Следвайте ни

Олимпиец от Уганда, пристигнал в Токио, е с положителен тест

Инфекцията в екип, който е бил напълно ваксиниран, е първият случай на Covid-19, открит сред спортисти, посещаващи игрите през следващия месец

viber icon

Член на олимпийския отбор на Уганда е с положителен тест за коронавирус и му е забранено влизането в Япония. Това е първата открита инфекция сред спортисти, пристигащи за игрите в Токио, която трябва да бъдат открити след пет седмици

Спортистите, които пристигнаха в събота вечер на летището в Токио Нарита, бяха ваксинирани с AstraZeneca и с отрицателни PCR тестове, преди да се качат на борда, съобщава вестник Asahi, цитирайки анонимен служител в кабинета.

Членът на екипа, който е с положителен резултат, не е идентифициран и сега се настанява в специален хотел.

Критиците повдигнаха сериозен въпрос относно рисковете от провеждането на Олимпиадата на фона на пандемията. Но Международният олимпийски комитет (МОК), организаторите от Токио и японското правителство настояват, че игрите могат да се проведат безопасно.

Осемте други членове на екипа заминаха рано в неделя с автобус за  Осака, централна Япония, където все още се съобщава за доста случаи на Covid-19.

"Нека изчакаме минутка, каза депутатът от опозицията Ренхо. - Този ​​път пристигнаха девет души. За Олимпийските игри ще пристигнат 100 000 души. Не е време да говорим за това как това ще бъде вълнуващо преживяване за нашите деца. "

Ясутоши Нишимура, министър, отговарящ за икономическата политика, заяви пред телевизия NHK в неделя, че правителството разглежда граничния контрол.

Япония изисква двуседмична карантина за пристигащи в чужбина, но олимпийските отбори не подлежат на същия граничен контрол.

Отборът на Уганда беше вторият след австралийския женски отбор по софтбол, който пристигна за Олимпийските игри, които се откриват на 23 юли.

В Уганда се наблюдава тревожно покачване на заразените с Covid-19 и току-що там затегнаха мерките. Съобщава се за около 590 смъртни случая, които вероятно са занижени, предвид оскъдността на тестовете.

Очаква се организаторите да вземат решение в понеделник за допускане на местни фенове на трибуните. Плановете за масови публични зони с видеостени за запалянковци в Токио бяха отменени в събота.

Фенове от чужбина бяха забранени преди няколко месеца. Преди пандемията Япония разчиташе, че Олимпийските игри ще осигурят процъфтяващ туризъм и потребителски разходи.

В Япония извънредно положение за ограничаване на разпространението на вируса в Токио, Осака и други градски райони приключва в неделя, въпреки че ежедневните случаи все още нарастват с няколкостотин.

В Япония не е имало заключване. Специалните мерки, които продължават през по-голямата част от тази година, се фокусират върху затварянето на ресторанти и магазини по-рано, ограничаване на броя на хората на места и приканване те да се отдалечават социално, да работят от дома и да носят маски.

Процентът на ваксинация в Япония е най-бавният сред развитите страни, като около 6% от населението е напълно ваксинирано. Въпреки че разпространението постепенно се засилва, едва ли повечето хора ще бъдат напълно ваксинирани преди Олимпиадата.

Повече от 14 000 души са починали от коронавируса в Япония.

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?