Следвайте ни

Наш състезател спечели сребро от Държавното по фехтовка

Калоян Тосков е само на 10, но вече е смятан за състезател с голям потенциал

viber icon

На 16 и 17.03.2019 г. в Пловдив се проведе Държавно първенство по фехтовка – шпага, за деца до 11 и 13години -индивидуално и отборно.

Клуб по фехтовка "Пазарджик" със състезател Калоян Тосков на 10 години се класира на престижното второ място.

Калоян е нова надежда на клуба, но досега показва отлични резултати.

Тренира в Клуб по фехтовка „Пазарджик“ с треньор Стефан Кестенов от близо година, но още през декември 2018г. на Открития турнир по шпага за Купа „Пазарджик“ провел се в зала ХЕБЪР, той се заяви като състезател с голям потенциал и още тогава взе сребърен медал.

Клуб по фехтовка „Пазарджик“ - шпага за мъже и жени, е основан през 2008 г. с треньор Стефан  Кестенов - Майстор на спорта по модерен петобой, дипломиран треньор по фехтовка - шпага.

Стефан Кестенов е състезател от близкото ни минало, който може да се похвали с държавни, републикански, балкански и европейски титли. От уменията му като треньор се ползват и клубове по модерен петобой като Шампион и  Мустанг - Пазарджик

Треньор по фехтовка е и на състезателя ни по модерен петобой Йордан Гюров, който за 2017г. беше избран за „Спортист номер 1 на годината“

През годините състезатели на клуба по фехтовка „Пазарджик“ (Малина Деянова, Валентина Георгиева, Йордан Гюров и други) са били републикански шампиони по фехтовка – шпага. Печелили са държавни първенства в различни възрастови групи. Класирали са се на престижни места в европейски първенства.

От около 3-4  години треньорът Кестенов се насочва да тренира и деца, които са 7-8 годишни. Кестенов коментира:

„Спортът, както и всяка друга дейност, е хубаво и полезно нещо само тогава, когато се практикува с желание. Затова нашите тренировки освен задължителния елемент  протичат в по-отворен формат. След запознаване с основните правила за безопасност при този спорт, след усвояване на основните движения, децата чакат с нетърпение да сложат протекторите, маската, да хванат шпагата и да ги пусна на пътеката.

 Често една тренировка вместо 1 час продължава над 2 часа и половина. Налага ми се да ги гоня понякога от залата, за да се прибират и почиват.

Да, малко по различно се работи с толкова малки деца. Трябва да съобразявам термините, които използвам, за да съм сигурен че ме разбират, стщо и натовареността. По-бързо се уморяват, отмаляват им ръчичките от тежеста на шпагите. Затова и самата тренировка е съобразена с възрастта им.

Задължително обстановката трябва да е спокойна. Старая се да спечеля доверието им, да повярват че винаги могат да се обърнат към мен и то не само във връзка с провежданата тренировка.  Това, което ме радва е, че идват с желание, защото ако караме децата ни насила да спортуват, това ще доведе до точно обратния ефект – детето ще намрази тренировките. Никога не подхождам към едно дете, като към бъдещ шампион. Целта ми е първо да възпитам любов към спорта. Да възпитам уважение към чуждите спортни успехи.

Фехтовкатата е един изключително интересен и динамичен спорт, който се откроява със своята естетика и е чудесен начин за двигателна активност, дори и да не искате да бъдете състезател, а само като хоби. Много по-натоварващо физически е от един фитнес, например.

Физически труден спорт е, осигурява аеробни упражнения и подобряване на сърдечносъдовата дейсност. Един добър фехтовач трябва да притежава гъвкавост и издръжливост. Фехтовката подсилва тези способности и прави рефлексите много бързи. Мускулите, които се използват най-много, са тези на хълбоците, корема и бедрата.

Фехтовката е спорт, който изисква до голяма степен мислене и логика. Тя често е оприличавана на физическата форма на шах. Тя е стратегия. Във всеки двубой между двама фехтовачи решенията трябва да се вземат бързо и в точния момент. Интелектът е от първостепенно значение. Един добър фехтовач трябва да е с непоколебима концентрация. Фехтовката повишава фокуса и концентрацията, както и наблюдателността. Тя също така изгражда самостоятелност, увереност и дисциплина. Изгражда способност за бързо вземане на решения. 

Изобщо фехтовката е чудесен спорт за децата. Тя учи на самостоятелност и отговорност. Духът на спортсменството и честната игра са неразделна част от фехтовката. Любезността, галантността и уважението към противника характеризират начина на поведение във всеки фехтовач. А и тя е един от малкото спортове, които родителите могат да учат заедно с децата си.“

Да, в нашия клуб имаме и случай, при който един баща водеше сина си и  след месец пожела и самият той да се включи в тренировките. Затова и при нас има от 7-годишни, до 50+ години.

И всеки , дори и само за да се запознае от близо с този спорт, само да ни погледа, е добре дошъл всеки понеделник и сряда в залата над плувния басейн, след 17ч.“

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?