Не залагайте на Бътън за следващия сезон

Отборът на БраунGP не е чудо за три дни, нито пък аз, заяви Дженсън Бътън, след като спечели предсрочно световната титла във Формула 1 в Бразилия преди десет дни. Не бързайте да залагате на британеца и за сезон 2010. Ето няколко причини, поради които е малко вероятно той да дублира титлата си:

1. По принцип рядко се случва. От 31 шампиони във Формула 1 само 8 са печелили титлата в две или повече поредни години. Шампионатът е дълъг и изтощителен 8-месечен маратон. Напрежението и изискванията са жестоки. Повечето пилоти, макар и подсъзнателно се отпускат и самоуспокояват, след като са станали световни шампиони. Всеки пилот си мечтае за титлата, но колко пилоти мечтаят да я спечелят два пъти? Бътън естествено декларира, че ще се опита да го направи, но както отбеляза Таймс: Дженсън не е човек, който би останал недоволен само от един трофей. А и историята е на страната на онези, които се съмняват във възможностите му да повтори успеха си.

2. Историята показва и друго - че Бътън със сигурност трябва да подобри представянето си ако иска да дублира титлата. В сравнение с предишните шампиони задачата му през този сезон се оказа сравнително лека. Във всеки един сезон от 2002 г. насам пилотът, завършвал втори в генералното класиране е събирал повече точки отколкото Бътън има в момента (едно състезание преди края). Доколко е реалистично да очакваме да подобри способностите си?...

3. Не е много реалистично, тъй като със сигурност БраунGP няма да започне следващия сезон с това предимство, с което стартира настоящия и Бътън спечели 6 от първите 7 състезания. Болидът за 2009 година бе резултат от работа, продължила близо 12 месеца, и рожба на значителните ресурси на Хонда, който се отказа от Формула 1. По неофициални сведения за шампионския автомобил са били похарчени цели 500 милиона паунда. Сега БраунGP не би могъл да си позволи подобни разходи. Несъмнено тази кола бе направена с много повече средства, отколкото разполагаме в момента, призна шефът Рос Браун след Гран При на Бразилия.

4. Ако всепризнатият Браун не успее да извади още един заек от шапката, отборът няма да има предимството от началото на миналия сезон, в който незабелязана от другите вратичка в правилата му позволи да сложи двоен дифузьор, осигуряващ по-добро сцепление и стабилност. До средата на сезона всеки болид на стартовата решетка вече разполагаше с такъв и победния ход на Бътън секна изведнъж.

5. Очакваното напускане на Рубенс Барикело не е добра новина за Дженсън. От една страна, британецът ще има бърз съотборник ако Нико Розберг замести бразилеца, от друга - способността на Барикело да развива автомобила ще липсва на отбора.

6. БраунGP несъмнено ще бъдат по-слаби догодина, за разлика от Ферари и Макларън, които започнаха развитието на болидите си за следващия сезон още преди няколко месеца. Всеки който не счита техните пилоти за фаворити за титлата определено не е наясно с потенциала на двата водещи отбора и респективно с техните бюджети.

7. Независимо че стана световен шампион, Дженсън Бътън съвсем не е най-добрият пилот във Формула 1. За такива би трябвало да считаме Фернандо Алонсо, Люис Хамилтън или Кими Райконен. Той дори не е в Топ 3. Британецът спечели титлата, защото по перфектен начин се възползва от един автомобил, който бе много по-добър от останалите до средата на сезона. Без това предимство четвъртото място изглежда реалистична цел за Дженсън догодина.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?