64
Следвайте ни

Ножът опря до кокала! Плувните клубове в Пловдив тръгват на бунт

viber icon

Четири пловдивски спортни клуба тръгват на бунт заради назряващ конфликт около басейн "Младост". Състезатели на клубовете "Младост 91", "Спринт"“, "Пловдив 2019", клуба по триатлон "Три-екстрийм" и родители се събират в понеделник в 9.15 пред кулата на Гребния канал. Причината е, че управата на Пловдив ще прави служебен график за ползване на басейн "Младост".

Клубовете, събиращи се на протест не приемат, че в басейна трябва да плуват и децата на пети клуб от Пловдив - "ВСИ".

За да станете наясно с положението, ще ви дадем малко предистория. За първи път тази година клубът "ВСИ" вкара шестима свои състезатели като ученици в Спортното.

По регламент тези състезатели трябва да получат право да тренират наравно с другите ученици на училището в басейн "Младост". По тази причина от "ВСИ" трябва да имат един коридор в басейна.

Абсурдното е, че този басейн е толкова натоварен, че за да се осигури поле за тренировки на плувците, коридорите от пет станаха шест. Няма да се спирам, че така черната лента за обръщане се разминава с коридорите и състезателите губят реална представа за момента на обръщане.

В басейна е претоварено. За пример ще ви кажем, че финалистът на 100 бруст от Олимпиадата Йосиф Миладинов в петък вечер тренираше в един коридор с още 7 състезатели. Просто няма друга възможност.

Проблемът на Пловдив не е дали "ВСИ" ще тренира на басейн "Младост", а това, че след разделянето на ЖПК "Младост 91" на три отделни клуба, градът няма материална база да поеме увеличението на трениращите в единствения свестен басейн.

Протестът на "Младост 91", "Спринт" и "Пловдив 2019" със сигурност ще бъде яхнат от общински съветници и партийни функционери в Пловдив. Лошото е, че въпросните хора не знаят същността на проблема. Да отбелажа и, че клубът "ВСИ" сам си плаща разходите за отопление на басейна, който ползва. А учениците на Спортното (шест от "ВСИ" тази година) влизат в дотацията от Общината към Жилфонд (стопанин на басейн "Младост"), която се дава като издръжка на материалната база за спортистите-ученици.

За да няма хън-мън, ще кажа - проблемът е замразяването на строежа на новия 50-метров басейн. 

Предишният кмет и част от сегашните управници  използваха първата копка на басейна за агитация преди изборите, но пари нямаше.

Проблемът в момента за плуването в Пловдив не е дали учениците от Спортното, защитаващи цветовете на "ВСИ", трябва да плуват в басейн "Младост". Това право те го имат априори. Повтарям - проблемът е, че трябва да се прави 50-метровият  басейн.

Управата не трябва да мрънка и да се оправдава с липсата на пари. А да търси начини да подобрява материалната база.  Да се учат как в Пазарджик за 6 месеца направиха открития басейн и балона. 

Пловдив не е футболът в Ботев, не е и този в Локомотив. Градът ни трябва да обгрижва и спортове като плуването, които ни дадоха на нас, родените под Тепетата, радостта от олимпийски финал (б.а. Йосиф Миладинов).

 А относно графика, той ще е факт. Тъй като  учениците на Спортното имат право да тренират в Общинския басейн.  

Тези, на които не им е базразлично бъдещето на плуването в Пловдив, да заповядат в 9.15 часа на кулата на Гребния канал. Крайно време е да се каже открито, че ножът със строежа на 50-метровия басейн е опрял до кокал.

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Коментари (6)

Има директор на Спортното!

Има директор на Спортното!

18.09.2021 | 12:09

Басейна е към Спортното училище,което си има бюджет, структ,ура,директор! И понеже директорката е смотана,кадър на ВМРО-Ружка Генова, то проблемите идват от там! Кмета на ви е виновен за всичко-за това си има управители,директори и т.н.Така ,че смотаната Ружка,която заедно с Жилков окрадоха над 1,5 милиона лв.като не плащаха тока и водата на Спортното училище в продължение на 4-5 години а после Община Пловдив им плати борчовете! Да идат да протестират в Спортното ,пред кабинета на Директорката и да я питат-абе аджеба,ти за кво си тука,ма? Това разрешение кой го е дал, ти за какво си директорка,нещо полезно да свършиш,а?

Отговори
12 0
Не само директора

Не само директора

18.09.2021 | 17:18

За жалост всичко написано за Рибка е вярно. Но басейна не е на спортното училище ,а на общината. Училището осигурява единствено условия за водене на часове по програма. Като тази програма е съобразена с тренировъчния процес. А всеки един клуб сключва договор със училището, басей,зала или стадион където ще провежда тренировки. В случая клуб ВСИ няма сключен договор за ползване на басейн Младост. А само им е обещано ,че ще тренират там. Но поради голямата натовареност на този единствен басейн в Пловдив това е практически невъзможно. С този си ход ОБЕЩАВАЩИЯ ще затрие трите плувни клуба. А в тези клубове са едни от най-добрите състезатели в момента в страната.

Отговори
9 0
Не е вярно

Не е вярно

18.09.2021 | 11:41

Статията е на 50 % вярна с истината. Защо спестявате цялата истина. Даже и децата вече знаят , Зико е най-слабия и немощен кмет на Пловдив. А партията ГРОБ не иска да го признае.

Отговори
14 1
Зико фена

Зико фена

18.09.2021 | 11:07

Зико, излез като мъж, не се крий като мишка и кажи на хората, че няма пари, докато за 2-ри път ще дадеш допълнителни 350 000 на Ботев и търсиш откъде да намериш още 2 милиона за тях (за тревно покритие и нови седалки). Излез и го кажи. Аз първи ще те наплюя.

Отговори
9 1
Напротив

Напротив

18.09.2021 | 10:51

Вместо басейн за децата ГЕРБ дадоха пари за клоаките на Ботев и Локо

Отговори
11 1
Уникален град в ЕС Е Пловдив

Уникален град в ЕС Е Пловдив

18.09.2021 | 10:11

Без басейни, без спортни зали, без стадиони, но с най-мръсния въздух.

Отговори
20 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?