциплините халки и успоредка.

Прекратява кариерата си след олимпиадата през 1964 година, след което се занимава с треньорска дейност. През 2005 г. с решение на Общински съвет – Асеновград, той е удостоен с титлата почетен гражданин на града за заслугите му в областта на гимнастиката.

Капсъзов почина 7 март 2017 на 82-годишна възраст, а днес всеки, който минава през центъра на Асеновград, ще види и знае къде е роден и отрасъл спортиста, а за младите, които може би не са чували името му, вече ще знаят какви спортисти за прославяли града и страната ни.

Кметът благодари на семейството на Велик Капсъзов за осъществяването на идеята за поставяне на паметна плоча на спортиста. Съпругата му благодари на Асеновград, че е дарила на семейството и страната с такъв човек. Това е нещо, което съм мечтал да направя, каза синът му – Даниел Капсъзов. А внукът му, също Даниел Капсъзов е спортист, състезател по кикбокс, неизбежно свързан със спорта, също като баща си и дядо си.

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?