Следвайте ни

О-позиция: Рентата на Кристиан Добрев е добър ход за проекта "Ботев"

Ботев Пловдив тръгна по пътя на европейските грандове с решението да преотстъпи Кристиан Добрев на Порто. Много хора не разбират какво всъщност се случва.

Дава се път на един младок да натрупа цял сезон игрови минути в Португалия, дори и на ниво U19. Преди дербито с Локо спортният директор Адалберт Зафиров взе да се вайка, че Кристиан извивал ръцете му, неговите и на колегите му в ръководното тяло. Нормално е човекът да иска да играе повече. Положението досега при Добрев беше следното: шест мача в efbet лига - един започва като титуляр и пет влиза на смяна. Общите изиграни минути са 211. 

С оглед импотентността на жълто-черната атака този сезон напълно нормално е Кристиан да не вярва, че ще получи шанс да се утвърди. Преди го мачкаха за титулярно място Тонев, Вутов и Тейлон. До вчера положението беше малко по-различно, тъй като вместо Тейлон се появи Виана.

Има нещо сбъркано в политиката на Ботев към местните кадри. Може би е крайно време да се взаимства опитът на повечето европейски клубове "инкубатори" на таланти като Аякс, Удинезе или Монако. При тях положението е следното - младите и перспективни се пращат под наем в отбори, в които ще играят редовно. В края на година се решава кой да бъде продаден и кой привлечен в мъжкия тим. 

В този аспект е добре да се знае - Кристиан Добрев е много далеч от нивото на добрите футболисти. Засега авансите, които му се дават с медийно внимание, не се оправдават. Ако обаче за година в Порто (дори и при младежите) той прихване нещо от тамошните треньори, то в Ботев през лятото ще се върне един почти завършен футболист. Към днешна дата Добрев е само един от многото таланти, които тренират на "Коматево", но просто има по-нахален мениджър.

Нали не вярвате, че треньорът на U19 в Порто е с по-ниска квалификация от зони на същата възраст в ​Ботев? И младежката група в Португалия изобщо не е аматьорска (б.а. - това за спортния директор на жълто-черните, да си знае). Ако Кристиан понаучи нещо в Порто, той ще стане готов за мъжкия отбор на Ботев. Ако ли не - поне се е пробвал и няма да губи времето на Желко Петрович при изграждането на новия проект, за който всички са чували, но никой не знае какъв е.

Юлиян Ангелов

Ръководител екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?