61

Още двама алпинисти загинаха на Еверест

Още двама алпинисти са загинали на Еверест, съобщиха организаторите на експедицията, с което броят на загиналите на най-високия връх в света през този пролетен сезон достигна седем.

Последните смъртни случаи са на 58-годишна индийка, която преди експедицията заявила, че има пейсмейкър, и на непалец, член на екип, който разчиствал планината от боклуци.

Сюзън Леополдина Хесус почина в болница в непалския град Лукла, след като индийската алпинистка беше транспортирана със самолет от базовия лагер поради заболяване.

"Доведохме индийската алпинистка в Лукла от базовия лагер с хеликоптер, тъй като тя беше болна и не можеше да се изкачи", казва пред АФП Да Денди Шерпа, управляващ директор на Glacier Himalaya Treks and Expedition.

Хесус беше събрала средства за изкачването си с лозунга: "Експедиция на Еверест и обратно на пейсмейкър, на 58-годишна възраст".

Учителката в началното училище имаше за цел да стане първият човек в Азия, ползващ пейсмейкър, и най-възрастният индиец, изкачил Еверест, съобщи "Хималаян таймс".

"Опитахме се да я изпратим в Катманду. Но поради лошите метеорологични условия хеликоптерът не можа да излети до Катманду. Тя беше приета в местна болница в Лукла, където почина тази сутрин", каза Шерпа.

При другия смъртен случай непалски събирач на боклук загина във вторник по време на спускане. Той е бил част от ежегодната кампания за почистване на планините, провеждана от непалската армия.

"Работи се по връщането на тялото му", каза Пасанг Шерпа от експедиционната компания Peak Promotion.

През този сезон, който продължава до началото на юни, Непал е издал 478 разрешителни за Еверест на чуждестранни алпинисти.

Тъй като повечето от тях ще се нуждаят от водач, общо над 900 души ще се опитат да изкачат върха. 

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 6 оценки
3.7/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?