Опитват се да унищожат кариерата и живота на Лили Георгиева

Пловдивската атлетика е напът да счупи поредното си златно яйце. От СКЛАТ "Тракия" настояват Лиляна Георгиева да бъде наказана с лишаване от права до края на годината. Причината? Разваленият телефон между двете страни. Шефката на "Тракия"Лиляна Томова и треньорката Радмила Станкович, а от друга - Лиляна Георгиева и новият и клуб "Актив 2013", пише Марица Спорт.

Президентът Недялко Боруков е бил уведомен от Лиляна Томова, че споразумение няма да бъде подписано заради реплики от страна на Лиляна Георгиева към Радмила Станкович по време на турнира "Пловдив" миналия уикенд. Тогава Лили пробяга извън класирането 800 метра за 2:06.73 минути и след това се обърна с многозначителен жест към доскорошната си треньорка Радмила Станкович. "Видя ли", попита Лили. Отговор не последва, но...Радмила всичко видя. Реакцията на момичето е била продиктувана от реплика на Станкович: "Престани с това домовско (Лили е възпитаничка на детски дом) държание".

Президентът на "Актив 2013" Недялко Боруков реши чрез "Марица" да разкаже своята позиция по казуса. Публикуваме я без редакция:

Поисках среща с представител на "Марица", защото през последните седмици името ми и това на клуба, който представлявам, се замесват неправилно в един конфликт. Обявява се, че аз и моят клуб сме наели адвокат за спора със СКЛАТ "Тракия". Няма нищо подобно - Лиляна Георгиева си има свой личен адвокат. Аз нямам спор с предишния и клуб или с федерацията по лека атлетика. Има някои факти, които обаче трябва да станат достояние на обществеността, за да няма спекулации по темата с Лиляна Георгиева. 

Първо, Лиляна Георгиева дойде при мен  през февруари след държавното първенство по лека атлетика с молба да я приема да тренира при нас - при Йорданка Аризанова и при мен. Аз съм председател на клуба "Актив 2013", а Йорданка е треньор в него. От този момент нататък започнаха неволите на Лиляна Георгиева, които се прехвърлят и на мен. 

От първия ден момичето започна да ми разказва неща, от които аз лично се потресох. Прави това и до днес. Не знаех как да реагирам и какво да говоря. Фактите са следните:

Лиляна Георгиева дойде при мен с три травми.

Първата долу в стъпалото, втората в повдигача на лявото бедро, а третата в кръста (горната част).  Това младо момиче с трудна съдба вече има и четвърта травма. Тя вече е психическа и дойде в резултат на  всичко това, което се изсипа върху главата и. 

За физическите травми могат да потвърдят докторите, които са я лекували. Лично съм я водил на терапия на стъпалото, бедрото и кръста (но той още не е оправен  напълно). Именно тези травми са основният и довод да потърси промяна и да се махне от клуба си.  Освен това е видимо, че между Лиляна и госпожа Радмила Станкович има несъвместимост на характерите. Лиляна Георгиева твърди, че треньорката и навлиза в личното и пространство, опитва се да налага абсолютен контрол, какъвто никой няма право да осъществява върху друг човек. Лиляна е била обиждана от Радмила Станкович, че не искала да тренира, че лъже и тям подобни квалификации по неин адрес.  

От това, което чух и видях в последните седмици, съм наясно, че никой не би стоял при такъв треньор. Лили Георгиева е потърсила съдействие от г-жа Лиляна Томова, но не го е получила. Тя е застанала зад гърба на треньора си.  

Извинявайте, но това дете с болна майка и починал баща, няма кой да го защити. Идва при мен и аз се опитвам да и помогна по някакъв начин. Не мога да я оставя на пътя. И заради това получавам упреци и публични обвинения.  

Напрежението ескалира и се стигна дотам, че първоначално поискаха да изключат Лили от училище. Явно директорката прояви разум и тя остана в Спортното училище. Във времето младата ни надежда е имала дарение от различни спонсори. Твърди се, че един от тях е дал 8600 лева на Лиляна Георгиева. По 300 лева на месец е плащал за нейната подготовка. Тези пари са изтеглени от Радмила Станкович (от сметката) и са задържани. Не знам кой е този дарител, който дарява и после си взима парите. Това не е дарение.

От "Тракия" твърдят, че са инвестирали парите в нея, а после са си ги взели. Питам се какво искат тези хора от това младо момиче? Искам да се обърна към г-жа Томова и да разбера чии правомощия се опитва да изземе - на българския съд или тези на Господ? Защото тя решава да накаже Лиляна Георгиева да не участва на състезания. Искам да задам въпрос: Какво е направила Лиляна? Искала е да си смени треньора, защото двете не са се разбирали. Извинявайте, госпожи, но Лиляна Георгиева предложи да бяга за вашия клуб до края на годината, вие не се съгласихте. Не я пускате да бяга за друг клуб, звъните във федерацията, манипулирате случая. Но 

в България има закони - правни и морални.  

Ако вас като служители ви карат да работите, но не ви плащат, а освен това не ви разрешават да напуснете, какво бихте сторили? 

Питам се, над всичко ли са тези две госпожи и няма ли кой да застане зад това дете и да му помогне? Обръщам се към всички, които могат да помогнат - да го сторят. А към всички дарители, плащали пари за Лиляна Георгиева, да потърсят сметка как са изразходвани парите, защото това дете не е видяло нищо от тях. Само една конкретна сума е получила и се е наложило да я върне. 

Лиляна Томова като председател на СКЛАТ "Тракия" твърди, че Лили е изградена от тях и е тяхна състезателка. Защо тогава я лишават от права да се състезава дори за тях? Това е нарушение на човешките права на Лиляна. Ако има провинение, би следвало да има съответното наказание. В момента тя няма никакви права - нито да бяга, нито да си вземе парите, които е заработила с години упорит труд в името на СКЛАТ "Тракия", Пловдив и България. 

Слушам, че започват да говорят по мой адрес - какъв ми бил клубът. От моя клуб до момента няма нито едно избягало дете, защото вратата просто е отворена. Сега ще ви кажа нещо друго - от СКЛАТ "Тракия" са избягали страхотно много деца, които са минали по същия път като Лили  - Даниел Димов, Виктория Енева, Спасимир Делибашев, Сашо Йотовски и още много други. В момента има две, които се махат и ги чака абсолютно същият натиск. Не разбирам какви са тези хора и защо се изживяват като господ. 

Наказват деца, какъв абсурд!

Едно е да имаш професионален договор с клуба и той да си търси правата. Но за това трябва да си пълнолетен. Тук става дума просто за деца и една жена с накърнено его.   

Аз лично съм молил Лиляна Томова да разреше на Спасимир Делибашев да бяга за техния клуб на държавно. Тогава с хиляди молитви го пуснаха и той стана шампион в две дисциплини  (1500 и 3000 метра). 

Мое лично проучване показва, че това е практика в техния клуб. Когато през 1996 година са се разделяли клуб на "Тракия" и "Тракия 96", Лиляна Томова е спряла над 80 деца да не участват една година в състезания. Повечето от тях никога не се върнаха на стадиона. Защо? 

На подобни неща трябва да се сложи край и е време да се задействат и отговорните институции. Време е прокуратурата да попита как са изтеглени парите от сметката на непълнолетната Лиляна Георгиева. Тя е на 17 години и няма право да подписва такива документи. Оказва се, че адвокатката на СКЛАТ "Тракия" има пълномощно да представлява майката на Лили. И се разписва под документа за връщане на парите на клуба. Вероятно така е направена и картотеката на Лили в клуба. 

Искам всички да са наясно, че 

тук не става дума за пари, 

а за бъдещето на едно талантливо дете. Тя няма претенции към парите, иска просто да продължи да се състезава. Лили никога не е разбирала и не се е интересувала от пари. Не е питала кои са личните и спонсори и какви суми са давали, колко пари е получавал клубът от федерацията и общината заради нейните постижения. 

Искам да се обърна към федерацията. Не трябва да вдигат ръце и да казват - ние не можем да се месим в клубната работа. Това са хора, назначени да служат във федерацията по лека атлетика, и трябва да са в услуга на всички. Извинявам се, но Лиляна Томова и Радмила Станкович нямат право да взимат решение за спиране на правата, тъй като  

Лили е картотекирана неправомерно  

в техния клуб. В края на всяка година се подава декларация във Федерацията по лека атлетика даден състезател да бъде картотекиран. Ако няма навършени 18 години, както в случая с Лили, документът трябва да бъде подписан от родителя, в случая от майка и. Такава декларация обаче няма. Майката на Лиляна Георгиева е потвърдила това пред нотариус и вече е пусната жалба по случая във федерацията. Този въпрос можеше да бъде решен само за 2 минути и не подлежи на обжалване. Излиза, че федерацията не спазва собствените си правилници. Интересно е как ще бъде прикрит фактът с нередовната на практика картотека. Не е нормално никой да не може да се намеси при подобен спор между клуб и състезател, а в същото време да ми забраняват да назначавам в клуба си даден треньор, защото нямал лиценз и тям подобни. 

Призовавам Лиляна Томова и Радмила Станкович, ако имат някакъв спор с мен, да се обърнат към българския съд. Аз съм пълнолетен и заставам зад всяка своя дума. Призовавам и хората, които могат да помогнат, да се самосезират. Който може да ни помогне, да заповяда на стадион "Пловдив" и да разговаряме. Ние сме там всеки ден от 10 до 12 и от 14 до 16 часа.
 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?