64
Следвайте ни

Концесионерът на картинг пистата изненадан от общинарите

viber icon

Изумени бяхме, че се обсъжда вариант за прекъсване на договора ни след изтичане на концесията, обявиха на пресконференция Ивайло Цонев и Станислав Сираков, представители на концесионера "Делта Карт" ООД 

"Изненадани останахме от това , че предложението ни не бе разгледано на сесията на Общински съвет и точката бе отложена. Имаме редовен контракт, в който е упоменато всичко, както за удължаване на концесията, така и при не подновяване. Ако се стигне до това да не продължим ползването на пистата, то в контракта ни е записано, че общината трябва да ни прати подобренията. Според нас те са за около 3 милиона лева. Процедурата е следната - от Общината наемат експерти-оценители, които определят сумата, вложена за подобрения на базата по пазарна стойност.

Ивайло Цонев припомни някои факти като този, че тази писта е на 50 години, построена е била през 1973 година, на нея са били проведени хиляди състезания. През 1989 година пистата спира да се стопанисва до 2001 година, когато сегашните собственици са спечелили концесията. Пистата е била напълно разрушена и те са инвестирали над 1 милион лева в нея. В момента е изграден един спортно-развлекателен комплекс. В последствие инвестицията е нараснала на 1.8 млн. лева, увеличила се е и инвестиционната такса с около 40 процента.

“Гордеем се с много пилоти, които сме дали на професионалния спорт. От нашата писта тръгна единственият българин, които е правил тестове за “Форума" 1. На нея се провеждат любителски шампионати вече над 20 години, хиляди деца са участвали в тях.

Картинг пистата е любимо и емблематично място за града и за туристите", казаха концесионерите.

Две от местата, на които спокойно би могъл да бъде построен паркинг за новия стадион "Локомотив"

Ивайло Цонев и Станислав Сираков съобщиха още, че пистата е в различно УПИ от стадион "Локомотив" и територията и няма общо с възможната концесия на стадиона. Имат становището и на главния архитект на общината за това. Цонев и Сираков представиха и възможни терени за построяването на паркинг за стадиона в терени около "Лаута", ако от УЕФА и ФИФА поискат това.

“Свързахме се с клуб "Локомотив", с официално становище. Те също са учудени от това предложение за възможността за разрушаване на спортен обект за построяването на паркинг", казаха концесионерите. Оттам им отговорили, че в УПИ-то на стадиона имало отредени две места за паркинг и те нямат претенции за разрушаването на този спортен обект.

Цонев и Сираков съобщиха още, че  плъзналите слухове за непородължаване на концесията е поставила на тръни картинг общността в Пловдив. В момента активно с картинг се занимават около 60 човека. На пистата идват да тренират и хора от Търговище, Стара Загора, Бургас и София. Персоналът, който ще остане без работа, ако концесията не бъде продължена, е от 30 служителя.

Ивайло Цонев обяви даже, че в момента на митницата има нови картинги за около 100 000 лева, които трябва да попълнят материалната база на пистата на "Лаута".

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще депортират ли Джокович?