Следвайте ни

Наш топрефер свири футболния финал на спортния ден на ПУ ВИДЕО

viber icon

Футболен съдия номер едно на България и рефер в Шампионска лига  Георги Кабаков свири финала на футболния турнир на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който е част от "Ден на спорта“. Заедно с него беше и помощникът му Мартин Маргаритов. Купата на ректора спечели футболният тим на първокурсниците от специалност „Педагогика на физическото възпитание“, задочна форма на обучение. Отборът надви с 3:1 съперниците си от трети курс на същата специалност, редовно обучение.

Денят на спорта официално се отбелязва в България на 17 май от 2006г., но историята му датира още от 1894г. „Тогава на 17 май в страната ни пристигат 10 учители по физическо възпитание, чиято основна идея е да пропагандират спорта у нас. Един от тях пристига Пловдив в Първа мъжка гимназия - Август Валтер и се поставя началото за организираното физическо възпитание“, обясни проф. Веселин Маргаритов, помощник-ректор по „Спортни дейности“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. 

Спортният ден започна с футболен турнир, който приключи в следобедните часове. Още от сутринта студентите ритаха топка на футболното игрище до новата зала на университета на бул. „България“. Заради пандемията тя се използва за първи път от година и половина насам. 

Във футболния турнир  участваха 6 отбора. Сред тях е и второкурсникът по Физическо възпитание и спорт Христо Кирев. Освен това той е юноша на „Борислав“ – Първомай. Студентският му отбор има две победи с 3:0 и с 4:1, но на полуфинала са отпаднали от третокурсниците с 2:0. „Липсваше ни характер и паднахме духом“, обясни Кирев. Според него денят на спорта е идеален за излизане от коловозите на онлайн обучението по време на пандемията. 

Другите спортове, в които мериха сили студентите, са баскетбол, волейбол и дърпане на въже. Включиха се около 200 младежи. „Организацията беше трудна, защото част от студентите не са в Пловдив, заради онлайн обучението са в родните си градове“, отбеляза Маргаритов.

Отличените бяха наградени с маратонки, купи, раници и фланелки на стойност над 4000 лв. Наградите са осигурени от ректора на Пловдивския университет проф. д-р Румен Младенов.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?