Следвайте ни

Антъни Джошуа е кралят на бокса, отнесе Руис и си върна титлите ВИДЕО

viber icon

Британецът Антъни Джошуа (вече 23 победи и 1 загуба, 21 успеха с нокаут) победи категорично Анди Руис (вече 33 победи и 2 загуби, 22 успеха с нокаут) в реванш и си върна отнетите му през лятото световни титли в четири версии - Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова организация (IBO). Събитието в Саудитска Арабия е едно от най-чаканите за годината в света на спорта.

Двамата закриват спектакъла в „Дирия Арена“, след като преди 6 месеца американецът от мексикански произход нанесе първото поражение в професионалната кариера на смятания за непобедим британец.

Първи рунд. Световният шампион е с аркада
Двубоят започна с предпазливо представяне на двамата боксьори. Анди Руис опитваше да пази дистанция, докато Джошуа леко опипваше почвата с няколко леви удара, добре пласирани в главата на мексиканеца. Прословутата дясна ръка на Ей Джей все още не влизаше в употреба. Деснячката все пак влезе в употреба 15 секунди преди края на рунда, когато атаката му причини сериозна аркада на световния шампион.

Втори рунд. Джошуа също е с аркада
Очаквано с оглед случилото се в края на частта, Руис беше доста респектиран през втората, при която носителят на четири титли съумя да влезе в няколко добри размени, възвърнали леко неговото самочувствие. 40 секунди реди края на втория рунд, аркадите се изравниха, след кат Анди използва бързината на своите ръце и след добра комбинация разкървави претендента.

Трети рунд.
Рунд №3 определено беше за шампиона. Руис тръгна смело напред, като главната му цел беше да притиска британския си опонент в ъглите на ринга. От своя страна Джошуа бе решил да отбягва директен контакт, разчитайки да умори достатъчно далеч по-зле подготвения физически негов опонент. В крайна сметка тази част все пак беше успешна за англичанина, след като той отново успя да възобнови аркадата на Разрушителя.

Четвърти рунд.
Руис инкасира мощен десен прав, който сериозно го разтърси. Джошуа продължава да бъде изключително активен със своите леви крошета. Мексиканецът обаче веднага отвръщаше. Все пак по-тежките удари бяха в пасив на мексиканеца, който видимо вече не понасяше с такава лекота случващото се на ринга. За отбелязване е , че двамата боксьори получиха забележка и от рефера Луис Пабон.

Пети рунд.
Целенасочената работа на Ей Джей даваше резултат и в петия рунд вече се забеляза, как дясната скула на неговия съперник започва да се издува. Руис пък залагаше на влизания с отклони, за да избяга от тежките леви прави на Антъни. И докато световният шампион опитваше да скъси дистанцията, той бе пресрещнат с десен удар, който поразклати опонента му със "златисти" шорти.

Шести рунд.
Десен прав в тялото срещу ляво кроше, така започна шестият рунд. Здравата размяна доведе до екстаз публиката в Саудитска Арабия. И в тази част клинчът беше добре дошъл за носителят на шампионските пояси, тъй като на два пъти отнесе два многозначителни десни по правата, които замъглиха неговия поглед. Руис беше строго смъмрен и заради нечист удар зад врата на Ей Джей.

Седми рунд.
Претендентът продължаваше да провежда отлично тактически тази среща и в седмата част. Джошуа съумя да отправи дясно кроше при оттеглянето му за дистанция, което вбеси конкурента му. Руис пък разчиташе на това да пласира удар, където и да е в тялото на британеца. Брадичката на Разрушителя издържа малко преди края на тази сесия, като дори имаше и контраатака, която обаче видимо не нарани Антъни. 

Осми рунд.
Джошуа започна да изпуска своите нерви в следващата част, тъй като явно се подведе по провокациите на Руис. Световният шампион "избухна" с акция ляво, дясно кроше, която попадна в целта и сериозно притесни англичанина. Публиката, подкрепяща Ей Джей си притесни още повече след следващия прав в главата на своя фаворит, който трябваше да благодари на гонга, спрял устрема на неговия боксов враг.

Девети рунд.
Световният шампион в тежка категория ставаше все по труден за удържане. Опитите му за затвърждаване на този възход обаче удариха на камък, тъй като Джошуа интелигентно лимитираше близките срещи с латиноамериканеца. Блестяща комбинация пък по учебник трябваше да свали Анди на пода 20 секунди преди края на частта, но Разрушителя остана непоклатим. 

Десети рунд.
Десетият рунд започна с дясно кроше в главата на британеца. Джошуа обаче умело се движеше по ринга, а когато трябваше, водещата му ръка действаше безпогрешно и "точкуваше" тялото на Руис. 

Единадесети рунд
Претендентът продължи да бъде безкрайно концентриран и да не подценява нито за миг мексиканеца. Руис разчиташе на един удар, с който да нокаутира своя конкурент. Времето обаче минаваше, а шансовете за сполучливи атаки намаляваха. Джошуа впечатли с перфектното редуване на леви, десни и прави, попадащи винаги в бленуваната от него цел. 

Последен рунд.
Анди Руис-младши  хвърли всичките си сили, за да промени хода на събитията в последния рунд. Макар и да беше повече от открит за контраатака, Джошуа предпочиташе да остави зрелището на заден план и продължи да следва стратегията си. Вече сериозно окървавен, световният шампион разчиташе на бомбено дясно кроше, което обаче нямаше необходимата сила заради прекалено голямата дистанция. В крайна сметка мексиканецът не достигна до желаната от него класическа размяна и с леко притеснение очакваше решението на тримата съдии.

ПОБЕДАТА Е ЗА ДЖОШУА!
Единодушно съдийско решение и триумф за Антъни Джошуа!

 

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?