Следвайте ни

На мачовете - адреналин до последна капка и 2 кутии цигари

Треньорът на близнаците Радулови: С резултатите и рейтинга си до момента Йоанна и Илиян могат да се запишат във всеки университет, който поискат

Йоанна и Илиян Радулови (ТК "Тракия СКЛАТ") са поредните близнаци от пловдивската школа, тръгнали да покоряват върховете на тениса. Навярно помните, че Матей и Божидар Пампулови дълги години бяха най-добрите ни тенисисти в България. Сега Йоанна и Илиян вървят по техните стъпки. Радулова стана шампионка на Държавното лично първенство до 14 години, а Илиян - загуби на финала.

Зад успехите им стои треньорът Христо Боянов. 37-годишният специалист от ТК "Тракия" разкрива пред читателите на "Марица" какво е да си треньор на племенниците си. 

Разкажете повече за себе си?

Роден съм в Бургас през 1981 година. Баща ми ме запали по тениса на едно бетонно игрище. Така покрай мен и децата се запалиха. Общо взето целият ми живот е минал на корта.​

Вие с колко деца се занимавате?

В момента обръщам внимание само на Йоанна и Илиян, което не е много хубаво. Но пък от друга страна, си давам сметка, че ако не им бях отдал цялото си време, нямаше как да ги докарам дотук. Сега влизат в националния отбор и работата със сигурност ще се увеличи. Сега ще трябва да се обърне по-професионално внимание. Ще се ангажират треньори по лека атлетика, кондиционни треньори, психолог... Но в клуба има други треньори - Димо Толев, Серафим Грозев, все бивши шампиони. 

Какво ще кажете за треньорската професия и не хабите ли много нерви по време на  мачовете на Йоана и Илиян?

Бил съм тенисист, знам какво е да си притеснен. Мога обаче да ви кажа, че напрежението извън корта, като треньор, е многократно по-голямо. Преживяваше всеки ход, без значение правилен или неправилен, на състезателя ти. А в моя случай, като мои племенници, напрежението ми е още по-голямо. Защото не искам да проваля децата.

Доста пушите и сте доста емоционален, това отвътре ли ви идва?

 О, да. Признавам, че на всеки мач на Йона и Илиян, без значение какъв, дори и да бият 6:0, 6:0, пак се паля и притеснявам. Искам всичко да е перфектно. Искам те да показват винаги най-доброто от себе си, а те са със страхотен потенциал. Признавам, че имам случаи, в които съм изпушвал до две кутии цигари на мач. Наистина адреналинът ми идва повечко. Колеги се шегуват, че може и някой инфаркт да си докарам, но не съм свикнал да се спотайвам и да изглеждам безразличен, когато моите тенисисти са на терена и имат нужда от подкрепата ми.

Един любопитен въпрос - те помежду си играят ли?

Да, всеки ден. Все още тя му е равностойна. Оттук нататък обаче ще е малко по-трудно за Йоанна да го побеждава, когато Илиян понатрупа повечко маса и заякне. Вече и на мен ще ми е трудно. Последния път, когато играх с него, признавам, че ме победи и все по-трудно ще става да побеждавам Илиян. Но пред Йоанна не смятам да се предавам поне година-две още. 

От колко време работите с Йоанна и Илиян?

 Йоанна и Илиян са ми племенници. Те са близнаци и аз работя и с двамата вече шеста година. Тяхното бъдеще е моята кауза, без условности. 

Как виждате развитието им и докъде могат да стигнат?

Тяхното бъдеще съм го приел като кауза. Не знам докъде мога да ги избутам, докъде се простират възможностите ми на треньор, но давам всичко от себе си за тях. Ако усетя, че не мога да помагам, ще се оттегля. Силно се надявах и двамата да станат шампиони на Държавното на закрито в края на миналата година (б.р. Йоана спечели титлата, а Илиян загуби на финала в Бургас), защото това може би щеше да се случи за първи път в историята. 

Аз ги подготвям за университетски тенис. Целта е да играят в САЩ. Ако се получи нещо по-добро... Кой бяга от хубавото? Сега мой колега треньор Петър Рангелов ми прати един линк и в него видях как университетите вече следят всички деца, участващи на "Тенис Юръп". Всичко е записано. Има рейтинг. В момента Йоанна и Илиян могат да се запишат във всеки университет, който си поискат.

Реално мястото на двамата е в топ 20 на Европа. На зимните купи тя се срещна с топ три състезателки и съм преценил нивото <210>. Разликата не е голяма. Може би повече в самочувствието им.

Имам амбициите да стигнат нивото на Григор Димитров, но това не ми е самоцел. Тези неща не стават и само с желание. Има и финансова част. Хубавото е, че вече и двамата са фактори, защото до преди две години ги нямаше на картата. Аз умишлено ги забавих с тениса. За първи път започнаха да играят на турнири, когато бяха на 10 години. Така че това, което са постигнали до момента, не е никак малко.

С какво Йоанна превъзхождаше опонентките си на последното Държавно първенство?

Труден въпрос. Просто успя да си намери играта. Тя е агресивен тенисист. Този път <210> вървеше много. Затова и напълно нормално е тя да харесва Серина Уилямс и иска да прилича на нея. Йоанна печели със своята мощ. Тя е от типа състезатели, които физически убиват съперника си. Илиян е по-техничен състезател, който играе хитро. Той е много разнообразен. Няма никакъв слаб удар в арсенала си. За мен технически той е много, много напред.

Увеличава ли се интересът на младите към тениса в последните години?

О, определено! След успехите на Григор много деца започнаха да играят. През последните години има сериозен скок на желаещите да тренират. Пък и Пловдив е тенис център. Говорили сме с колеги, че в града около 400 деца тренират тенис. В тяхната възрастова група няма много добри деца, но като цяло всичко върви напред. Катето Димитрова, Иван Пенев и Елизара Янева вървят напред. За съжаление "Албена" и "Локо Стад" малко отстъпиха от позициите си.

В спорта ни има две категории тенисисти - такива, които тренират за здраве и тонус, и такива, които искат да гонят високото спортно майсторство. Ясно е, че от всяко дете не може да стане нов Григор или нова Цветана Пиронкова, но това не е причина да ги отказваме. Спортът и тенисът в частност са много важни за здравето на подрастващите. И изгражда характер.

Ето кои са Йоанна и Илиян Радулови

Йоанна Радулова и Илиян Радулов са родени на 11 юни 2005 година.

Успехите на Йоанна Радулова: 1-во място на сингъл при девойките, както  и 1-во място на двойки при момичетата  на Държавното лично първенство до 14 г. в Бургас, 1-во място на квалификационните турнири - „3Т - Тийм Тенис Талант“ в Пловдив, 2-ро място на Мастърса до 14 г. за наградите на „SPORT DEPOT" в София, 1-во място на Държавния турнир до 14г. в гр. София, ТК 15-40, 1-во място при двойките заедно с Виолина Митрофанова (ТК "Спорт Палас", гр. Сливен) на Държавния турнир до 14 г. в гр. София, ТК Дема.

Успехите на Илиян Радулов: 2-ро място сингъл и 3-то място на двойки при момчетата на Държавното лично първенство до 14г. в Бургас, 3-то място на турнира от втора категория на Тенис Европа в Миловице (Чехия), 2-ро място   на Държавния турнир за юноши и девойки до 14 годишна възраст в зала „Атаро Клима" в гр. Пловдив, 2-ро място  на квалификационните турнири - „3Т - Тийм Тенис Талант“ в Пловдив, 3-то място на Мастърса до 14 г. за наградите на „SPORT DEPOT"  в София, 1-во място на Държавния турнир до 14 г. в гр. София, ТК 15-40, 1-во място при двойките заедно с Дейвид Симеонов (ТК "Кристи", гр. Дряново) на Държавния турнир до 14 г. в гр. София, ТК Дема, 1-во място двойки  международния турнир до 14 г. в Свиленград

 

Юлиян Ангелов

Ръководител екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?