Нека Игрите приключат!

Преди още някой да е умрял по пистите и улеите на Ванкувър. Уменията нямат никакво значение на смъртоносния улей в Уистлър

Ето в какво се превърнаха Олимпийските игри - в среща със смъртта. Не беше достатъчно на организаторите да построят едно безопасно и практично трасе за шейни в Уистлър Маунтин. Трябваше да вдигнат чудовищен улей за 105 милиона долара, който превръща шейната във влакче на ужасите, с коварни завои, 152-метрова денивелация - най-голямата в света и настилка, по която състезателите хвърчат със 150 километра в час. Прекалено бързо, прекалено опасно. И прекалено смъртоносно за една простичка шейна, превърната в реактивен снаряд, ракета носител на жива плът. Цяла седмица имаше инциденти на тази писта - дузина падания, при едно от които румънка изпадна в безсъзнание.

Цяла седмица - никаква реакция от страна на Международната федерация, организаторите и МОК. Независимо че един от състезателите описа 13-я завой като 50:50 шансовете да оцелееш на него. Независимо че преди 15 месеца, когато елитът в този спорт се запознаваше с олимпийските съоръжения, имаше 73 падания на тренировъчни спускания. Независимо че преди няколко дни американският спортист Кристиан Никъм сравни спускането по улея с пожар. Искаше ми се да се измъкна от костюма си, имах чувството че горях, каза той. Независимо че същия ден австралийката Хана Кембъл-Хег отправи злокобно предупреждение и помоли за помощ и някакви мерки. Смятам, че са прекалили. Просто ни пускат по този страховит улей - и толкова.

 Ние не сме играчки за краш тестове. Все пак става дума за живота ни, сподели тя. За 21-годишния състезател от Грузия Нодар Кумариташвили въпросът се оказа не на живот, а на смърт. В падане толкова потресаващо и ужасяващо, че канадската телевизия препоръчваше да не се гледа, младият спортист почина малко след като прекалено бързо влезе в завоя 50:50, загуби контрол на последната 270-градусова крива и изхвърча от улея и се заби в необезопасен - да, необезопасен стоманен стълб. Опитаха се да го спасят със сърдечни масажи и изкуствено дишане, но нямаше надежда. Кумариташвили бе мъртъв. Превърна се в жертва на един полудял спорт и нехайни организатори.

Тъжно, но за една изтънчена страна като Канада, която жадува да демонстрира своята мощ и ефективност, Олимпиадата вече има своя определящ момент. За съжаление трагичен. Колкото и красив да е Ванкувър, колкото и бляскави да бъдат Игрите, ще можем ли да забравим нелепата смърт на един 21-годишен спортист, причинена от група малоумници, решили да построят прекалено бърз улей? Малко по-късно пълна къща с канадци се опитаха да извлекат максималното от една ужасна ситуация. Церемонията по откриването трябваше да бъде отложена в памет на загиналия атлет, въпреки протестите на NBC. Колкото да блестяха светлините, колкото и спортистите да се опитваха да се усмихват, колкото и певци като Нели Фуртадо и Брайън Адамас да се опитваха да ни забавляват,  хиляди от нас просто седяха и си мислеха за безсмислието на всичко това.

Какво като Уейн Грецки и Стив Неш запалиха огъня? Това ни най-малко не ме развълнува. Гледах тъпо и си мислех за инцидента и за семейството на младежа от Грузия. И слушах отвратен президента на МОК Жак Рох: Това е един много тъжен ден. МОК е дълбоко опечален. Кумариташвили загуби живота си в преследване на олимпийската си мечта. Нямам думи да изкажа как се чувстваме. Трагедията хвърля огромна сянка върху Игрите, каза белгиецът. А на въпроса, защо не е било обърнато подобаващо внимание на предупрежденията, Рох се подразни и отговори: Съжалявам, сега е време да скърбим, а не да търсим причините. И на това ще му дойде времето. Е, и това време дойде, г-н президент на МОК. Не ви прави чест, че не отговорихте на въпроса. Искаме да знаем защо този улей бе толкова опасен. Защо никой не се вслуша в оплакванията на самите състезатели. Защо някои от зимните дисциплини са толкова опасни и постоянно стават инциденти.

 Олимпиадата не е погребално състезание. И Канада трябва да поеме част от вината. В необуздания си стремеж не само да домакинства на Игрите, но и да вземат превес, домакините прекалиха и не отпуснаха на спортистите повече време да изпробват съоръженията. Много състезатели по шейни не бяха запознати с особеностите на улея и грузинецът е бил един от тях. Много от атлетите са гневни, че канадците, които похарчиха 115 милиона долара в стремежа си да увеличат скромния си актив от олимпийски медали, използваха неолимпийски и неканадски методи на поведение. Те не играят по правилата, заяви състезателката по бързо пързаляне с кънки Кетърин Рейни пред Ню Йорк Таймс. Мисля, че всеки един от нас е амбициран да им покаже, че не са прави, и ще го направи на леда, допълни тя. Може би ако на Кумариташвили му бе позволено да тренира повече време на улея, сега щеше да е между живите. Той не бива да бъде винен заради липсата си на опит. Преди него именитият италиански състезател и действащ олимпийски шампион Армин Цьогелер също претърпя инцидент на тренировка. Щом си в шейна, си в опасност. Уменията нямат никакво значение на смъртоносния улей в Уистлър.

 Ванкувър вече е изправен пред най-лошия олимпийски старт в последните години. Всякави сравнения с Мюнхен 1972 са неуместни. Трагедията с грузинския състезател бе предотвратима, за разлика от терористичната атака в Мюнхен, довела до смъртта на 11 израелски спортисти и треньори. Една олимпиада винаги продължава. Както и преди 14 години, когато бомба уби зрител в Атланта. Тази също ще продължи. Но се страхувам да попитам кой е следващият кошмар. Дали МОК е имал предвид мекия и дъждовен климат във Ванкувър, когато е дал домакинството на канадския град? Къде е снегът? Дузина състезания са под угрозата от отлагане, дъждът обърка цялата програма. Женската суперкомбинация, насрочена за неделя бе отложена за неопределено време, мъжкото спускане от събота - за понеделник. В петък организаторите няколко пъти трябваше да променят маршрута на олимпийския огън заради протестиращите. Заслепени от блясъка на Ванкувър, пък мнозина не виждат мизерията, беднотията и проституцията по крайните квартали.

Призивът на церемонията по откриването беше: Нека Игрите да започнат! В този момент ми се иска да приключат, преди още някой да е намерил смъртта си по пистите и улеите.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?