64

Красива нашенка е лидер на световно по шахмат в Мексико

Машето момиче Белослава Кръстева продължава с фурора си на световното първенство по шахмат за жени до 20 години в Мексико Сити. Състезателката на клуб Шах XXI оглави еднолично класирането след деветия кръг. Кръстева победи с белите фигури Роксанхел Обрехон Гарсия от Куба. Партията им продължи точно 5 часа. 

Кръстева и Гарсия играха разменен вариант на Славянска защита, а талантливата ни шахматистка матира съперничката си на 69-ия ход.

Успехът изпрати Белослава еднолично на върха в класирането на шампионата в Мексико само два кръга преди края. Кръстева има 7,5 точки и изпревари с половин точка досегашната лидерка Кариса Ип (САЩ). Американката загуби с черните фигури от китайката Лу.

Именно 13-годишната Лу е следващата опонентка на Кръстева. 

Белослава, която е възпитаничка на СМГ "Паисий Хилендарски", ще бъде с черните фигури. Разликата в коефициентите между двете е много малка и е в полза на Кръстева. Лидерката в класирането има ЕЛО от 2223 точки, докато китайката е с рейтинг 2214.

До момента Кръстева има шест победи и три ремита на шампионата в Мексико Сити. До края остават два кръга.

Силното й представяне е нов български фурор в шахмата след успеха с второто място на Нургюл Салимова на турнира от Световната купа в Баку през лятото.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?