64

МОК постави на Русия политически условия. Какво ще се случи?

Международният олимпийски комитет изглежда покани руския (и беларуския) спорт да излезе от изолацията.

Очакват да видят руснаците на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. - но с неутрален статут, а не в пълен състав.

Условията за участие са разнообразни:

• вече познатото наблюдение и засилен надзор от WADA;

• пълно съответствие с Олимпийската харта и по-специално с мироопазващата мисия на МОК - това означава, че само онези, които не са подкрепяли активно битките, могат да се състезават;

• индивидуални проверки за всички заявени спортисти с незабавно изключване веднага щом условията вече не са изпълнени.

Тези идеи са абсолютно революционни, никога не е имало нещо подобно в цялата история на олимпийското движение. От спортистите никога не се е изисквало публично да оттеглят подкрепата си за политиките на държавата си. Дори когато тази политика беше недвусмислено осъдена на световно ниво (например режимът на апартейд в Южна Африка или международните санкции срещу Югославия през 1991-1995 г.).

Как ще изглежда сега завръщането на Русия на международната арена? И дали изобщо ще се състои, или политическите условия на МОК ще се окажат неизпълними?

Ето основните въпроси и отговори. Кои от тях са верни, ще разберем скоро.

1. Ще се съгласи ли Русия с условията на МОК?

Важни думи се появиха и от помощника на президента на Русия Игор Левитин: "Веднага щом международните федерации получат препоръки от МОК, те ще ни информират и ще започнем работа. Но мисля, че е успех".

2. И какво ще стане като цяло? Руснаците ще бъдат ли допуснати автоматично до всички състезания?

Следвайки препоръките на МОК, всяка международна федерация ще формира свои критерии за приемане на руската. Те определено ще бъдат в духа на МОК (тоест антидопинговите и политическите изисквания ще останат). Но спецификата може да се различава в зависимост от типа.

В ситуацията с изключването на Русия федерациите работиха много бързо: целият процес на създаване на желязна завеса, от препоръката на МОК до пълната забрана в почти всички форми, отне няколко дни. Възстановяването обикновено е много по-трудно.

На теория руснаците могат да стигнат дори до Световното първенство по биатлон (започва на 6 февруари) и със сигурност до Световното първенство по ски (започва на 22 февруари). Но препоръките на МОК са за участие в Летните олимпийски игри в Париж. Там основните квалификационни състезания в повечето спортове започват едва през април или по-късно. Тоест "летните" федерации могат да отделят време и спокойно да обсъдят критериите с руските си колеги. Въпрос: Ще измислят ли "зимните" федерации нещо спешно, за да спасят например руско-норвежката конфронтация в ските?

3. Как могат да изглеждат политическите искания? Трябва ли да се подписва нещо? А какво ще е положението на военните спортисти?

Най-тънкият момент в решението на МОК. Томас Бах каза още през септември, че спортистите, които се дистанцират от действията на властите, трябва да бъдат допускани под неутрален флаг.

Но какво точно имат предвид МОК и МФ под „липса на активна подкрепа“? Да речем:

• Ще бъдат ли проверявани социалните медии и старите интервюта?

• Ще се счита ли за "активна подкрепа" участието в митинги и приеми с държавни лидери?

• Какво ще кажат за военните спортисти, които играят в ЦСКА и имат военни звания?

• Необходимо ли е подписването на определени декларации като условие за участие в състезания?

Нещо подобно беше опитано през март от Международната федерация по моторни спортове. Тогава мнозинството от руските спортисти отказаха да подпишат политически изявления.

4. МОК благодари на Олимпийския съвет на Азия за подкрепата - това означава ли, че руските спортисти все пак ще напуснат Европа?

Олимпийският съвет на Азия вече предложи участие на руснаци и беларуси в Азиатските игри. В много спортове това коренно променя картината на олимпийската селекция. Квотите за Париж 2024 са разделени по континенти и ако руснаците сменят Европа с Азия, тогава освобождават място за някого и го отнемат от други. Засега няма конкретика по този въпрос. И не е ясно кой има интерес от това.

Например ще се радват ли да видят руски синхронни плувци на азиатския шампионат, които гарантирано ще вземат една квота от местните отбори?

5. Ами ако състезанието с участието на руснаци бъде бойкотирано от други участници? Или организатори не ги поканят?

Още в края на февруари МОК обясни първите мерки със загриженост за безопасността на руските спортисти, като категорично не ги нарече санкции. В същото време Норвежката ски асоциация не позволи на руските скиори да се състезават в Световната купа. Също и в рамките на страховете за тяхната безопасност.

Теоретично организаторите на международни състезания, които са включени в официалния календар и влияят особено върху олимпийската селекция, нямат право да избират дали да поканят тази или онази страна, или не. Ангажира се да проведе състезания - организира достъп до тях за всички участници. Състезанията са собственост на международната федерация, а не на страната домакин.

Изключение правят комерсиалните турнири като Диамантената лига по лека атлетика или Големия шлем по тенис. 

6. Какво ще кажете за визи, билети и неработещи карти?

Явно няма да е като преди. Руснаците няма да могат с месеци да провеждат тренировъчни лагери в южни страни с подходящ климат, да пътуват нонстоп за международни състезания.

Страните от Шенгенското споразумение издават визи на руснаците с голяма трудност и строго според условията на поканата, а не за няколко години както преди. Много държави вече нямат директни полети. Руските банкови карти и трансфери не работят.

7. Какво ще кажете за отборните и щафетните състезания?

В Пьонгчанг 2018 МОК вече излезе с решение, като нарече руснаците "олимпийски спортисти от Русия". Това направи възможно запазването на хокейните отбори, щафетите, и отборите в индивидуални събития (например отборен турнир по фигурно пързаляне).

Този път препоръките на МОК гласят, че "атлетите по никакъв начин не могат да представляват държавата или която и да е организация в рамките на своята страна".

8. А ако Русия не се съгласи с условията на МОК и откаже?

Неутрален статут означава, че спортистът представлява себе си на състезанието, а не страната. Държавата също няма право да му забранява да стартира.

Но това е на теория, но на практика държавата има много възможности за влияние. Особено там, където спортистите са изцяло подкрепени от държавата като заплати, хонорари, треньорски хонорари...

Със сигурност ще има руски спортисти, които ще се откажат от всичко гореизброено, за да участват в международни състезания, при това независимо от окончателното решение на Руския олимпийски комитет и Министерството на спорта на Русия.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 4 оценки
3/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
намръщенЪ

намръщенЪ

03.03.2023 | 19:55

Московските изр-- и са мойстори и могат да изфабрикуват такива шпионажи, че да пратят в Париж такъв отбор. НЯМАТ МЯСТО ТАМ!

Отговори
0 1
Респектиращите некадърници

Респектиращите некадърници

31.01.2023 | 17:12

Тези американци взеха да го играят вече не като жандарми, а като лелки-надзирателки. „Отивай в ъгъла да се срамуваш!” е най-новото наказание, което са измислили за „непослушните”. Вече толкова се засрамиха от ролята си на безумно жестоки жандарми, която изиграха в над 30 страни по света, че решиха да са „по-меки”. Дали се засрамиха или малко вече ги е страх, но го крият?!?!

Отговори
2 3
Защо се натискат?

Защо се натискат?

29.01.2023 | 10:49

След като за "великите" руснаци страните, основоположници на модерните олимпийски игри са фашисти, гей*ове и сатанисти, за какво точно се натискат? Ако мрънкам, че някой е фашист, ге* и сатанист, нали няма да съм в компания с него? Защо не си направят едни братски игри в тайгата с беларуси, таджики и сърби? По-спокойно ще е за всички и няма да се мъчат спортистите.

Отговори
5 2
Любопитко

Любопитко

28.01.2023 | 17:01

Някой спря ли амер. спортисти след Виетнам, Ирак, Афганистан, Либия, Сирия.... Или да се състезават без флаг? Та петкратния "победител" в тур дьо Франс до скоро бе в рекламите на щатите. Тези дни видях на рег номер на кола "ветеран от Виетнам"...

Отговори
5 3
Драган

Драган

29.01.2023 | 10:32

Има и такси с портрет на един престъпник руски престъпник.

Отговори
5 1
Въпроско

Въпроско

29.01.2023 | 10:51

Да не е бил същият, който не спря и съветските спортисти след Унгария и Чехословакия?

Отговори
3 1
Йезуити

Йезуити

28.01.2023 | 16:57

Уж исканията са неполитически, а ,освен искането за спорт без дрога, си чиста политика! Какво се иска от спортистите - да доказват, че не подържат страната си. Като ще ги пускат на Олимпиада, защо без държавен флаг и химн? те представители на папата ли ще са, или на светия синод? Германеца си е германец..... Вместо да ликвидират страната им след ВСВ..... Пак се опитват да диктуват....

Отговори
4 5
Драган

Драган

29.01.2023 | 10:33

Ясно е написано политически.

Отговори
1 1

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?