Следвайте ни

Милиони за Пловдив от Световното по таекуон-до ITF

Над 2000 спортисти и гости на 21-вото Световно първенство по таекуон-до ITF в продължение на седмица оставиха приходи за милиони левове в пловдивската икономика. Легловата база в хотелите бе почти изцяло заета, търговци и таксиметрови шофьори също отчетоха повишени обороти през дните на състезанието.

Световното първенство по таекуон-до ITF се проведе в зала „Колодрума” с подкрепата на президента и вицепрезидента на Българската федерация Марио Богданов и Костадин Димитров.

„Доволен съм от цялото ни представяне. Искам да благодаря на всичките ми колеги от федерацията, на целия организационен комитет, на доброволците, на работещите неуморно хора за доброто ни представяне като домакини на този форум. Беше много трудно, но се справихме. За първи път в историята на световни шампионати има толкова състезатели и многобройни делегации. Бяхме ангажирали половин Пловдив като хотели, автобуси и човешки потенциал. Специално искам да отбележа и изключителната работа на моя колега и вицепрезидент на нашата федерация Костадин Димитров . Успоредно със служебните му ангажименти като кмет на район „Тракия”, той беше винаги  на разположение относно организацията и решаваше нещата положително”, каза Марио Богданов.

Изключителното представяне на българските спортисти донесе на страната ни 39 отличия от завършилото 21-во Световно първенство по Таекуон-До ITF. В продължение на шест дни пловдивската зала "Колодрума" беше домакин на авторитетния форум, който се състоя във всички дисциплини и категории.

Вчера златните медали се увеличиха с още четири, след като Йордан Стаев на "силов тест" ( чупене) пречупи конкуренцията на 25 състезатели, за да грабне златния медал за втори път в кариерата си. Катрин Гемкова ( 58кг) на спаринг-девойки до 17 години е шампионка на планетата, благодарение на петте си победи по пътя към титлата. Екатерина Иванова ( 45кг) при девойките също до 17 годишни заслужено стана златна медалистка. Елена Недева от днес и тя е на върха в дисциплината ( ветерани- спаринг) до 61 кг.

Сребърни отличия от последния ден на първенството за девойките -младша ( отборно). Екатерина Иванова, Елена Любомирова, Лилия Митрева, Ивет Василева и Ирен Касъклиева загубиха финала от Северна Корея и се качиха на второто място на подиума за награждаване. Ботьо Колев ( 90кг) и Денка Кацарска ( 54кг) при ветераните на спаринг - индивидуално.

Уникален малшанс за националите ни при мъжете - отборно ( спаринг) в полуфинала с Русия. Нашите завършиха наравно ( 2 победи, 2 загуби и 1 равенство) и се наложи шеста среща, която да определи единият финалист по пътя към титлата. Любомир Бакалски излезе за втори път на татамито и водеше до последните 5 секунди, когато след спорно решение на съдиите арбитрите обърнаха резултата в полза на Русия и така България остана само с бронзов медал. По -късно руснаците победиха в спора за златото Гърция с 4:1 гласа. Нашите бяха в състав : Рами Шау, Николай Петков, Любомир Бакалски, Дени Велев и Антон Горелков. 

Бронзово отличие и за женския ни отбор на спаринг ( Албена Ситнилска, Любина Лесова, Дина Ел Шарафи, Василена Йорданова , Маргарита Стойчева и Катерина Бейчева) паднаха също от Русия на полуфинал и останаха на третото място в крайното подреждане. В дисциплината "силов тест" ( чупене) женският ни тим (Амалия Колева, Албена Ситнилска, Катерина Бейчева и Любина Лесова отново спечели бронзовите медали. 
Трето място от днешния ден и бронз за Павел Тименов ( +75 кг- юноши, спаринг), Константин Симеонов ( + 75 кг- юноши, спаринг),Иван Тодоров ( +90кг, спаринг), Даниел Николов ( 73кг, спаринг, ветерани), юноши- старша възраст ( спаринг), мъже- ( ветерани, спаринг),Ивет Василева ( 55кг, девойки, спаринг),юноши- младша възраст ( спаринг).

Така крайната равносметка от Световното първенство за България е 12 златни , 6 сребърни, 21 бронзови медала.

 

Юлиян Ангелов

Ръководител екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?