Новият шеф на ФИА Жан Тод - помирение или конфронтация

Бившият шеф във Ферари Жан Тод беше избран за президент на ФИА на изборите вчера в Париж, след като унищожи с голяма разлика другия кандидат Ари Ватанен. За Тод са гласували 135 от делегатите, а за Ватанен едва 35. 12 от бюлетините са били невалидни. Сегашният президент Макс Мозли обяви преди няколко месеца, че официално се оттегля, след като бе натиснат от отборите от Формула 1. Преди изборите Ватанен заплаши, че ще сезира съда в Париж, за да наложи мерки за прозрачност на изборите. Оплакванията на Ари дойдоха, след като Макс Мозли открито подкрепи Тод за свой наследник. Три дни преди изборите финландецът оттегли съдебния иск след среща с конкурента си и Мозли.

Жан Тод ще трябва да работи здраво, за да наложи политиката си толкова убедително колкото би Ари Ватанен на изборите. Репутацията му на твърдоглав прагматик обаче кара скептиците да се чудят дали ще спази обещанията си за консенсус или ще заложи на конфронтацията. Тове е бившият шеф на Ферари, известен с честата употреба на думичката „не". И бившият шеф на Пежо рали Тийм от 1986 г., когато след смъртта на пилота на отбора Хенри Тойвонен и неговия навигатор, ФИА забрани Група Б в ралито. Тод се опита да осъди ФИА с мотива, че Пежо е хвърлило огромни средства в технологията на автомобила, който обаче бе колкото бърз, толкова и смъртоносен. ФИА естествено спечели делото и ще продължи да печели в съда ако Тод върви по стъпките на предшественика си Макс Мозли.

В своята добре организирана кампания (нещо, което липсваше на Ари Ватанен), дребният французин осъзна необходимостта да се дистанцира от Мозли въпреки или поради противоречивия ход на Макс да подкрепи Тод. Стигна още по-далеч и призова за подкрепата и на Михаел Шумахер, с който изгради печеливш тандем във Ферари. Около новият шеф на ФИА винаги е витаело впечатлението, че за него спортът е по-скоро бизнес, отколкото страст. Начело на Ферари той демонстрира брилянтен мениджърски нюх и успя да извади Скудерията от хаоса с точните хора в лицето на Михаел Шумахер и Рос Браун. Дори вечно недоволен чешит като Еди Ървайн призна, че Тод е най-добрият мениджър, с когото някога е работил. Така че знанията и опита на французина в играта би трябвало да му помогнат да подобри опетнения имидж на Формула 1.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?