61
Следвайте ни

Олимпиадата е под заплаха! САЩ готвят закон срещу Пекин 2022

viber icon

Политиката отново може да нанесе сериозен удар по спорта. Това е на път да стане, след като американски сенатори предложиха поправка в законопроекта за военния бюджет на САЩ, която да послужи като инструмент за дипломатически бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин `22. Тя трябва да бъде прокарана във версията на Закона за националната отбрана (NDAA) за 2022 г. - нормативен акт, актуализиран ежегодно от 1961 г. насам.

Поправката предвижда забрана за харчене на федерални средства за организиране на пътуване и настаняване на държавни служители в Китай по време на XXIV зимни игри (4-20 февруари). Спортистите обаче ще получат необходимите средства за участие в игрите, което според републиканеца Мит Ромни е "критично важно".

"Само по този начин ще нараним китайската комунистическа партия, а няма да накажем нашите американски спортисти", подчерта Ромни, движещ законопроекта. Съавтори на поправката са съпартиецът му Тод Йънг и демократите Тим Кейн и Ед Марки, като и четиримата са членове на Комисията по външни отношения на САЩ.

Ако поправката бъде приета, правителството на САЩ няма да има представител в Пекин по време на игрите. През това лято Щатите изпратиха в Токио 2020 първата дама Джил Байдън, припомня "Сега".

Още през юни сенатът написа законопроект, призоваващ за дипломатически бойкот на зимните игри. Поправката предвиждаше широк набор от мерки, насочени срещу отношенията с Пекин, икономическото влияние и външната политика.

Също като версията на Ромни и тя забраняваше държавно финансиране за пътуване на правителствени служители до Китай. Заради забавянето на онзи законопроект в Камарата на представителите обаче Мит Ромни предложи алтернатива със сходен текст през Закона за отбраната.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

习近平

习近平

05.11.2021 | 14:05

И това как ще промени наклона на моята пишка?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?