Следвайте ни

Милано и Кортина взеха Олимпиада 2026

Милано и Кортина д'Ампецо ще са домакини на зимните олимпийски игри през 2026 г. Италианската кандидатура спечелио ожесточената надпревара със Стокхолм само с 13 гласа повече.
Милано и Кортина д'Ампецо събраха 47 гласа по време на вота в Лозана, докато шведската столица получи 34. Обявяването на победителя от президента на МОК Томас Бах предизвика бурни тържества в италианската делегация.

"Италия, бъдещето и спортът спечелиха", обяви вицепремиерът на страната Матео Салвини. Успехът ще осигури второ домакинство на Италия на зимни игри само за две десетилетия, след като през 2006 г. олимпиадата се проведе в Торино. След това игрите бяха във Ванкувър през 2010, Сочи 2014 и се пренесоха в Азия за Пьонгачнг 2018 и за предстоящите в Пекин 2022. Домакинството е общо трето за Италия на зимна олимпиада след Кортина 1956.

Първоначално италианското правителство обяви, че няма да подкрепи кандидатурата. Впоследствие обаче настъпи обрат. "Благодарим на тези, които повярваха, особено на общините и регионите, и жалко за тези, които се отказаха. Ще има поне 5 милиона (евро) добавена стойност и 20 000 работни места, както и много нови пътища и спортни съоръжения. Със зимните олимпийски игри ще потвърдим качествата и уменията си пред света", добави Салвини.

Милано и Стокхолм останаха единствените кандидати, след като четири други се отказаха - швейцарският Сион, японският Сапоро, австрийският Грац и канадският Калгари. Бах поздрави победителите. "Можем да очакваме невероятни и устойчиви зимни олимпийски игри в страна с традиции в зимните спортове", заяви президентът на МОК. "Страстта и познанията на италианските запалянковци заедно с опитните организатори ще създадат перфектната атмосфера за най-добрите спортисти в света", добави Бах.

За Швеция това беше осми неуспешен опит да вземе зимни олимпийски игри. Италианската кандидатура получи голямо предимство при последния оценителен доклад на МОК, който показа много по-голяма подкрепа на местно ниво (около 85% за Милано-Кортина д'Ампецо спрямо малко над 50% за Стокхолм). Състезанията в ските алпийски дисциплини ще са в Кортина д'Ампецо, а Милано ще приеме голяма част от другите надпревари. 

Дончо Донев

Редактор-репортер екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?