Незабравим! Дечо докосваше изкуството

Винаги съм бягал от това да говоря или пиша по темата за най-добрият футболист на Хебър или пазарджишкия футбол.

Не би било нито обективно, нито реално, нито справедливо.

Най-малкото не съм очевидец на този вече повече от век време организиран футбол в града ни.

Всяка епоха си има своите герои, а Пазарджик е дал плеяда изключителни футболисти на България.  

Някои от тях като Танчо Гилев играха само на „Любен Шкодров”, превърнаха се в легенди, но не стигнаха до националния отбор.

Други на практика не записаха и 1 мач за мъжете на Хебър или Бенковски, но пък станаха дългогодишни национали, държавни шампиони и носители на купи с други тимове. Като Георги Петков, например.

Напусналият този свят бих казал без време преди 2 дни Младен Радков - Дечо обаче е от онази категория изявени наши футболисти, за които времето никога няма да измие щампата – обичани, значими и неповторими и най-важното – незабравими….

Винаги, когато е ставало дума за Младен Радков в спомените ми отеква една фраза на нереализиран в началото на 80-те години на миналия век юноша на Бенковски и Хебър(лека му пръст), който казваше на всеослушание – вие знаете ли какво означава да си в една съблекалня с Дечо?

Казваше го с огромен патос и уважение, каквито уви днес няма как да чуете от сегашните ни подрастващи футболисти, за които всичко е даденост – от топлата вода на стадиона, през лачените топки, саковете, комплектите екипи за тренировки и мачове, дрехите за свободно време и прочие.

Всъщност какво означава изразът „да си с Дечо в една съблекалня” най-добре знаят неговите съотборници от „златното ни поколение” реализирало преди точно 30 години мечтата на фенове да доживеят и видят за първи път Хебър в „А” РФГ.

Малцина всъщност са чували въобще, че през пролетта на 1988-ма година една локва на стадиона в Габрово лишава Хебър от късметлийско влизане в групата на „майсторите” още в първия сезон след завръщането на отбора в „Б” група.

Тогава в последния 30-ти кръг на шампионата, от позицията на 4-ти в класирането хебърци гостуват на Янтра(Габрово) с нагласата, че дори да бият няма кой да ги пусне да изпреварят Арда или Дунав за второто място, даващо виза за „А” група.  Пазарджиклии играят освободено и правят 3:3 с габровци, а малко преди края на мача след удар на Пламен Власев топката се спира в един голям гьол пред самата гол-линия на домакините и така нашите се разминават с победата.

След мача става ясно, че при получилата се въртележка от другите срещи Хебър е щял да финишира втори, ако е победил Янтра и на шега е щял да се промъкне към „А” РФГ, без това да е било непосредствена цел пред отбора в този сезон.

По това време в пазарджишкият тим имаше много добри футболисти, но в отборен план му липсваше онова допълнение, което през лятото на същата година донесе Младен Радков – Дечо със завръщането си в родния Пазарджик. А именно - манталитетът на победител.

Историята след това е ясна – воден точно от Дечо, още на следващия сезон Хебър проведе наказателната си акция по терените на „Б” група и на 31-ви май 1989 г. донесе жадуваното първо влизане на тима в елита на България.

И вероятно Хебър нямаше да изпадне на следващата година, ако Дечо не бе заминал за Португалия….

Щастливи и целунати от съдбата трябва да се чувстват всички онези, които преди 30 и повече години са гледали Дечо на живо как „бродира” по терените с екипа на Хебър.

Аз бях сред тях и никога няма да го забравя, защото той беше от породата на изчезващите, каквито в днешно време почти не се раждат.

Всяко негово докосване до топката – спиране, пас или удар достигаха до онова състояние, към което нищо повече не може да се добави или отнеме за да стане то по-добро.

Парекселанс това означава идеалното…

А когато до ореолът на майсторът-футболист поставиш и големият човек всичко се превръща в изкуство.

 Почивай в мир, Дечка! Ти никога няма да бъдеш забравен!      

   

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?