64

Ножът опря до кокала! Плувните клубове в Пловдив тръгват на бунт

Четири пловдивски спортни клуба тръгват на бунт заради назряващ конфликт около басейн "Младост". Състезатели на клубовете "Младост 91", "Спринт"“, "Пловдив 2019", клуба по триатлон "Три-екстрийм" и родители се събират в понеделник в 9.15 пред кулата на Гребния канал. Причината е, че управата на Пловдив ще прави служебен график за ползване на басейн "Младост".

Клубовете, събиращи се на протест не приемат, че в басейна трябва да плуват и децата на пети клуб от Пловдив - "ВСИ".

За да станете наясно с положението, ще ви дадем малко предистория. За първи път тази година клубът "ВСИ" вкара шестима свои състезатели като ученици в Спортното.

По регламент тези състезатели трябва да получат право да тренират наравно с другите ученици на училището в басейн "Младост". По тази причина от "ВСИ" трябва да имат един коридор в басейна.

Абсурдното е, че този басейн е толкова натоварен, че за да се осигури поле за тренировки на плувците, коридорите от пет станаха шест. Няма да се спирам, че така черната лента за обръщане се разминава с коридорите и състезателите губят реална представа за момента на обръщане.

В басейна е претоварено. За пример ще ви кажем, че финалистът на 100 бруст от Олимпиадата Йосиф Миладинов в петък вечер тренираше в един коридор с още 7 състезатели. Просто няма друга възможност.

Проблемът на Пловдив не е дали "ВСИ" ще тренира на басейн "Младост", а това, че след разделянето на ЖПК "Младост 91" на три отделни клуба, градът няма материална база да поеме увеличението на трениращите в единствения свестен басейн.

Протестът на "Младост 91", "Спринт" и "Пловдив 2019" със сигурност ще бъде яхнат от общински съветници и партийни функционери в Пловдив. Лошото е, че въпросните хора не знаят същността на проблема. Да отбелажа и, че клубът "ВСИ" сам си плаща разходите за отопление на басейна, който ползва. А учениците на Спортното (шест от "ВСИ" тази година) влизат в дотацията от Общината към Жилфонд (стопанин на басейн "Младост"), която се дава като издръжка на материалната база за спортистите-ученици.

За да няма хън-мън, ще кажа - проблемът е замразяването на строежа на новия 50-метров басейн. 

Предишният кмет и част от сегашните управници  използваха първата копка на басейна за агитация преди изборите, но пари нямаше.

Проблемът в момента за плуването в Пловдив не е дали учениците от Спортното, защитаващи цветовете на "ВСИ", трябва да плуват в басейн "Младост". Това право те го имат априори. Повтарям - проблемът е, че трябва да се прави 50-метровият  басейн.

Управата не трябва да мрънка и да се оправдава с липсата на пари. А да търси начини да подобрява материалната база.  Да се учат как в Пазарджик за 6 месеца направиха открития басейн и балона. 

Пловдив не е футболът в Ботев, не е и този в Локомотив. Градът ни трябва да обгрижва и спортове като плуването, които ни дадоха на нас, родените под Тепетата, радостта от олимпийски финал (б.а. Йосиф Миладинов).

 А относно графика, той ще е факт. Тъй като  учениците на Спортното имат право да тренират в Общинския басейн.  

Тези, на които не им е базразлично бъдещето на плуването в Пловдив, да заповядат в 9.15 часа на кулата на Гребния канал. Крайно време е да се каже открито, че ножът със строежа на 50-метровия басейн е опрял до кокал.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Има директор на Спортното!

Има директор на Спортното!

18.09.2021 | 12:09

Басейна е към Спортното училище,което си има бюджет, структ,ура,директор! И понеже директорката е смотана,кадър на ВМРО-Ружка Генова, то проблемите идват от там! Кмета на ви е виновен за всичко-за това си има управители,директори и т.н.Така ,че смотаната Ружка,която заедно с Жилков окрадоха над 1,5 милиона лв.като не плащаха тока и водата на Спортното училище в продължение на 4-5 години а после Община Пловдив им плати борчовете! Да идат да протестират в Спортното ,пред кабинета на Директорката и да я питат-абе аджеба,ти за кво си тука,ма? Това разрешение кой го е дал, ти за какво си директорка,нещо полезно да свършиш,а?

Отговори
12 0
Не само директора

Не само директора

18.09.2021 | 17:18

За жалост всичко написано за Рибка е вярно. Но басейна не е на спортното училище ,а на общината. Училището осигурява единствено условия за водене на часове по програма. Като тази програма е съобразена с тренировъчния процес. А всеки един клуб сключва договор със училището, басей,зала или стадион където ще провежда тренировки. В случая клуб ВСИ няма сключен договор за ползване на басейн Младост. А само им е обещано ,че ще тренират там. Но поради голямата натовареност на този единствен басейн в Пловдив това е практически невъзможно. С този си ход ОБЕЩАВАЩИЯ ще затрие трите плувни клуба. А в тези клубове са едни от най-добрите състезатели в момента в страната.

Отговори
9 0
Не е вярно

Не е вярно

18.09.2021 | 11:41

Статията е на 50 % вярна с истината. Защо спестявате цялата истина. Даже и децата вече знаят , Зико е най-слабия и немощен кмет на Пловдив. А партията ГРОБ не иска да го признае.

Отговори
14 1
Зико фена

Зико фена

18.09.2021 | 11:07

Зико, излез като мъж, не се крий като мишка и кажи на хората, че няма пари, докато за 2-ри път ще дадеш допълнителни 350 000 на Ботев и търсиш откъде да намериш още 2 милиона за тях (за тревно покритие и нови седалки). Излез и го кажи. Аз първи ще те наплюя.

Отговори
9 1
Напротив

Напротив

18.09.2021 | 10:51

Вместо басейн за децата ГЕРБ дадоха пари за клоаките на Ботев и Локо

Отговори
11 1
Уникален град в ЕС Е Пловдив

Уникален град в ЕС Е Пловдив

18.09.2021 | 10:11

Без басейни, без спортни зали, без стадиони, но с най-мръсния въздух.

Отговори
20 1

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?