Още федерации са срещу спирането на спорта

Ръководството на БФС не е единственото, което призовава професионалния спорт да не бъде блокиран. Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов също взе отношение по повод обсъжданата възможност правителството да вземе решение да прекрати спортните състезания за един месец като мярка срещу разпространението на COVID-19.

"Не смятам, че точно спортът е сферата, която натоварва здравната ни система. Във всички страни в Европа в момента върви нормален тренировъчен процес. В такова време на изпитание спортът, не само, че не вреди, а помага да се преодолеят последиците от пандемията.", казва шефът на родната лека атлетика.

"Тренировъчният процес и спортните състезания е редно да не бъдат засягани от мерки, а да продължат при спазване на строги протоколи, защото здравето на спортистите е приоритет.

Българските спортисти трябва да имат равен шанс с всички други. Едно 3-седмично затваряне не означава, че тяхната подготовка ще започне от там, където е била преди локдауна. В средата на подготвителния процес, където сме сега, едно такова спиране ще бъде фатално за реализацията на атлетите през цялата 2021 г. Апелирам и вярвам, че правителството на България ще вземе най-доброто решение за българските спортисти, както го е правило през годините досега.", категоричен е Карамаринов. 

От Българска федерация по баскетбол също се обърнаха към министъра на младежта и спорта с апел спорта в страната да не бъде преустановяван, както предложи здравния министър Костадин Ангелов.

"Бихме искали да помолим за Вашата подкрепа към професионалния спорт в България, който е обречен на фалит и необратими последици при приемане на подобна заповед. Спортът не е отрасъл, който може да бъде спрян и възобновен безпрепятствено. Това е процес, който изисква време и работа. Спирането на първенството през март коства изключителни тежки седем месеца на организатори и спортни клубове. Връщането на физическата форма на състезателите отне дълг период от време и едно ново прекратяване крие изключително сериозен риск от тежки контузии. Финансовият удар върху спортния сектор беше безпощаден, защото загубихме голяма част от приходите си от спонсори, рекламодатели, партньори, продажба на билети и абонаменти, но въпреки всичко продължихме да се борим. Загубихме атмосферата от присъствието на фенове по трибуните. С огромна трудност и усилия стартирахме първенството през октомври, но не бихме могли отново да го понесем. Отложихме десетки мачове, за да запазим здравето на играчи и треньори. Приехме и спазваме стриктно КОВИД-19 Протокол за спазване на противоепидемичните мерки и избягване на близък контакт дори между членовете на всеки един отбор. Категорични сме, че едно ново спиране на шампионата би прекратило изцяло спортно-състезателния сезон, както и бъдещето на много спортни клубове в България. Смятаме, че подобно решение би нанесло тежки последици в дългосрочен план, както за спортните резултати на национално ниво, така и за бъдещето на спорта в България.", се казва в писмото на Георги Глушков, президент на Българска федерация по баскетбол, адресирано до Красен Кралев.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Гошо

Гошо

24.11.2020 | 17:00

Абе вие какви сте? Навсякъде,във всички спортове и отбори има болни. Спират състезания и тренировки! Какво само се жалвате? Правилата са за всички!!! Пък и като глесам колко сте успешни...Жална ни майка!

Отговори
2 1

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?