64

Как се чувства Михаел Шумахер 9 години след трагедията?

Ето всичко за здравето му: не е в кома, разпознава близките си, но не може да общува

29 декември е черна дата за всеки фен на моторните спортове: на този ден седемкратният шампион във Формула 1 Михаел Шумахер получи тежка травма на главата във френските Алпи: той падна по време на каране на ски.

„Той караше ски с група на обикновена писта“, описва събитията неговият мениджър Сабина Кем. - Помогна на приятел, който падна в снега, спъна се в  камък и падна с главата напред. Имаше ужасно лош късмет, защото не караше бързо.

Големият състезател оцеля след изкуствена кома, операция - всъщност само бързината на лекарския екип спаси живота му. И, за съжаление, не мина без увреждане на мозъка.

„Шумахер получи много сериозна контузия. Той беше в тежък шок, когато влезе в операционната, ние преценихме, че е в критично състояние и бързо го вкарахме в кома, съобщиха на следващия ден от пресслужбата на лечебното заведение. – След извършване на неврохирургична интервенция получихме доста голям обем информация. Трябваше да действаме спешно, за да намалим налягането в черепа. За съжаление, той има някои мозъчни увреждания."

Да, той беше изваден от кома през 2014 г. - на 6 април същата година бившият партньор на Михаел Фелипе Маса потвърди, че Червеният барон "реагира на гласове".

„Първоначално Михаел реагира само на болка, когато например го ощипаха“, каза бразилецът пред Bild. Но може да е и несъзнателна реакция. По време на последното посещение разбрах, че ситуацията се променя към по-добро. Почувствах известно облекчение в семейството му.

А на 18 юни 2014 г. университетската болница в Лозана официално потвърди, че той идва в съзнание.

„От време на време той идва в съзнание. Все още не говори, но има известна връзка с околните. Лекарите и семейството разговарят с него, но той се изморява много бързо и има нужда от почивка.”

Мик Шумахер е убеден, че с баща му се разбират и без думи, когато става въпрос за Ф1

На 9 септември същата година Михаел се завърна у дома на брега на Женевското езеро, за да продължи рехабилитацията си. Назначени бяха 15 души медицински персонал за постоянна грижа - лекари, медицински сестри, терапевти.

Оттогава не се появява много информация за състоянието му - особено официална: семейството следва линията на максимална конфиденциалност и не се стреми да разкрива нищо. Следователно, основно, ние знаем за здравето на Михаел само от разкритията на онези, на които е било позволено да се срещнат (или поне теоретично може да им бъде разрешено).

Например през лятото на 2016 г. (точната дата не е посочена) префектът на папския дом и личният секретар на папа Бенедикт XVI Георг Генсвайн посетиха Червения барон:

„Седнах срещу Михаел, хванах ръцете му, погледнах го и видях същото познато лице на Михаел Шумахер, само че стана малко по-пълно. Чувства, че около него има хора, които го обичат, които се грижат за него и, слава Богу, го пазят от очите на любопитната публика. Не исках да се моля на място, защото не знаех дали Михаел би искал. Отстрани обаче беше ясно, че Михаел възприема какво се случва около него и води вътрешен диалог с него. Човек буквално може да почувства, че близостта до семейството му е много важна за него.“

„Много съм внимателен с думите, но мога да потвърдя: Гледах Голямата награда на Бразилия в Швейцария с Михаел“, възхити феновете през декември 2018 г. Жан Тод, шеф на FIA и бивш мениджър на Ferrari от онази епоха.

Пишат, че Михаел Шумахер е дошъл в съзнание. Всъщност той отдавна не е в кома и разпознава близките си.

След това - през 2019 г. и 2020 г. - имаше съобщения за възможно експериментално лечение със стволови клетки и спешна операция, но всички те са фалшиви: само лекарят на Михаел, професор Филип Менаше, успоредно с работата си в борда на директорите на Института на мозъка и гръбначния мозък в болницата Pitier в Париж - Салпетриер (точно според профила на увреждане на седемкратния шампион) също участва в експерименти със стволови клетки. 

Анализирахме нискокачествени материали за това тук:

Новината за спешната операция на Михаел Шумахер е фалшива. Отпадат двата публикулави я сайта, тъй  като се свързват един с друг.

Има ли по-актуални новини? Предимно непряко - например от бившата съпруга на Флавио Бриаторе Елизабета Грегорачи (Флавио ръководеше първия шампионски отбор на Михаел - Бенетон, и изглежда винаги поддържа близки връзки с германеца, така че може да е чул нещо).

„Той не говори, той общува с очите си. До него се допускат само трима души. Те се преместиха в Испания и съпругата му създаде болница у дома“, каза Грегорачи пред италианската Mediaset.
Частично потвърждаване на версията е новината за продажбата на къща на брега на Женевското езеро за 59 милиона евро - на теория първоначално Шумахер е претърпял рехабилитацията си там.

„Често виждам Михаел, посещавам го веднъж или два пъти месечно. Той продължава да се бори и можем само да пожелаем на него и семейството му ситуацията да се подобри.  Заобиколен е от грижовни, любящи хора. Той е в комфортна среда. И, разбира се, той следи кариерата на сина си ”, Жан Тод изрази задоволство през ноември.

Съпругата на Червения барон обяви последните „официални“ здравни актуализации: 20 милиона паунда вече са отишли ​​в грижите за легендата, лечението и животът продължават, той се чувства комфортно - но все още изглежда неспособен да общува.

„Разбира се, че ми липсва Михаел. Липсва ми всеки ден. Но разбира се, всъщност всички му липсват: деца, семейство, баща, всичките му роднини. Михаел липсва на всички, но всъщност той е тук с нас. Той стана друг, но е тук и това ни дава сила. 

Ние сме заедно. Живеем заедно в една къща, правим терапия. Ние правим всичко възможно, за да накараме Михаел да се почувства по-добре, да го накараме да се чувства удобно, така че той просто да чувства, че семейството му е там. И ще направя каквото е необходимо, независимо от всичко. Всички ще бъдем там.

Опитваме се да се държим заедно като едно семейство - както бихме искали и както Михаел все още иска. Животът продължава. „Лично означава лично“, както винаги казваше. И за мен е много важно Михаел да продължи да живее живота си. Преди Михаел винаги ни защитаваше от това, сега ние го защитаваме", завършва Корина.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Аятолах Хуманен

Аятолах Хуманен

02.01.2023 | 18:24

Просто се е превърнал в растение , няма кво да се рови в животът му вече. Той едва ли разбира какво се случва около него.

Отговори
2 5
ШУМАХЕР УМРЕ

ШУМАХЕР УМРЕ

29.12.2022 | 17:28

ОТДАВНА

Отговори
1 14
Toni

Toni

29.12.2022 | 18:57

Казал мъртвеца

Отговори
7 0
Лили

Лили

06.01.2023 | 23:18

Ти умре!

Отговори
2 0

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?