Марица и Академик са звездите на годината

За пръв път от доста време колективните спортове властват в Пловдив

Колективните спортове властват в Пловдив за пръв път от доста години. Градът винаги е произвеждал ярки шампиони в индивидуалните дисциплини, но през 2016-а в това отношение бележим отстъпление. Разбира се, не бива да пренебрегваме традиционните ни успехи в бойните спортове - на европейските шампиони по карате Валери Димитров и Александър Команов, както и на техните съотборници, спечелили медали от големи първенства. Трябва да отчетем и добрия сезон на Цвети Пиронкова в тениса, главно с достигането до четвъртфинала на Ролан Гарос. Както и двата финала на европейско първенство на оттеглилата се от плуването Нина Рангелова, оставила зад гърба си участие на три олимпиади и над 70 национални рекорда. Не може да не отдадем дължимото и на олимпийците Кристиян Василев (гребане) и Янислав Герчев (джудо). Волейболната Марица и баскетболният Академик Бултекс 99 обаче се превърнаха в най-ярките звезди на града.

Жълто-сините дублираха титлата си от миналата година и поставиха родния женски волейбол на картата на най-синия клубен турнир - Шампионската лига. Отборът на Иван Петков стигна до втория кръг, в който загуби от световния клубен шампион Еджзаджъбашъ Истанбул. Далеч по-важно обаче бе онова, което се случи на първия мач в Колодрума. 3000 души направиха от събитието истински празник, а за подобна посещаемост може да мечтае дори женският ни национален отбор. На 25 януари от 18.30 часа в Колодрума ще се играе втората среща от двубоя в турнира на ЦЕВ срещу италианския Ямамай и очакванията са за двубой с не по-малък блясък. На този фон истинско недоумение буди фактът, че родната федерация не включи Пловдив в градовете, домакини на световното по волейбол за мъже през 2018 г. А недопустимата липса на човек от централата на мача с Едзжаджъбашъ в Колодрума още повече засили съмненията за тенденциозно отношение към успехите на Марица и волейболните традиции на града. Напук на всичко обаче клубът продължава да се развива и да надгражда в условията на тотална липса на вътрешна конкуренция благодарение на усилията на президента Илия Динков, мениджъра Борис Халачев, старши треньора Иван Петков, състезателките и всички хора, свързани с тима. Факт, който няма как да не буди уважение и признание.

Истински фурор прави и мъжкият баскетболен Академик Бултекс 99, който през 2015-а се завърна в елита след 18-годишно отсъствие. С един от най-малките бюджети в Националната баскетболна лига, но с усърдната и професионална работа на спонсорите, президента Васил Врачев, треньора Асен Николов и помощниците му и самите баскетболисти от отбора студентите постепенно се превърнаха във фактор в може би най-силното и оспорвано българско първенство сред всички останали спортове. Още през пролетта Академик записа 5 от общо 6-те си победи за миналия сезон. През лятото бе направена отлична селекция, която бързо даде плодове. Тимът е безапелационен домакин с 5 победи от 5 мача, включително срещу най-силните отбори у нас - Лукойл Академик, Балкан и Рилски спортист. Американецът Джордан Семпъл пък се превърна в откритието на сезона и е лидер в три индивидуални класации - за отбелязани точки, спечелени борби и индивидуален коефициент. В момента отборът дели третото място и ще се опита да остане в Топ 4 за турнира за Купата на България, на който е много вероятно Пловдив да бъде домакин с подкрепата на общината. Надпреварата е в средата на февруари и в нея ще участват първите 8 отбора в Лигата, като първите 4 от тях ще са поставени при жребия. Така че големите събития във волейбола и баскетбола продължават с пълна сила и през новата 2017 година.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?