64

Над 1500 фехтовачи на Световното за юноши и девойки в Пловдив

Шестима пловдивчани ще участват Световното първенство по фехтовка за юноши и девойки, което ще се проведе от 1 до 9 април в 6-а и 13-а палати на Международен панаир Пловдив. Над 1500 участници от над 100 държави се очаква да се включат във форума, каза на пресконференция зам.-кметът по спорт и младежки дейности Георги Титюков.

"В продължение на 9 дни Пловдив ще е столицата на фехтовката, като тазгодишното първенство е под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Това световно състезание ще ни бъде четвърто от 2004 г. насам. Вече имаме доста опит с организацията. Имаме и подкрепата на Община Пловдив. Може би няма друга община, която толкова много да подкрепя фехтовката", заяви Величка Христева - президент на БФ Фехтовка и член на изпълнителния комитет на международната федерация.

"Този път нашите очаквания са свързани с това, че напоследък българската фехтовка бележи все повече успехи. За последно това направиха две пловдивски деца, които дадоха сериозна заявка за бъдещи успехи - Мариела и Николай Георгиеви, които са брат и сестра. Момчето завърши пети на последното Европейско първенство, като една точка не му достигна, за да спечели медал", каза още Христева.

Двамата най-известни пловдивчани в националния ни отор са Николай-Томас Георгиев (пети на Европейското първенство за кадети на сабя в Естония) и сестра му Мариела. Другите участници са Виктория Пастърмаджиева (Тракия), Димитър Панайотов (Тракия), Матей Матеев (Пловдив БГ) и Данаил Кулишев (Пловдив БГ) – те ще участват на рапира.

Градът на тепетата беше домакин на Световно първенство по фехтовка за юноши и девойки за последно през 2017 г. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?