Колко струва абонамент за допинг?

Операцията „Адерлас“, която доведе до арестуването на петима скиори по време на световното първенство по ски северни дисциплини в Зеефелд, допринесе и за разкриването на цяла схема за допингиране на спортисти. В основата е германския спортен лекар Марк Шмид, който беше задържан в Ерфурт като част от акцията.

Според предварителните информации, 40-годишният Шмид е взимал по 5000 евро на година от спортист, за да му оказва помощ чрез допингиране. Лекарят има специализирана клиника, която се е грижила за около 50-60 човека.

„Четох за тези 5000 евро, но сумата всъщност е по-висока. Между 8000 и 15 000 евро. Това е като абонамент на спортиста, но не за една година, а за сезон. Става дума за ол-инклузив пакет. Това показват събраните данни“, обясни разследващият прокурор Кай Гребер пред „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

„Доказателствата са много и оформят една огромна схема. Към момента не можем със сигурност да посочим колко хора са замесени, тъй като постоянно излизат нови неща от събраната документация. Бройката на арестуваните може да нарасне“, допълни Гребер.

Във връзка с международното разследване прокуратурата в Инсбрук е арестувала австрийския колоездач Щефан Денифъл. Той е дал показания, признал е за употреба на кръвен допинг и е бил освободен.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?