Следвайте ни

Кои са най-популярните спортове тип състезания?

viber icon

Високите скорости присъстват в живота на всеки истински почитател. Историята ни показва, че в първия момент, когато конете били опитомени, започнали и първите надбягвания. В течение на времето, човешката еволюция започва да преминава някои основни бариери. Човекът е единственото същество, което не може да лети, но го прави, не може да издържа под вода, но успява и най-важното – движи се с невероятна скорост във всеки един удобен момент. 

В световен мащаб можем да забележим, че редица почитатели следят с интерес най-различните надпревари, дали ще бъдат с автомобили или ще говорим за употребата на животни, това няма никакво значение, скоростта е факторът, който може да донесе мечтаната победа. 

Нека се запознаем по-подробно с някои от най-популярните спортове и вниманието, което феновете отделят на него:

1. Престижното състезание Формула 1 е най-вероятно и един от най-скъпите автомобилни спортове в света. Високите скорости и направените инвестиции в него могат да ни подскажат, че тук адреналинът е на много високо ниво. В историята на този спорт ще забележим, че често има пространство за създаването на съперничество. Видяхме битката с Прост и Сена, Шумахер и Хакинен, на този етап Хамилтън не може да се похвали с достоен противник, особено след като пилотира един от най-впечатляващите болиди. Поради факта, че на пистата наблюдаваме машини, които целокупно могат да се оценят на няколко милиарда долара, инвестирани от сериозни автомобилни гиганти, няма как да останем разочаровани във всяко състезание. Спортният календар се знае наизуст от феновете, а променящите се правила позволяват и на редица други отбори да се включат в голямата надпревара.

2. Конните надбягвания, които макар и да не се радват на голяма популярност в България, могат да се похвалят с особен интерес по цял свят. Поддръжката на състезателен кон може спокойно да се смята за точно толкова скъпа, колкото може да бъде и някоя от най-екзотичните коли, които в момента се предлагат на пазара. Състезанията се провеждат почти всеки ден, а феновете могат не само да наблюдават красотата на препускащите коне, но и да се възползват от евентуалните спортни прогнози. Впрочем не трябва да забравяме, че това е водещо забавление във Великобритания, а според някои източници, вниманието е по-силно дори и от футболните първенства там. Можем да открием много полезни съвети и функции от silent bet и bet 365 в техните платформи, както и да разберем какви са предимствата, когато решим да правим прогнози на този спорт. Разбира се, скоростите няма да бъдат толкова близки, колкото тези в моторните спортове, но пък ще разгледаме разнообразие от расови коне, а те, както е споделил самия Леонардо - са изключителни животни. 

3. Една друга интересна алтернатива, са така наречените гонки с кучета. Състезанията също се провеждат на писта, а за целта се пуска плюшена играчка, която животните да преследват от старта до самия финал. През последните години забелязахме, че всеки собственик на куче за гонки избира своята порода много внимателно, полага особени усилия, за да го превърне в истински състезател и очаквано, в самата хрътка се очаква да върне инвестицията. Великобританския грейхаунд може да достигне скорост от почти 72 км/ч, което го поставя близо до скоростта на галопиращ кон. В случай, че се чудите кое е най-бързото животно на планетата - гепардът носи тази титла, защото в рамките на няколко секунди спокойно може да стигне скорост от близо 100 км/ч. Как е възможно това? Тайната се крие в гръбнака. Представителят на семейство котки може да го огъва значително по-бързо и точно това движение му дава високи шансове да постигне още по-сериозна скорост. 

4. Съществува един моторен спорт, където в рамките само на едно състезание се изминават всички километри общо в сезон от Формула 1. Можем да бъдем категорични, че и скоростта е значително по-висока. Ако не се досещате, нека подскажем - това са така наречените състезания за издръжливост. Каква е тайната им? Избират се определени писти и всеки производител разполага с болид и трима шофьора, които да се състезават в определен период от време. Състезанието може да е между 6 часа, 12 часа и 24 часа. Условието е да са дълги повече от 1600 километра. Най-популярното състезание е Льо Ман, в което се гради сериозна автомобилна история с годините. Отборът с най-много победи е този на Porsche, следван от Audi. На тази писта са се случвали доста рекорди, още повече инциденти и в последствие е променена, за да намали скоростта. Тук за първи път пилот вдига скоростта от 400 км/ч през 1988 г. и се оказва, че технологията не е готова за подобни успехи, след като болидът се чупи след 53 обиколки. Днес 24-часовите състезания продължават да печелят вниманието на аудиторията по цял свят, макар и регулациите да промениха значително правилата.

5. Ако Формула 1 е една от успешните платформи за зрителите, то трябва да знаем, че Формула Е ще бъде бъдещето на автомобилната индустрия. Макар и вече да разполагаме с достатъчно хибриди на пътя, както и електромобили, този състезателен формат беше създаден, за да може освен развитие на индустрията, големите компании да имат необходимата тестова площадка. Към този момент всяко състезание е сравнително кратко, както и тихо, но мощността на електромоторите може да се смята за впечатляваща и подозираме, че в следващите десет години, улиците ще станат много по-тихи. И всичко това ще се случи благодарение на Формула Е и инвестицията направена в този спорт.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай