Милена вае бразилско тяло за "Мис Олимпия"

Пловдивчанката стана първата българка с Про карта в категория "Уелнес Фитнес"

Шампионката: Всичко тръгна на шега, но срещата с Петър беше повратна 

Качествената храна е ключът за успеха във фитнеса

Тежките тренировки не могат да отнемат женствеността на нежния пол

 

 

Тя има впечатляваща атлетична фигура, прави невероятни неща, а широката усмивка не я изоставя нито за миг. Милена Иванова е единствената българка, носител на Про карта в категория "Уелнес Фитнес".

Почитателите на изваяните тела я познават и като многократна шампионка на България. Намираме я да тренира заедно с двукратния световен вицешампион по културизъм Петър Борисов.

Успешните пловдивски спортисти освен в залата и на сцената са непоклатим тандем и в личния си живот. Спечелените купи и медали от национални и международни състезания сигурно могат да напълнят цял апартамент.

Докато чакаме нашите гости в спортния комплекс, имаме възможността да усетим емоцията и  енергията на всеки, който влиза със сакче и екип, за да тренира.

https://www.instagram.com/petarborisov/

След минути виждаме впечатляващата фигура на Милена, която няма проблем да тренира, докато ни разказва за тънкостите на боди билдинга.

"Занимавам се от доста години със спорт, но в началото не беше така професионално. Всичко започна на шега, започнах да тренирам и по-усилено, след като се срещнах Петър. Една година не спирах да полагам усилия във всяка тренировка и упражнение и резултатът беше наистина впечатляващ, а това ме запали още повече.

По-късно, отново на шега, реших да изляза на първото си състезание по боди билдинг в Пловдив, на което станах първа. Беше голям шок за мен, защото не го очаквах. След това всичко се промени и този спорт се превърна в начин на живот", разказа спортистката.

В категорията “Боди Фитнес" Милена е категоричен победител, многократно е ставала шампионка на България. Следващото предизвикателство идва, когато решава да се премести в категория “Уелнес Фитнес".

В турнира “Даймънд Къп" в Северна Македония буквално отвява конкуренцията, което спечелва професионална карта. Това пък я прави най-успешната ни състезателка в момента. Спечелената Про карта е особено ценна, защото дава възможност да участва в най-престижното състезание - “Мис Олимпия".

“Боди Фитнес" не беше точно моята категория, но мускулестата ми генетика не отговаряше за по-ниските категории, които са по-фини. Преди две години, когато излезе новата категория ”Уелнес Фитнес" за жени с бразилска визия, веднага се преместих в нея. Оказа се, че съм точно за тази категория, резултатите не закъсняха.

Само за една година станах републиканска и балканска шампионка, а после спечелих и най-престижната награда за мен - професионалната карта", връща лентата шампионката.

Милена вече се е снимала за много спортни списания, не спира да получава и нови предложения за рекламно лице на редица брандове за дрехи, както и на доказани лазерни центрове.

Зад гърба си има многобройни професионални сесии с най-добрите родни фотографи, а днес е рекламно лице на “Pulse Fitness & Spa", където обича да тренира.

Тренировките, които Милена твърди, че започва да оприличава като “прилични", тъй като всяко начало е трудно, а когато нямаш базата и изградена сила, се оказва, че е още по-тежко.

"Трудно е и почти невъзможно да започнеш с тежките тренировки, преди постепенно да изградиш сила. Това става след известно време, тренировките също стават по-активни, но те не са лесни за една нормална жена, която тепърва започва да тренира", обяснява Милена.

После продължава с наставленията за хранителния режим, който особено вълнува дамите.

“Качествената храна е ключът, но не бива жените, които искат да тренират и да оформят стегнато тяло, да се притесняват от количеството храна. Без честото хранене метаболизмът се забавя и няма как тялото да се развие по начина, по който искаме", вещо разяснява шампионката.

Според нея нежният пол трудно може да загуби женствените си форми, тъй като качването на мускулната маса за кратко време е почти невъзможно поради високото ниво на естроген (женския хормон) и ниското наличие на тестостерон. 

“Години наред, огромно количество добавки и храна са нужни, за да се случи това", категорична е Милена, успокоявайки начинаещите във фитнеса.

 

Тя: Видях го на състезание и се влюбих

Милена и Петър се запознават преди около 10 години на състезание по културизъм, в което той участва със славата на доказан фаворит. Тогава неин познат я кани да присъства и виждайки шампиона в действие, се влюбва от пръв поглед.

“Преди това не бях посещавала подобни събития и ако трябва да бъде искрена, бях малко негативно настроена към културистите. Просто си мислих, че повечето взимат някакви неща и само тренират.  Но когато отидох и видях Петър на сцената, казах на моя познат, че това момче е много хубаво, а той добави, че бил и свестен. И до ден днешен Петър се шегува и ми казва: "Дойде си на пазара и си ме избра", смее се Милена, докато разказва как са се пресекли пътищата им.

"Така, общо взето, се запознахме и започнахме да контактуваме. Около 5 месеца излизахме като приятели, без да сме имали връзка. И ето ни вече 10 години сме заедно. Заедно живеем, тренираме заедно и се допитваме един до друг. Не успяваме да си омръзваме заради ангажиментите ни. Както той, така и аз по цял ден сме по задачи. Той си има отделни занимания, аз също, но винаги  вечерта се събираме за фитнеса вкъщи. Не сме нонстоп по залите само когато не сме в подготовка и имаме почивни периоди", признава Милена.

 

Съветите на Петър Борисов: Яж, тренирай и обичай... с повече секс и сън

Двукратният световен вицешампион по културизъм Петър Борисов е като жива енциклопедия с полезни съвети за бодибилдинга, които той охотно споделя пред екипа ни. "Мен никой не ме натискал да тренирам, това беше едно удоволствие, което и до ден днешен продължава.

Не съм имал амбициите да бъда някой. Чисто физически дозата ендорфин, която се отделя след тренировка или на другия ден, когато знаеш,че си направил много за тялото и съзнанието си, е доста силна. Не мога да ги сравня точно със секс, но е подобно.

Сексът е задължителен, дори по няколко пъти. Това не го отричаме, даже повечето спортисти, с които се занимавам, ако се въздържат от секс, просто спирам да занимавам с тях", искрен е Борисов.

 

Подходът към децата му е доста по-различен, с тях той набляга повече на гимнастическите упражнения. Важен фактор се оказва осигуряването на чистия въздух в тренировъчните зали, затова Петър казва, че е нужно да имат добра аспирация, за да е качествено заниманието.

Храната също е много важна за бодибилдинга. “Изяждал съм на ден по 20 яйца за закуска. В момента ми идват много, но ако реша, пак ще изям толкова", смее се Борисов. 

Обяснява и как е усвоявал тънкостите на създаването на перфектно тяло. "Преди нямаше свободен достъп на знания, както сега от интернет и социалните мрежи. Спомням си, че на Централна гара на кръговото изкарваха сергии с книжки, преди бяха повече за спорта. От там преди доста години си купих две такива - едната беше на Арнолд Шварценегер, другата “Културизъм за всички".

 

Петър подготвя бъдещи звезди от цяла България

Петър Борисов накара Пловдив и цяла България да се гордеят с постиженията му в категория “Културизъм", където стана европейски абсолютен шампион, два пъти световен вицешампион. Няма европейски турнир в този спорт, в който здравенякът да не се е класирал поне в престижната петица, а миналата година се докосва и до “Арнолд Класик".

 “Всичко при мен започна от ранна детска възраст - разказва успешният спортист. - Отначало се занимавах с лека атлетика, но когато ме удари пубертетът, някъде на 13 години, започнах да тренирам елементарно с гимнастически упражнения - набирания, лицеви опори.

Постепенно видях много сериозно развитие в тялото ми за един подрастващ. Малко по малко започнаха да ме влекат тежестите и доста ме завлякоха", шегува се шампионът.

Заедно с негов съсед тренират в импровизираната зала, която негов приятел оборудва в мазето на блок в квартал "Тракия". Именно така само за две години Борисов натрупва една солидна основа, а след това започва да се занимава по-сериозно във фитнес залите.

Завършва успешно НСА с дисциплина “Културизъм" при професор Боянов, за което си спомня с гордост.

“Първото ми състезание беше републиканско за младежи в Добрич през 2004 година. Тогава станах четвърти, следващата година започнаха успехите, имах бърза и сериозна професионална кариера.

Последното ми европейско първенство беше в Испания и същата година Милена започна да се пуска на състезанията", обобщава пловдивчанинът от спортен клуб “Muscle art".

Заради сериозни травми спира да участва в турнири и шампионати, но неговата партньорка Милена продължава тяхната спортна мисия. В нея Петър има важната роля на мотивиращ треньор, който стои винаги зад гърба.

Твърди, че нищо не може да го откаже от любимия спорт, защото той е негов начин на живот.

“В момента подготвям състезатели и всеки, който има желание да се готви за победа, намира начин да се свърже с мен. Съответно всичко трябва да е изпипано перфектно: от храната до тренировките, както и да се следят промените и прогресите", обяснява Петър.

Една от най-смелите му мечти е да бъде част от развитието на културизма в България.

“Наумил съм си един ден да стана президент на нашата федерация, понеже виждам доста спънки за развитието на този масов спорт. Много хора вече се занимават и трябва да се знае повече как да го правят правилно, а сега е пълно с измислени герои.

Имам хора от цяла България, които се съветват и консултират с мен. Аз лично предпочитам на място да видя човека, за да мога да преценя как взаимно да работим и в бъдеще", добави спортният гуру

 

Казармен режим и дисциплина преди турнир

Имам две тренировки на ден, сутрин и вечер, на всеки три часа трябва да се храня, общо взето, все едно си в казарма, признава Милена. Когато се целиш в световния елит, нямаш право на отпускане и липса на дисциплина.

"Започвам подготовка за априлските състезания за категория “Уелнес Фитнес”. Смятам да участвам на състезанията в Малта, Гърция и Лисабон и да се справя отлично", обяснява шампионката.

За постигането на оптимална форма са нужни 4 месеца интензивни занимания. "Когато съм в тази фаза на подготовка, насочвам концентрацията си единствено към направения режим. При това програмата се сменя през една-две седмици според това как се отразява на тялото.

Интересно е, че точно когато тялото изглежда най-добре, не ти е до нищо. Формата е страхотна, но и напрежението е сериозно. Аз тренирам сама, но човекът, който се грижи изцяло за моите режими, как да се храня и какво да тренирам, е Петър Борисов", признава Милена.

 

Признанията на Милена

 Шоколадът е забраненото изкушение

“Всяка добра спортна кариера изисква доста лишения и усилия на макс. За една жена това са много изпитания, не всяка ще издържи. Трябва да имаш много стабилна психика, знаем, че всички жени обичаме да си похапваме сладичко, това е може би най-големият проблем на нашия пол", разсъждава Милена.

Разказва как нейни приятелки подмятали: "О, супер, ти ядеш много хубави неща, свежи салатки, печено месце! И аз мога така". Обаче още на десетия ден им писвало и искали да сменят хранителния режим.

Лошото е, че най-много се прияждало нещо сладко точно по време на подготовка. Иначе в другото време не налитала на шоколади и торти. "Като знаеш, че ти е забранено, и ти е по-сладко.Така че не е леко", смее се бодибилдърката.

Ако не е наспана, тренировката е провалена

Осъзнала отдавна, че няма как целогодишно да поддържа максималната състезателна форма, защото организмът се натоварва и се изтощава.

"Сънят е много важен, ако не съм се наспала добре, едва тренирам адекватно. Качественият сън възстановява цялото тяло и е задължителен. Перфектната подготовка за един професионалист изисква да яде, спи и тренира, това са златните правила", категорична е изваяната пловдивчанка. 

Бразилските дупета са развенчан мит

“Преди няколко месеца бях в Португалия, където има страшно много бразилки. Тези трепети и възторзи за бразилките и техните дупета са си просто мит. Забелязах, че повечето жени са много пълни и това е масово. Естествено, има и единици, които изглеждат наистина пищно оформени. Там обаче е на мода пластична интервенция “бразилско дупе" и хиляди от тях са минали под ножа - споделя Милена. - В България тази мода все още не е чак толкова нашумяла, уголемяването на бюста при нас е като бразилското дупе за тях. Генетично смея да твърдя, че българките сме в пъти по-добре", убедена е Милена.

 

Смятат веганството за търговска пропаганда

Петър Борисов има специални препоръки към родителите, чиито деца тренират при него. “Семейната среда е доста определяща за доброто хранене на всеки човек, особено за децата. Апелът ми към родителите е да обръщат повече внимание какво ядат децата им. Сега всеки хапва дюнери, пици, но нека да не бъде толкова често. Може да се позволява веднъж на две седмици, не е задължително да се избягва изцяло. Аз съм на тази система - всичко трябва да се употребява, абсолютно всичко, просто трябва да се знае кога и как", обяснява Борисов.

Тотално отрича твърде модерните напоследък веганство и вегетарианство.

"Това, което съм учил и изпитал, доказва, че да се пренебрегва месото напълно, не е присъщо за човешката природа", твърди Борисов, който смята тази тенденция за търговска пропаганда.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ивон

Ивон

02.02.2020 | 12:49

Пловдивчанка?????

Отговори
2 2
PM sport

PM sport

13.02.2020 | 11:42

Да пловдивчанка е -https://www.facebook.com/ivanova.milena3

Отговори
2 0

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?