Откриха Олимпиадата с бляскава церемония пред 950 души

Тридесетивторите Олимпийските игри в Токио бяха открити. Официалният старт на най-големия спортен форум в света беше даден с бляскава церемония, която започна със заря и фойерверки на фона на празния стадион. Огънят бе запален от японската тенисистка Наоми Осака.

До събитието бяха допуснати едва 950 специални гости. По същото време извън съоръжението японски жители протестираха срещу провеждането на игрите във време на пандемия.

Българската делегация беше изведена от участващата на седма олимпиада Мария Гроздева и 18-годишния плувец от Пловдив Йосиф Миладинов. По изискване на организаторите всяка държава имаше по двама знаменосци - мъж и жена.

Церемонията премина под знака на задружност и солидарност. Събитието започна с представяне на история, проследяваща моменти от подготовката и трудния път на спортистите, които впоследствие "разрушават бариерите" пред тях.

Малко по-късно светлините на стадиона угаснаха за минута мълчание в знак на почит на жертвите от коронавируса.

Организаторите отправиха жест към медицинските служители по света за усилията им в борбата с коронавируса, като главен герой в церемонията беше Ариса Цубата. Тя е състезателка по бокс, но работи още като медицинска сестра.

На сцената Цубата се появи на пътека за бягане, а артисти представиха в цветен танц връзката между органите в тялото. Впоследствие спортисти, здравен работник и човек в неравностойно положение издигнаха знамето на Япония.

В следващия епизод беше показано наследството на японците в дърбообработването по звуците на музика от известни видеоигри. По артистичен начин дървени платформи бяха сглобени под формата на олимпийските кръгове.

Използваната дървесина идва от поддръжката на дървета, които са посяти при предишното олимпийско домакинство на Токио през 1964 г. Тогава представители на участващите държави са донесли семена на растителни видове от родината си.

По традиция първи преминаха спортистите на Гърция, а последни бяха състезателите на домакините.

В края на церемонията близо 2000 дрона направиха кълбо в небето, на което бяха изобразени континентите на планетата. Прозвуча и песента на Джон Ленън - Imagine, в изпълнение на различни изпълнители от различни континенти и раса.

Председателят на организационния комитет Сейко Хашимото се обърна с благодарност към всички, показали решимост при преодоляването на трудностите и най-вече на здравните работници. Тя поздрави и спортистите.


"Сега е моментът да покажете силата на спорта, на спортистите, на всички, които са като вас. Светът ви очаква. След повече от половин век олимпийските игри се върнаха в Токио. Ще направим всичко по силите си да превърнем тези игри в нещо, с което ще се гордеем", каза Хашимото.


Тя допълни: "Обединение в различието. Мир и уважение между всички нас. Това е силата на спорта и израз на основните ценности на олимпийското движение".

Томас Бах се включи в благодарностите към японците и към спортистите, като изтъкна силата и постоянството им в преодоляването на трудностите. "Всички можем да сме тук заедно само заради вас - нашите благи и милостиви гости, японският народ, към които искаме да изразим благодарност. Преди десет години обещахте да върнете олимпийския дух отново. И го направихте след предизвикателства, които никой не е очаквал - първо земетресението, а след това и пандемията".


"Като всички нас, и вие живяхте в несигурност. Вие се борихте, но никога не се предадохте. Днес осъществявате олимпийската си мечта. Вдъхновихте ни и ни накарахте да се борим като вас и за вас, за да може този момент да стане действителност. Нашето олимпийско семейство се научи, че може да се справя с подобни трудности и да остава на крака. Урокът, който научихме, е, че е необходима солидарност."

Германецът каза, че пандемията е разделила хората и това е донесло мрачни дни. "Но днес, където и да сте по света, сме обединени и споделяме този момент заедно. Олимпийският огън прави така, че тази светлина още по-ярка за всички ни".

Бах приветства отбора на бежанците, който се включва за втори път в летни олимпийски игри. "Обединени сме в нашето различие и ставаме по-големи и по-силни заедно."

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?