Следвайте ни

Кметът: Зоната на здравето ще бъде преобразена

Крайният срок за приключване на дейностите е Празникът на града

viber icon

Община Пазарджик започва тотална модернизация на някогашният работнически спортен комплекс.

По-възрастните пазарджиклии си спомнят, че в зрелия социализъм той носеше името на комунистическият деец Сотир Сториров – Сотката, но след 1990-та година бе преименуван на Зона на здравето.

Последваха години на разруха и разграбване на държавния по това време имот. Теренът се превърна в картофена нива, от дървените скамейки на трибуните край южния бряг на река Марица не остана и помен. Пожар изпепели ситуирания в близост до плажа Музей на работническия спорт, а многофункционалната спортна база бавно и методично бе окрадена за да стане накрая тотална руйна. 

Времето заличи игрищата за хандбал, волейбол и баскетбол, които бяха превзети от храсти и висока тревна растителност, оградата бе отмъкната. Същата участ сполетя и прожекторите за електрическото осветление.

След като държавния имот бе деактуван в полза на Общината преди около 10 години, на мястото на едновремешния тенис корт, известен като „клетката” бе изграден терен с изкуствена настилка и осветление, който за времето си бе най-добрият в града. Към него бе направена и съблекалня.

Ето, че дойде време и за пълна реконструкция на общинския имот, а тласък за това даде и новоизградения вече пешеходен мост между Острова и Зоната на здравето.    

Амбицията на общинското ръководство е тя да  бъде развита като част от самия Остров.

„Той се използва вече от много хора и трябва да прехвърлим събития и в тази част. Новия мост е вече част от нашата глобална концепция за развитието на това пространство. Съоръжението се ползва постоянно от хората, тъй като е най-пряката връзка с търговската зона на града и немалкото предприятия, които работят, в това число и най-голямото - имам предвид "Костал". Това сподели кметът на Пазарджик Тодор Попов при обхода на "Зоната на здравето", предшествал реалния старт на обновяването на тази територия.

„До 2-3 месеца, ще бъде реновирано футболното игрище, около него ще бъде направена шамотена писта, на която може да се спортува. В плановете ни влизат още направа на нов фитнес на открито, комплексно спортно игрище със специално универсално покритие, на което може да се играе тенис, волейбол и баскетбол. А така също и съблекални, които да обслужват целия комплекс. В южната част предвиждаме разполагането на детска зона за забавления с люлки, площадки и специални съоръжения за игра. Цветни алеи ще свържат този кът с участъка отсреща, който ще превърнем в летен амфитеатър. Това всъщност ще е втора "Торта", като тази в центъра на Пазарджик. Около нея ще бъдат монтирани амфитеатрално пейки, за да може там да се изнесат част от летните концерти и събития. Пред нея ще бъде локализирано и площадно пространство за повече хора, когато мероприятията ще са по-мащабни. Последният елемент в този ансамбъл ще е Спортната зала, за която вече имаме изготвен проект, чиято реализация  ще стартираме през  следващата година”, разкри мащабния си намерения Тодор Попов.

"Моята амбиция е всичко това да стане  до Великден, но ако до тогава не успеем, до Празника на града - със сигурност. И убеден съм, че ще хареса на всички. Това е поредната стъпка от нашата последователна политика за развитието на Парк "Острова".

Следващата година ще насочим вниманието си към зоната с градския плаж и територията пред нея, а по-следващата ще реализираме проект, с който ще възстановим "Балона". Така в края на 2022-ра година ще имаме един уникален парк не само в България, а и на Балканския полуостров. Защото нашите мечти са големи и ние, пазарджиклии заслужаваме всичко това!", коментира Тодор Попов предстоящите дейности в парковото пространство на южния бряг на река Марица.

 

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?