49
Следвайте ни

Напрежението расте: Плувната общност в Пловдив на бунт за нов басейн

viber icon

Напрежението ескалира, след като се разбра, че още един клуб ще ползва коридорите на "Младост", след като е вкарал деца в Спортното училище  

 

Четири пловдивски спортни клуба тръгват на бунт заради задълбочаващия се конфликт около басейн "Младост". Състезатели на клубовете "Младост 91", "Спринт", "Пловдив 2019", на клуба по триатлон "Три-екстрийм" и родители се събират в понеделник в 9.15 пред кулата на Гребния канал. Причината е, че управата на Пловдив ще прави служебен график за ползване на басейн "Младост". Това е така, защото от тази година там ще трябва да плуват и деца от пети клуб от Пловдив - "ВСИ". За първи път тази година "ВСИ" вкара осем свои състезатели в Спортното училище. По регламент те трябва да получат право да тренират наравно с другите ученици на училището в басейн "Младост". По тази причина от "ВСИ" трябва да имат един коридор в басейна.

Петте коридора станаха шест

И без новите плувци обаче, общинското съоръжение е изключително натоварено. За да се осигури поле за тренировки на всички, коридорите от пет станаха шест. Така черната лента за обръщане се разминава с коридорите и състезателите губят реална представа кога трябва да поемат в обратна посока.

В басейна от години е претоварено. В петък например  финалистът на 100 метра бруст от Олимпиадата в Токио Йосиф Миладинов делеше един коридор с още 7-ина състезатели. Просто няма друга възможност да тренира, когато не е на лагер извън Пловдив.

Предисторията

Проблемът на Пловдив не е дали "ВСИ" ще тренира на "Младост", а състоянието на спортната база в града. От десетилетия Пловдив е най-добрият плувен център в България, а не разполага с басейн с олимпийски размери. Въпреки няколкото частни инвестиции в различни съоръжения, напоследък, "Младост" си остава най-предпочитаното от плувната общност, а тук тренират и децата от Спортното училище. 

Проблемът се задълбочи преди няколко години, когато единственият преди време плувен клуб ЖПК "Младост 91", родил се след разпада на някогашното ДФС "Локомотив", започна да се рои. Днес плувните клубове вече са 4, а право да ползват съоръжението имат и състезателите по триатлон. На всички е ясно, че градът няма материална база да поеме увеличението на трениращите в единствения общински басейн. От няколко години има одобрен проект за модернизация на съоръжението и изграждане на басейн с олимпийски размери. Преди две години бе ударена и първата копка на строителството, но по-късно се разбра, че това е била предизборна акция, а за проекта не е осигурено финансиране. Басейнът не влезе в списъка с обекти, които ще се изграждат с новия общински заем. По обяснение на администрацията той е бил отхвърлен от финансиращата институция. 

Сблъсъкът

Днешният протест на "Младост 91", "Спринт" и "Пловдив 2019" със сигурност ще бъде яхнат от общински съветници и партийни функционери в Пловдив. Лошото е, че въпросните хора не знаят същността на проблема. В тази връзка е добре да е ясно, че клуб "ВСИ" сам си плаща разходите за отопление на басейна, който ползва. А учениците на Спортното (осем от "ВСИ" тази година) влизат в дотацията от Общината към Жилфонд (стопанин на басейн "Младост"), която се дава като издръжка на материалната база за спортистите - ученици.

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?