Следвайте ни

Какво знаете за електронните спортове и развитието им напоследък?

viber icon

Може и да не сте ги виждали, да сте чували само за тях и най-вероятно да знаете, че това е дисциплина, от която в последно време се създадоха доста милионери, сред тях има и българи. Електронните спортове се превръщат в ново и особено интересно предложение, както за самите фенове, така и за редица други индустрии. В случай, че никога не сте ги чували или само сте забелязвали някое друго заглавие, нека дадем повече яснота. След като компютрите станаха значително по-бързо и интернет свърза целия свят, едно от най-популярните развлечения на компютрите – електронните игри – позволи на повече хора да се изправят един срещу друг. 

Скоро се оформиха турнири, отбори и щом различните стрийминг платформи станаха достъпни, феновете започнаха да гледат точно този спорт. Електронните дисциплини най-често са отборни заглавия като Counter-Strike:GO, FIFA, League of Legends, Dota 2 и други. Като изключим футболния симулатор на EA, останалите игри се играят в екип, като всеки един има добра стратегия, а динамиката позволява плановете да се променят по всяко време. Най-вероятно мнозина ще заявят, че не разбират от електронни игри, макар и да сме скептични по тази тема –няма човек, който да не е участвал в това забавление за няколко часа. Ако сте изключение в правилото, големите турнири винаги идват с коментарно студио и точно то ще позволи на зрителя да разбере какво се случва, кои са играчите и по един особено лесен начин ще ни представи по-сериозен поглед на случващото се към момента.

Не е изненада, че към този момент Азия се представя особено добре в провеждането на онлайн турнири – все още много организатори нямат зелена светлина, за да възобновят дейност, но след като битките могат да се провеждат онлайн, електронните спортове никога не изпитаха някакви затруднения през изминалата година. Аудиторията от фенове надвишава няколко милион и очаквано в това забавление се включиха различни спонсори, технологични компании и дори букмейкърите. Последните вече предлагат залози на електронни спортове, а с оглед на интереса, не трябва да се изненадваме от количеството направени прогнози. 

Както се досещаме, тук отново всеки почитател може да избере краен победител в една битка, но по-интересните пазари често са съобразени с вида на играта, дали ще има втора карта, кой ще вземе първата победа, възможно ли е да има продължения и други. Електронните спортове са разглеждани много сериозно от букмейкъра bwin и betenemy – анализаторите предлагат спортни прогнози за всички дисциплини, така че ще открием присъствието на разнообразни стратегии, при това не само за този спорт. А ако вярваме на критиците, най-вероятно и през следващите години ще чуваме повече и повече за това предложение. 

Една среща обикновено трае между 10-20 минути, но след като говорим за геймъри, които са открили всички тънкости в конкретната игра, трябва да бъдем сигурни, че същите ще създадат много емоция за зрителя. Често издирваме безплатен стрийм в мрежата, докато букмейкърските платформи отдавна го предлагат в портфолиото си. Ако трябва да говорим за финансова час и награди, нека споделим, че нито един добър професионалист не може да се смята за разочарован от избора си. 

Един от най-добре платените електронни атлети до този момент е Йохан „Notail” Съндстейн. Според последните данни, той два пъти извежда отбора си до финалите на международния турнир Dota 2 и след като започва да играе професионално на 15-годишна възраст, до този момент е успял да инкасира сумата от 6.9 милиона долара като награди само от това заглавие, не трябва да забравяме, че инфлуенсърската и стрийм кариерата носят допълнителни приходи. 

Не е трудно да забележим, че българският най-добре платен играч – Иван Иванов, е успял да спечели сумата от близо 4.5 милиона долара. Очевидно е, че този спорт може да се отплаща много добре. А любопитен факт, са и някои университети в САЩ, които с удоволствие предлагат да се изучават електронни спортове. 

Експертите са категорични, че eSport тренда ще продължава своето развитие и през следващите години. Мнозина напомнят, че макар и да изглежда лесно отстрани, електронните атлети прекарват доста часове пред компютъра, преди да започнат да инкасират печалби. Конкуренцията е също свирепа и това трябва да ни подсказва, че ще открием тежки дербита в следващите месеци, все пак спортната година започва и за тях. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай