Любопитно: Хебър и Спартак са се срещали само в "Б" група

Всички досегашни мачове за първенство между Хебър и Спартак (Плевен) са били на ниво Втора лига („Б” група), сочи любопитна справка в историята.

В тях Хебър има предимство при головата си разлика(17:14 и +3 в своя полза), а Спартак е взел една победа повече(6 успеха за северняците срещу 5 за пазарджиклии).

Кат цяло двата тима записват победите си основно в домакинските мачове и статистиката е регистрирала само по един пълен успех при гостуване.

Въпреки вековното си съществуване съперничеството между двата отбора е сравнително кратко.

Основната причина за това е дългогодишното присъствие на спартаковци в групата на майсторите, а в редките случаи, когато те се състезават във второто ниво на българския футбол плевенчани и пазарджиклии няма как да играят заедно поради разделението на Северна и Южна „Б” група.

Първият шампионатен сблъсък между двата отбора е в един незабравим за целия пазарджишки регион сезон – 1988/1989.

Мачът се играе на 9-ти ноември 1988 година в Плевен и завършва с убедителна победа за домакините с 4:1, като голът за Хебър е реализиран от Радко Димитров. 

През следващата пролет, обаче, нищо не е в състояние да спре устремилите се към историческа промоция в елита пазарджиклии и навръх Гергьовден хебърци печелят домакинството си на препълнения стадион „Септември” с 2:0, а головете са дело на двама от любимците на публиката – Кирил Василев и Лазар Димитров.  

След кратък, но запомнящ се флирт с елита на футбола в България, пазарджиклии отново се завръщат в „Б” група, а съперничеството с плевенчани се подновява.

На 15 септември 1990 Спартак гостува в Пазарджик и става един от двата отбора, които не губят визитата си на стадион „Септември”.

Въпреки че имат тотално надмощие през целия мач, пазарджиклии успяват да вкарат само един гол чрез Георги Гаджев в 62-ата минута.

Три минути преди последния съдийски сигнал Маринов  изравнява резултата и се превръща в един от малцината пронизвали Христо Тошев на пазарджишка земя през този сезон.

През пролетта Хебър успява да вземе реванш и печели гостуването си в Плевен с 2:0 след голове на Иван Милиев и непрежалимия Петьо Ковачев.

До средата на 90-те години на миналия век двата отбора се срещат в рамките на още два сезона, разменяйки си домакински победи.

През сезон 1992/1993 Хебър печели с 2:0 в Пазарджик и в последствие губи с 0:1 в Плевен, а през сезон 1995/1996 хебърци разбиват Спартак с 6:2 в Пазарджик през есента, а на следващата пролет губят с 1:2 на стадион „Слави Алексиев”.

Двубоят изигран на 14 октомври 1995 година влиза в историята като най-голямата победа на Хебър над Спартак, както и като най-резултатният в тяхното съперничество.

В края на сезона спартаковци печелят промоция за „А” група, завършвайки на трето място в крайното класиране, а пазарджиклии треперят до последно за мястото си в професионалния футбол, финиширайки точно над чертата оформила изпадащите 6 тима(поради намаляване броя на участниците в Б група от следващия сезон, изпадат 6, вместо обичайните 4 отбора).

След  4-годишно прекъсване, съперничеството е подновено само с един двубой, в рамките на сезон 1999/2000, а причината за това е обединението на Хебър със столичния Искър на полусезона и продължаването на „зелените” в „Б” група.

По ирония на съдбата, първия мач на обединения отбор, известен по-късно като Хебър 1920, е в Плевен и завършва 0:0.

Това остава и единствения мач между двата отбора без отбелязан гол.

През новото хилядолетие географското разделение не втория ешелон на Източна и Западна „Б” група дава възможност за нови 4 мача между двата отбора.

През сезон 2005/2006 Спартак доминира и печели и двата мача, съответно с 1:0 в Плевен и 2:1 в Пазарджик, а през следващия сезон, който на практика бе и последният за хебърци в професионалния футбол, съперниците си разменят по една домакинска победа (1:0 за Хебър в Пазарджик и 2:0 за Спартак в Плевен).

Статистиката:

Изиграни мачове за първенство: 13

Победи за Хебър: 5

Победи за Спартак: 6

Равенства: 2

Голова разлика: 17 – 14 в полза на Хебър

В Пазарджик: 6 мача; 4 победи за Хебър, 1 равен и 1 победа за Спартак при голова разлика 13-5 за Хебър;

В Плевен: 7 мача; 1 победа за Хебър, 1 равен и 5 победи за Спартак при голова разлика 9 – 4 за Спартак;

Най-голяма победа за Хебър: 6:2 на 14.10.1995;

Най-голяма победа за Спартак: 4:1 на 9.11.1988;

Последна победа на Спартак в Пазарджик: 2:1 на 22 април 2006;

Последен мач в Пазарджик: Хебър – Спартак 1:0 на 23 септември 2006 г.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?