Следвайте ни

Как функционира академията на Аякс?

Не играчите са около треньора си, а целият персонал се върти около всеки един футболист

viber icon

Юлиян Ангелов

Задавали ли сте си въпроса защо нашите футболисти не са конвертируеми? Защо дори Ботев не произвежда играчи за по 2-3 милиона евро? Отговорът е не само в подготовката на треньорите. Ето как го правят във футболната академия на Аякс - "De Toekomst" (на български - бъдеще):

• Тренировките в академията предимно се провеждат на терени с трева, но периодично и на изкуствени, на паркет и рядко и на асфалт. Различната твърдост на покритията позволяват на коленните стави на играчите да станат по-гъвкави и по-малко склонни към наранявания, при преминаването от един тип покрития към друг. Това повишава и кондицията на играчите, тъй като те се страхуват да се наранят на твърдите покрития и по тази причина контролират по-добре тялото си.

 • В академията също така провеждат допълнителни занимания по джудо, акробатика и други спортове. Това позволява също играчите да владеят по-добре тялото си, да повишат координацията си и общото физическо развитие.

• Децата тренират главно плюсовете в качествата си, опитвайки се да ги доведат до съвършенство. Това се прави целенасочено: от 12-годишни всички могат да се записват за индивидуални тренировки при който треньор пожелаят (техника, фитнес, треньор на защитата и така нататък). Инициативата за допълнителните занимания на  първо място трябва да идва от самите състезатели. Това ги учи да бъдат отговорни за развитието си. Колкото са по-големи, толкова повече индивидуални тренировки имат.

• Всички играчи в академията играят поравно в контролните и официалните мачове, без значение от потенциала им. Това позволява на децата с по-късно развитие да развият и покажат качествата си. В отборите няма титуляри и резерви (това се следи много точно, по минути). Задачата на академията е да развива всеки ученик. Това правило дойства до отбора U-16. 

• По време на пубертета децата са премествани в различни възрастови групи в зависимост от физическото си развитие. Прехвърлените играчи играят за другите възрасти в приятелски мачове, както и в официални, с разрешение на федерацията на Холандия. След специална молба с обосноваване на изоставането физически на дететошефовете на футбола издават разрешение то да играе в мачове.

• Тренировките са разчетени така, че от един етап на занятия в друг се влиза много плавно. Треньорът задължително сам участва в заниманията, за да задава темпото на упражнението. Това се касае само за старшата възраст, където треньорите задължително имат богат състезателен опит. Игровите упражнения при децата до 12 години са не по-малко от 60-70 процента от всички упражнения на тренировка. Другото е атлетика и гимнастика.

• Тренировките при децата са три пъти седмично (слен Нова година 4 пъти в седмица) в течение на два часа плюс 30-60 минути допълнителни занимания, които могат да бъдат включени в тези два часа, могат да са и след заниманието, а може и на другия ден.

• В началото на тренировката се провежда 30-минутна загрявка. Тя се провежда в помещение, когато е хладно или в Power Hill (Отделна зала с маркировка пързалка и друго), след което децата отиват на терена за тренировката. 

• Децата до 13-14 години в първата част на заниманието (първия половин час) използват топки втори  размер за придобиване на увереност с топката и усвояване на технически прийоми. След това продължават със стандартна за възрастта топка. 

• На възраст U 8-12 треньорът се явява приятел за децата. Той ги поддържа и се грижи за тях. Треньорите в младшата възраст са предимно специалисти - педагози, без  успешна игрова практика. При необходимост треньорът може да отиде на гости у детето или да покани родителите на разговор.

• Всеки треньор се занимава само със своята възрастова група и всяка година предава децата на колегата си от по-горна категория.Това става до възраст U 8-16. На първо място това е свързано с факта, че треньорът във възраст U-12 ще знае отлично нуждите на децата от обгрижване и навиците им. Така се избягват и прояви на фаворизиране, липсата на любимци и деца със специално отношение.

• Всеки играч се тренира да работи с двата крака. На силния си крак играчът носи зелен чорап, на слабия - оранжев. Когато момчето изравни нивото на отигравания с двата крака, му позволяват да носи чорапи с еднакъв зелен цвят.

• Всеки играч от осем години преминава през всички позиции на терена (отбрана, атака, ляв, десен фланг, център). На 12 години определят основната му позиция и 1-2 алтернативни. Випускниците от академията по правило могат да играят на три позиции минимум.

• Фитнесът в младежките отбори не е за предпочитане, тъй като ръководството смята, че така момчетата играят по-малко освободено. Наскоро бяха въведени GPS датчици за следене на кондицията. 

• На играчите винаги се дава домашна работа, за да ги научат на отговорност и да ги въвлекат в процеса по собственото им развитие.

• Видеоанализи показват на децата хубавите отигравания, голове, пасове. Това позволява децата да повярват в себе си и да се стремят да повтарят тези хубави отигравания.

• В Академията на Аякс не се занимават със създаването на отбори. Те готвят играчи. И по техния модел не играчите са около треньора си, а целият персонал на Академията се върти около всеки един играч. Победите също не са самоцел, но са желателни, за да подобрят психо-емоционалното състояние на играчите и способства за развитието им като личности.

• Всички възрасти в академията, младежкия и основния състав играят по схемата 4-3-3. Това помага за плавното преминаване на футболистите от един отбор в друг. На тренировките играчите играят 1-4-1, което се явява хоризонталната половина от 4-3-3. Размерът на терена е пропорционално намален. Ако играчите са 11 и полето е 110 на 60 метра, то метрите на играча са 5 на ширина и 10 на дължина. При играта 6 на 6 теренът е 60 метра на 30.

• Медицинските тестове за учениците в Академията се провеждат 4 пъти годишно.

• При приключване на престоя си в Академията, оттам се опитват да помогнат на играча да си намери отбор.

• В Аякс има 10 скаута на пълна заплата. 8 от тях се занимават със селекцията на детските и младежките отбори, 1 е на вътрешния пазар и един се занимава с международните трансфери.

• Чужденец в Академията се взима само ако е с една глава над наборите си. По тази причина пробите му се осъществяват в юношеска формация, която е с година по-голяма от възрастта му.

• Основните показатели, по които приемат в Академията са TIPS – Техника, Интелект, Личност, Скорост. 

• Антропометрията няма значение, когато скоростта се явява основополагащ критерий.

• Разбира се, целта на Академията е възпитаване и изграждане на играчи за  европейските ТПО клубове. Да направят Аякс такъв, не е цел на Академията, понеже клубът се самоопределя за трамплин за младите играчи от академията му.

P. S. Този сезон Аякс има възможност да спечели своята 34-а титла в Холандия. Работниците в Академията много се надяват това да се случи, а в клуба знаят на кого да я посветят.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?