61

Министър Илиев: Везенков е едно вдъхновение – той доказва, че българите можем

Александър Везенков е едно вдъхновение – той доказва, че българите можем. Това заяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Родният национал се съгласи на тригодишен договор на стойност 20 млн. долара със Сакраменто Кингс и се превръща във втория българин, който ще играе в НБА след Георги Глушков.

„Аз не мисля, че е така, напротив – вярвам, че той е едно вдъхновение за всеки един спортист, независимо дали идва от баскетбола или от друг спорт. Той за пореден път доказва, че българите можем, стига човек да има мечтата, волята и отдадеността, желанието да постигне и сбъдне тези мечти. Ние вече сме изпратили поздравителен адрес до него, пожелавам му огромни успехи там, където отива, и дълго време да се чувстваме горди с неговите постижения. Не, трябваше да имаме среща, но полетът му беше така направен, че нямахме физическото време за нея – като се прибере, ще направим такава среща“, започна Илиев.

Спортният министър коментира защо българските успехи са слабо отразени и бе категоричен, че спортът е обединителна сила. „Всички имаме вина като обществено – много често, когато пусна телевизията и гледам спортните новини, започваме с успехи на чужди държави и най-накрая отразяваме българските. Нека се гордеем с успехите на нашите спортисти. Имаме страхотни постижения в спорта – само от Европейските игри в Полша се върнахме с 12 медала, от които три златни, четири сребърни, пет бронзови – вчера Петър Мицин успя да победи и да счупи националния рекорд на 200 м свободен стил, това е едно момче със страхотен потенциал. Поздравяваме не само него, но и сестрите Стоеви, и Станимира Петрова, и Хавиер Ибаниес, те донесоха златните медали. Аз обаче за нещо, което винаги, не знам защо, се връщам назад във времето – 1994 г., когато България завърши четвърта на Световното първенство в САЩ. Каква еуфория имаше, колко горди и обединени бяхме и какво огромно самочувствие имахме. Спортът е обединителната сила, това е нещо, което може да ни накара да ходим наперени по улиците“.

Илиев коментира и скандала около Антъни Иванов. „Антъни е един страхотен спортист, аз му симпатизирам изключително много – темата обаче е по-скоро свързана със Световната антидопингова асоциация, те трябва да коментират. Когато един орган е независим, това са съвсем различни неща. Всеки един спортист трябва да изпълнява кодекса, който задават от асоциацията. Морална подкрепа винаги, но правилата са си правила, дори за най-добрите спортисти – ако той не е изпълнил нещо в правилата, ние няма как да го подкрепим. Идеята е, че спортът трябва да бъде чист – всеки един спортист трябва да се яви там, където трябва да бъде – не е бил намерен на адресите, на които е бил“.

„За мен в личен план имам смесени чувства – в обществен принос аз знам, че с моя екип за този един месец успяхме да проведем всички процедури и по двете младежки програми – имаше около седем месеца забавяне, особено по едната. Успяхме да дадем 12-годишната стратегия, която е вече за междуведомствено съгласуване. Успяхме да започнем срещите с федерациите, където трябва да държим много тесен контакт, защото те са проводникът между Министерството на спорта и гръбнака на спорта – това са треньорите и спортистите. Тези срещи ще продължат и следващата седмица. Подготвя се наредбата, по която ще работим за финансиране и възстановяване на инфраструктурни спортни обекти“, сподели той относно периода си досега на спортен министър.

„Финансово подпомагане има, те са изплатени. Не е само това проблемът – той идва от липсата на държавен бюджет, много федерации бедстват, защото продължаваме да изплащаме с 1/12 от месеца договорите, които имаме. Откакто сме в министерството успяхме да развържем доста от възелите по тази тема – с приемането на новия бюджет, надявам се съвсем скоро, смятам, че всички финансови взаимоотношения между министерството и федерациите ще бъдат уредени в много кратък срок“, каза още бившият автомобилен състезател. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?