61

Нургюл започна с реми Турнира на претендентките за Световната титла

Нургюл Салимова стартира с реми участието си на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто. С черните фигури в първия кръг младата звезда на българския шахмат подели точката с украинката Анна Музичук.

При първото си участие на подобно състезание 20-годишната Салимова избра да играе Руска партия, която бе контрирана с Атака Щайниц от страна на трикратната световна шампионка в съкратените контроли Музичук. Още в дебюта обаче стана ясно, че една от двете шахматистки трудно ще получи значимо игрово предимство и така след само 30 хода на дъската имаше топовен ендшпил. В него и двете имаха по топ и пет пешки, което не предположи никакво развитие на позицията.

Във втория кръг, който е в петък, Салимова ще играе с китайката Лей Тинцзие. Лей спечели предишното издание на Турнира на претендентките през 2022/23 година, но след това отстъпи на сънародничката си Цзю Вънцзюн в мача за световната титла.

Победителката от турнира в Торонто ще бъде новата съперничка на Цзю за световната титла в класическия шахмат при жените.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?